Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe boek je correcties in je online boekhouding?

Hoe boek je correcties in je online boekhouding?

Correcties in de online boekhouding maak je eenvoudig zelf, om netjes te voldoen aan de regels die de Belastingdienst daaraan stelt. Je dient bijvoorbeeld een correctie uit te voeren op de zakelijke kosten die je in aftrek brengt, indien je geen gebruik maakt van de drempelwaarde.

Voor veel ZZP-ers is het fiscaal aantrekkelijker om zonder die drempel te werken, waardoor zakelijke kosten voor lunches en dergelijke meteen in aftrek kunnen worden gebracht. Dat kan echter niet zonder een correctie in je online boekhouding uit te voeren en wij leggen je uit hoe je dat doet.

Correctie boeken in de online boekhouding

Om een correctie in de online boekhouding te maken zorg je voor een memoriaalboeking. We leggen het je graag stap voor stap uit. In het voorbeeld gaan we uit van een correctie van 26,5% op de kosten voor een zakelijke lunch, omdat dit het deel is dat je zonder de drempel niet zomaar in aftrek mag brengen. Met de memoriaalboeking zorg je ervoor dat de boekhouding weer netjes klopt, terwijl je binnen de regels van de Belastingdienst werkt. Je gebruikt de correctie in de online boekhouding om een deel van de kosten als privékosten te markeren, waardoor je die niet aftrek van de winst en je daar fiscaal op de juiste manier mee omgaat.

Verplichte correcties in de boekhouding

De Belastingdienst stelt een aantal correcties verplicht, wanneer je zakelijke kosten wilt boeken. Het gaat bijvoorbeeld om een correctie van 26,5% ten opzichte van zakelijke lunches, omdat je daarvan maar 73,5% mag aftrekken (mits je geen drempel van €4.500 hanteert om alleen de kosten daarboven af te trekken).

Houd er daarnaast rekening mee dat er correcties in de online boekhouding mogelijk zijn voor de zakelijke kosten voor het zakelijk gebruik van een auto in privé of de kosten voor dubbele huisvesting. Er zijn wat dat betreft verschillende situaties denkbaar waarin je voor een correctie op de online boekhouding zal moeten zorgen, waarvoor je gebruik maakt van de memoriaalboeking.

Online boekhouding voor ZZP-ers

Wil je het jezelf met de correctie op de online boekhouding graag zo eenvoudig mogelijk maken? Dan kun je gebruik maken van de online boekhouding in MoneyMonk. Je zorgt er daarmee voor dat je aan de hand van ons stappenplan de correcties uit kunt voeren met een memoriaalboeking, zodat je daar geen boekhouder bij nodig hebt of dat de accountant het alleen nog maar hoeft te controleren.