Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
5 tips om je privé en zakelijke financiën te scheiden | MoneyMonk

5 tips om je privé en zakelijke financiën te scheiden

Heb je moeite om jouw privé en zakelijke financiën te scheiden? Met een paar handige tips helpen we je dat graag makkelijker te maken. Om onduidelijkheid te voorkomen, zodat je daarmee geen fouten maakt. Belangrijk, omdat de Belastingdienst van je vereist dat je een goede administratie bijhoudt.

Bijvoorbeeld door een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers te openen, waarmee je een belangrijke eerste stap zet. Als een van de handige tips om de privé en zakelijke financiën te scheiden, zodat je daarmee geen fouten maakt.

5 tips: privé en zakelijke financiën scheiden

Benieuwd naar onze tips om jouw privé en zakelijke financiën te scheiden? We zetten ze voor je op een rij:

  • Open een zakelijke rekening
  • Doe je zakelijke aankopen zakelijk
  • Spaar zakelijk en privé
  • Bouw pensioen in privé op
  • Gebruik een online boekhoudprogramma

1. Open een zakelijke rekening

Begin met een zakelijke rekening. Open een bankrekening speciaal voor jouw bedrijf, zodat je de inkomsten en uitgaven apart kunt houden van dat wat je privé doet. Om privé en zakelijk de uitgaven en ontvangsten niet door elkaar te laten lopen, zodat je precies weet wat er bij jouw bedrijf hoort en niet.

De zakelijke bankrekening hoeft niet veel te kosten en levert je tegelijkertijd wel veel voordelen op. Dankzij het overzicht en de rust die je ervaart. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat je veel tijd moet steken in het herstellen van de administratie, als je merkt dat er een foutje in geslopen is.

Tip: de zakelijke rekening is voor ZZP’ers niet verplicht. Toch is het de belangrijkste tip, en iets waar eigenlijk alle zelfstandigen gebruik van maken.

2. Doe je zakelijke aankopen zakelijk

Zelfs met een zakelijke bankrekening zorg je er niet automatisch voor dat je jouw privé en zakelijke financiën kunt scheiden. Binnen de tips is het minstens zo belangrijk om de zakelijke uitgaven ook daadwerkelijk zakelijk te doen.

Tip: kies een zakelijke bankrekening waarbij je een bankpas ontvangt. Die kun je gebruiken om zakelijk af te rekenen, bijvoorbeeld als je wat kantoorartikelen nodig hebt.

Gebruik de zakelijke bankrekening om inkoopfacturen van leveranciers af te rekenen. Het geld wordt afgeschreven van de zakelijke rekening, waardoor het meteen duidelijk is dat het gaat om zakelijke kosten. Het voorkomt dat je een declaratie moet toevoegen aan de administratie, als je iets privé zou voorschieten en daarna zakelijk wilt compenseren.

Let op: doe je privé-uitgaven? Het is minstens zo belangrijk om die vanaf de privé-rekening te doen. Alleen op die manier voorkom je dat de beiden door elkaar gaan lopen, waardoor er allerlei onduidelijkheid zou kunnen ontstaan.

3. Spaar zakelijk en privé

Wil je sparen met jouw bedrijf én ook privé? Uiteindelijk gaat het met een eenmanszaak als ZZP’er allemaal om jouw geld. Zowel het kapitaal in je bedrijf als op de privérekening is van jou. Toch is het verstandig om de beiden goed uit elkaar te houden, zodat daar geen verwarring over kan bestaan.

Gebruik een zakelijke spaarrekening en een privé-spaarrekening, zodat je precies weet wat er beschikbaar is op de beide rekeningen. En wil je privé wat meer inkomen gebruiken? Maak het over van de zakelijke spaarrekening naar je privérekening. En geef het uit vanaf die rekening, zodat weer goed duidelijk is dat het niet gaat om een zakelijke aankoop.

4. Bouw pensioen in privé op

Wil je als ZZP’er pensioen opbouwen? Een van onze belangrijkste tips om de privé en zakelijke financiën te scheiden is om dat in privé te doen. Alleen op die manier behoud je het overzicht en kun je daarmee doorgaan als je zou stoppen met het bedrijf dat je nu hebt.

Tip: de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) biedt zakelijk mogelijkheden, maar is niet voor alle ondernemers even aantrekkelijk. Je mag bedragen reserveren voor je pensioen, maar je bent niet verplicht die bedragen daadwerkelijk apart te houden. Houd dit zelf goed in de gaten, als je er toch gebruik van wilt maken.

Je kunt in privé op verschillende manieren pensioen opbouwen. Gebruik bijvoorbeeld een geblokkeerde rekening voor banksparen of pensioenbeleggen. En wil je liever een lijfrente afsluiten? Doe ook dat in privé, zodat jouw pensioen niet samenhangt met het bedrijf dat je op dit moment hebt.

5. Gebruik een online boekhoudprogramma

Een van de beste tips om jouw privé en zakelijke financiën gescheiden te houden? Zorg ervoor dat je een online boekhoudprogramma gebruikt. Het is de makkelijkste manier om overzicht te houden over de zakelijke administratie. En doe je toch een privé-uitgave vanaf de zakelijke rekening? Die kun je aanmerken als privé, om het in ieder geval goed te regelen.

Aan de slag: online boekhoudprogramma

Jouw privé en zakelijke financiën scheiden, bijvoorbeeld door een online boekhoudprogramma te proberen? Dat kan 30 dagen lang gewoon gratis, zodat je zelf kunt ervaren hoe handig dat werkt.