Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

 • Geen betaalgegevens nodig
 • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
 • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
 • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
 • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Wat is de beste bank voor een zakelijke rekening en boekhoudkoppeling? | MoneyMonk

Wat is de beste bank voor een zakelijke rekening en boekhoudkoppeling?

Zoek je een zakelijke rekening met boekhoudkoppeling? Een slimme keuze als ZZP’er, omdat het je veel kostbare tijd kan besparen. Dankzij de automatische verwerking van betalingen, zodat je die niet meer handmatig hoeft te koppelen. En om die zelfs niet meer te hoeven importeren, iets waarmee je al veel tijd kon besparen.

Je hebt voor een zakelijke bankrekening als ZZP’er natuurlijk de keuze uit de grootbanken. Daarnaast zijn er kleinere spelers actief en een paar banken die zich specifiek richten op zelfstandigen. Wij leggen je uit wat een boekhoudkoppeling is, hoe je kiest voor een zakelijke rekening en wat het alternatief is als je geen koppeling kunt gebruiken.

Wat is een boekhoudkoppeling?

Zo’n boekhoudkoppeling of bankkoppeling voor ZZP’ers: wat is dat eigenlijk? Als je een zakelijke rekening met een boekhoudkoppeling kiest hoef je de betalingen niet handmatig te verwerken.

Je moet als zelfstandige een goede administratie bijhouden. Dat betekent dat je de betalingen die je ontvangt en die je doet, moet koppelen aan de verkoop- en inkoopfacturen. Om de betalingen te verantwoorden, zodat jouw administratie voldoet aan de regels die de Belastingdienst daarvoor hanteert.

Een boekhoudkoppeling automatiseert dat koppelen. De koppeling koppelt een betaling automatisch aan de juiste verkoop- of inkoopfactuur in jouw administratie. Dat gebeurt bijvoorbeeld één keer per dag, waardoor je altijd automatisch alle betalingen hebt verantwoord. Het scheelt tijd en voorkomt fouten, waardoor je kunt vertrouwen op een administratie die klopt.

Waarop letten? 3 tips bij zakelijke rekening

Wil je een zakelijke rekening openen met boekhoudkoppeling? Het is een belangrijk voordeel bij de keuze voor jouw bank. Let daarnaast goed op een paar andere zaken:

 • Kosten (per transactie)
 • Je moet als ZZP’er goed op de kosten letten, vooral als je net van start gaat. Voorkom dat je onnodig veel kosten maakt voor jouw zakelijke rekening met een boekhoudkoppeling. Kijk goed naar de eenmalige kosten die je betaalt, om de rekening te openen. En houd rekening met de kosten per maand, per kwartaal of per jaar. Kijk ten slotte goed naar de kosten per transactie. Vergelijk op die manier de verschillende zakelijke rekeningen met een boekhoudkoppeling, zodat je daar op een voordelige wijze gebruik van kunt maken.

 • Acties en kortingen
 • Kun je profiteren van een tijdelijke actie of een aantrekkelijke korting? Waarschijnlijk een goed idee, maar wat staat er in de kleine lettertjes? En wat betaal je als de korting eenmaal is afgelopen? Veel ZZP’ers wisselen niet graag van bank, dus houd rekening met de kosten die je door de jaren heen zal betalen.

 • Handmatig importeren
 • Kun je of wil je geen gebruik maken van een bankkoppeling voor de zakelijke bankrekening? Kijk naar de mogelijkheden om handmatig te importeren. Je kunt daarvoor gebruik maken van een CSV- of een MT940-bestand. Handig als de boekhoudkoppeling een keer niet werkt of als je dat nog niet aandurft.

Importeren met CSV of MT940

Moet je de transacties handmatig importeren? Je hoeft de betalingen niet handmatig over te nemen in de administratie, omdat praktisch alle banken je de mogelijkheid bieden om die te importeren. Dat doe je met een CSV- of een MT940-bestand. Het is een klein bestand met daarin de betalingen.

Tip: sommige banken bieden je de mogelijkheid om de transacties te importeren, vanaf het laatste moment dat je dat hebt gedaan. Heb je die mogelijkheid niet? Noteer wanneer je de laatste keer importeerde, om daarna vanaf de volgende dag verder te gaan.

De geïmporteerde transacties kun je eenvoudig uploaden in de administratie, als je daarvoor een boekhoudprogramma gebruikt. Dat betekent dat je de transacties sneller kunt verwerken, door aan te geven welke verkoop- en inkoopfacturen erbij horen.

Tip: kies je voor MoneyMonk? Ons boekhoudprogramma geeft suggesties, zodat je de transacties nog sneller kunt koppelen. Het bespaart veel tijd, terwijl je zelf de controle hebt om eventuele fouten te voorkomen.

Banken met een boekhoudkoppeling

Wil je een zakelijke rekening met boekhoudkoppeling openen? Het is de makkelijkste manier om jouw administratie automatisch bij te laten houden. Dankzij een koppeling met de bankrekening, waarmee je jouw privé en zakelijke financiën kunt scheiden.

De bankkoppeling is met steeds meer banken beschikbaar, dus het is goed mogelijk om daar rekening mee te houden in je keuze. Bij MoneyMonk koppelen we met steeds meer banken, zodat je de administratie zo eenvoudig mogelijk kunt maken. Zonder dat dit veel tijd kost, en met de zekerheid dat je geen handmatige fouten maakt.

Op zoek naar een zakelijke rekening met boekhoudkoppeling en aan de slag met de boekhouding?

Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.


Ontdek MoneyMonk of stel ons je vragen