Welke belastingen gelden er voor ZZP-ers?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

De belastingen voor ZZP'ers: waar krijg je mee te maken als zelfstandig ondernemer? Het gaat om de omzetbelasting (BTW) en om de inkomstenbelasting (IB), plus de premie voor de Zorgverzekeringswet (ZVW). Het is belangrijk om met je online boekhouding goed bij te houden welke bedragen je omzet en hoeveel winst je maakt, zodat je daarover belasting kunt afdragen.

3 belastingen voor ZZP'ers

Benieuwd naar de belangrijke belastingen voor ZZP'ers? We zetten ze voor je op een rij:

  • Omzetbelasting: BTW-aangifte
  • Inkomstenbelasting voor ZZP'ers
  • ZVW-premie voor zelfstandigen

1. Omzetbelasting: btw-aangifte

Je krijgt als ondernemer (en dus ook als ZZP’er) te maken met omzetbelasting. Je berekent klanten een bepaalde prijs voor je diensten of voor de producten die je levert. Het gaat om een netto prijs exclusief BTW, die je vermeerderd met het btw-tarief dat geldt. Vaak zal het gaan om het hoge (21%) tarief voor de btw, in sommige gevallen is er sprake van een uitzondering.

Het is gebruikelijk om de btw-aangifte ieder kwartaal te doen. Maak je gebruik van online boekhouden? Dan staan de gegevens voor de btw-aangifte netjes voor je klaar, zodat je die alleen maar hoeft over te nemen bij de Belastingdienst. Op die manier draag je netjes de omzetbelasting af, die je berekent over de netto omzet die je genereert.

Tip: factureer je aan een btw-nummer buiten Nederland, maar in Europa? Dan kun je de btw verleggen. Je hoeft die niet te berekenen en dus ook niet af te dragen als omzetbelasting.

2. Inkomstenbelasting voor ZZP’ers

Daarnaast betaal je inkomstenbelasting als ZZP'er. Tijdens het online boekhouden kom je die het eerste jaar nog niet meteen tegen. Dat komt door het feit dat je pas aan het eind van het jaar weet welke winst je maakte. En waarover je dus inkomstenbelasting betaalt.

Zodra je betalingen doet voor de inkomstenbelasting kun je die tijdens het online boekhouden netjes verwerken. Zodat je de belasting netjes afdraagt en je daar ook in de administratie op de juiste manier mee omgaat.

Tip: wil je voorkomen dat je over een heel boekjaar ineens een groot bedrag aan inkomstenbelasting aan de Belastingdienst moet overmaken? Vraag dan een voorlopige aanslag aan.

3. ZVW-premie voor zelfstandigen

Als zzp'er dien je zelf zorg te dragen voor de afdracht Zorgverzekeringswet premie (ZVW-premie). Voor 2017 is dit percentage 5,65% van je inkomen. Houd er dus rekening mee dat je hiervoor een aparte aanslag ontvangt van de Belastingdienst.

Minder belastingen betalen als ZZP'er

Wil je minder belasting betalen als ZZP'er? Je kunt gebruik maken van de Ondernemersaftrek voor zelfstandigen. Het gaat dan om bijvoorbeeld de Zelfstandigenaftrek en de Startersaftrek.

Bovendien kun je gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, om te voorkomen dat je te veel belasting betaalt.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig