Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Is een zakelijke bankrekening verplicht voor ZZP’ers? | MoneyMonk

Is een zakelijke bankrekening verplicht voor ZZP’ers?

Is een zakelijke bankrekening verplicht voor ZZP’ers? Een vraag die we regelmatig krijgen, omdat je als zelfstandige natuurlijk allerlei dingen moet regelen. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je moet een btw-nummer hebben als je ondernemer bent voor de Belastingdienst.

Aan de andere kant kun je kiezen voor een online boekhoudprogramma en is ook de zakelijke bankrekening voor ZZP’ers niet verplicht. Je mag gebruik maken van een privérekening, al brengt dat een aantal belangrijke nadelen met zich mee.

Verplicht volgens de Belastingdienst?

De Belastingdienst is heel duidelijk, die geeft aan dat een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers niet verplicht is. Wel vindt de Belastingdienst het belangrijk dat je een goede administratie bijhoudt, die bijvoorbeeld transparant is. Dat betekent dat duidelijk moet zijn welke geldstromen er lopen en welke transacties je doet.

Zou je zowel privé als zakelijk bedragen uitgeven en ontvangen op één rekening? Dat draagt niet bij aan de duidelijkheid en transparantie. Het is een gouden boekhoudregel om ‘de kosten onder te brengen waar ze thuishoren’. Doe je zakelijke uitgaven? Zorg er dan dus ook voor dat je dat vanaf een zakelijke rekening doet.

Verplicht volgens de bank?

Wettelijk is de zakelijke bankrekening voor ZZP’ers niet verplicht. Toch kunnen banken een aantal aanvullende eisen stellen. In de algemene bankvoorwaarden kan bijvoorbeeld staan dat je zakelijk geen gebruik mag maken van een privérekening. Of dat dit is toegestaan tot maximaal een bepaald bedrag of een aantal transacties per jaar.

De bank bepaalt zelf op welke manier hiermee wordt omgegaan, dus dit kan per bank verschillen. Bovendien valt het voor de bank niet mee om aan te tonen dat je een rekening zakelijk gebruikt.

Tip: bij MoneyMonk raden we je aan om een zakelijke bankrekening te gebruiken, ook al is dat niet verplicht.

4 voordelen van een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers

Benieuwd naar de belangrijkste voordelen van een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers, ook al is dat niet verplicht? We zetten ze voor je op een rij:

  • Startersvoordeel
  • Overzicht en inzicht
  • Blije boekhouder
  • Professionele uitstraling

1. Startersvoordeel

Ga je starten als ZZP’er of ben je net begonnen? Banken begrijpen dat je dan weinig kosten wilt maken. Er is startersvoordeel beschikbaar, waardoor je daar niet te veel voor betaalt. Je betaalt een lager tarief per maand, per kwartaal of per jaar. En ook de transacties zijn vaak goedkoper, waardoor je onder de streep weinig kosten maakt.

Kijk wel goed naar de kosten nadat het startersvoordeel niet meer beschikbaar is. Veel ZZP’ers wisselen niet graag van bank. Let daarom op de kosten over een paar jaar, zodat je tegen die tijd niet voor verrassingen komt te staan.

2. Overzicht en inzicht

Het is belangrijk om het overzicht te houden over jouw administratie. En wil je een duidelijk inzicht in de uitgaven die je zakelijk doet of de bedragen die je ontvangt? Zorg ervoor dat je een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers gebruikt. Alleen op die manier weet je zeker dat het zakelijke banksaldo een goed beeld geeft van wat je hebt ontvangen en wat je hebt uitgegeven.

3. Blije boekhouder

Werk je samen met een boekhouder of een accountant aan de boekhouding? Hij of zij zal er heel blij van worden als je een zakelijke rekening opent. Dat zorgt namelijk voor een veel duidelijker verhaal, waardoor het makkelijker wordt om de boekhouding te doen. Of om die voor je te controleren, als je daarnaast besluit een aantal zaken zelf te doen.

Het voorkomt veel uitzoekwerk en je hoeft jouw privé-uitgaven bovendien niet te delen met de boekhouder. Je combineert op die manier twee voordelen, terwijl een zakelijke rekening voor ZZP’ers je ondanks dat dit niet verplicht is gelukkig niet veel hoeft te kosten.

4. Professionele uitstraling

Wil je een goede indruk maken met jouw bedrijf? Dan is het een goed idee om een zakelijke bankrekening te openen. Op de factuur kun je aangeven wat het rekeningnummer is en dat dit staat op naam van jouw bedrijf.

Tip: wil je een krediet aanvragen of een zakelijke lening afsluiten? Dat lukt bij de meeste geldverstrekkers alleen als ze het geld kunnen storten op een zakelijke bankrekening.

Niet verplicht, maar wel een boekhoudkoppeling

De zakelijke bankrekening voor ZZP’ers is niet verplicht. Toch is het een goed idee om die wel te gebruiken, bijvoorbeeld om van de bovenstaande voordelen te profiteren. En om gebruik te maken van een boekhoudkoppeling.

Twijfel je over de zakelijke rekening en wil je aan de slag met de boekhouding?

Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.


Ontdek MoneyMonk of stel ons je vragen