Zakelijke bankrekening voor ZZP’ers

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Denk je na over een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers? De beste keuze volgens veel zelfstandigen, maar is het ook verplicht? Een belangrijke vraag voor veel ondernemers, waarover we je graag uitleggen. Net als over wat de rekening precies inhoudt en wat daar de voordelen van zijn.

Je kunt de zakelijke rekening voor ZZP’ers aanvragen bij iedere bank die je wilt. Bankier je al jaren bij een grootbank, ben je op zoek naar een nieuwe speler of juist naar een bank die er speciaal is voor zelfstandigen? Het is de moeite waard om de verschillende banken te vergelijken. Bijvoorbeeld als je gebruik wilt maken van een boekhoudkoppeling om het jezelf makkelijker te maken.

Wat is een zakelijke bankrekening?

Wat is een zakelijke bankrekening? Het is eigenlijk niets anders dan een bankrekening, maar dan speciaal voor jouw bedrijf. Al betekent dat in een aantal gevallen natuurlijk wel dat je gebruik kunt maken van wat extra mogelijkheden.

In sommige gevallen kun je gebruik maken van een speciaal starterspakket. Soms betekent dit dat je een korting krijgt op de tarieven. In andere gevallen kun je een speciale zakelijke app gebruiken of is er een boekhoudkoppeling beschikbaar. Dat zijn mogelijkheden die je niet altijd hebt met een privérekening, waardoor het de moeite waard is om toch zakelijk te gaan bankieren.

Let op: sommige banken maken onderscheid tussen zakelijke rekeningen voor ZZP’ers, voor andere ondernemers en voor bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen.<.p>

Voordelen van een zakelijke rekening

Benieuwd naar de voordelen van een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Professionele uitstraling
  • Inzicht in jouw uitgaven
  • Goede administratie

1. Professionele uitstraling

Stel je facturen op voor jouw klanten of opdrachtgevers? Dan zorg je voor een professionele uitstraling door een zakelijke rekening te vermelden. Op naam van jouw bedrijf, waarmee duidelijk is dat je het serieus aanpakt.

2. Inzicht in jouw uitgaven

Kies je voor een zakelijke rekening voor ZZP’ers? Dat draagt enorm bij aan het inzicht in jouw uitgaven. Je kunt privé en zakelijke financiën scheiden, zodat je precies weet wat je zakelijk uitgeeft en wat er privé uitgaat.

Met een aantal tips kun je de beiden makkelijker scheiden, zodat je zelf het overzicht makkelijker kunt behouden. Als je wilt weten wat je zakelijk uitgeeft of wat de inkomsten zijn die je via jouw bedrijf ontvangt. Belangrijke informatie, bijvoorbeeld als je een keuze wilt maken om meer te investeren of daar nog even mee te wachten.

3. Goede administratie

De Belastingdienst stelt het gebruik van een zakelijke bankrekening niet verplicht. Je moet er wel voor zorgen dat je een goede administratie bijhoudt. De Belastingdienst wil goed kunnen nagaan welke bedragen je ontvangt, welke bedragen je uitgeeft en hoe de transacties eruit zien.

Dat kan ook met jouw zakelijke uitgaven en inkomsten op een privérekening, maar het is veel meer werk om alles netjes te scheiden. Bovendien is het risico groter dat je een foutje maakt, waardoor de kans bestaat dat je bij de Belastingdienst onder een vergrootglas komt te liggen.

Tip: begin je net met jouw bedrijf en sluit je een zakelijke rekening af? Soms kun je gebruik maken van startersvoordeel. Op die manier betaal je een lagere prijs per maand, per kwartaal of per jaar. En liggen bijvoorbeeld de kosten voor transacties die je doet een stuk lager.

Is het verplicht voor ZZP’ers?

Benieuwd of de zakelijke bankrekening voor ZZP’ers verplicht is? De Belastingdienst stelt de rekening niet verplicht, dus daar is geen wettelijke basis voor.

Houd er rekening mee dat banken het je wel verplicht kunnen stellen, bijvoorbeeld omdat je de privérekening niet zakelijk mag gebruiken. En wil je een krediet aanvragen of gebruik maken van een zakelijke financiering? De meeste geldverstrekkers doen dat alleen op het moment dat ze het geld kunnen overmaken naar een zakelijke rekening.

Online boekhoudprogramma

Heb je een zakelijke bankrekening en wil je daar vervolgens op een makkelijke manier gebruik van maken? Dat kan met een online boekhoudprogramma. Er zijn in de meeste gevallen zelfs boekhoudkoppelingen beschikbaar. Dat betekent dat je de transacties op de rekening automatisch kunt laten verwerken in de administratie die je online bijhoudt. Je hebt er op die manier geen omkijken naar, waardoor het geen extra tijd kost en je daarmee bovendien geen fouten maakt.

De zakelijke bankrekening kun je openen bij een bank naar keuze. Je kunt het boekhoudprogramma met iedere rekening gebruiken, ook als het (nog) niet lukt om een boekhoudkoppeling toe te passen. Op die manier zorg je ervoor dat je de administratie duidelijk kan bijhouden, met een zakelijke bankrekening zoals de Belastingdienst die waardeert (ook al is het niet verplicht).

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig