Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe boek je een betalingsverschil in je boekhouding?

Hoe boek je een betalingsverschil in je boekhouding?

Boekhouden is voor de meeste ondernemers geen hobby. Gelukkig hoeft de boekhouding in de meeste gevallen niet moeilijk te zijn. Is er sprake van een betalingsverschil, bijvoorbeeld omdat een kant net niet het goede bedrag heeft overgemaakt? Dit valt met boekhouden relatief gemakkelijk op te lossen, zonder dat er een aanvullende betaling of terugbetaling hoeft plaats te vinden. De oplossing? Boek een betalingsverschil.

Het komt wel eens voor dat je bijvoorbeeld een verkoopfactuur verstuurt voor € 910,90 en de klant in z’n haast een bedrag van €910,09 overmaakt. Dat betekent dat je € 0,81 te weinig hebt ontvangen, over het algemeen niet de moeite waard om een mailtje en een verzoek om aanvullende betaling aan te wijden. Gelukkig kan dat gemakkelijker binnen de boekhouding, je kunt er binnen het boekhouden voor zorgen dat je een betalingsverschil in de administratie opneemt.

Boekhouden en betalingsverschillen

We leggen je online stap voor stap uit hoe je de bankmutatie toch op de juiste manier kunt boeken, inclusief het betalingsverschil.

Je zorgt er op die manier voor dat je een betalingsverschil kunt boeken in de boekhouding, waardoor het niet nodig is om een aanvullende betaling van je klant te vragen. In plaats daarvan kun je het betalingsverschil afboeken. Op die manier maak je het bedrag van de factuur als het ware wat kleiner, waardoor de betaling toch overeenkomt met de factuur die je hebt verstuurd.

Tip: het komt natuurlijk ook wel eens voor dat de klant door een foutje net teveel betaald. Je kunt ook in dat geval een betalingsverschil boeken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het teveel betaalde bedrag terug te boeken, dat is aan jou.

Boekhouden volgens de richtlijnen

In de beide gevallen kun je boekhouden volgens de richtlijnen, met een beetje hulp vanuit de boekhoudsoftware. Met een online boekhoudprogramma voor ZZP-ers zorg je er bijvoorbeeld voor dat je binnen de fiscale regels een aantal mogelijkheden hebt, zoals in dit geval om een betalingsverschil te boeken. Dat betekent dat de administratie een stuk gemakkelijker in elkaar komt te zitten en dat je bovendien wat richtlijnen uit de mogelijkheden kunt ontleden.

Moneymonk om te boekhouden

We maken het je met MoneyMonk graag gemakkelijk om online te boekhouden. Je kunt zonder problemen een betalingsverschil boeken in de boekhouden en er daarmee voor zorgen dat de factuur toch netjes op ‘betaald’ komt te staan.