Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

 • Geen betaalgegevens nodig
 • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
 • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
 • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
 • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe werkt de Ondernemersaftrek voor ZZP'ers? | MoneyMonk

Hoe werkt de Ondernemersaftrek voor ZZP'ers?

Gebruik maken van de Ondernemersaftrek voor ZZP'ers? Als ZZP'er kun je gebruik maken van diverse aftrekposten voor het verlagen van je belastbare winst uit je onderneming. De Ondernemersaftrek is een soort kapstok, waaronder diverse aftrekposten vallen. Wij zetten ze voor je op een rij, net als waarom ze belangrijk zijn.

Ondernemersaftrek voor ZZP'ers: waar gaat het om?

De Ondernemersaftrek bestaat uit de volgende aftrekposten:

 • Zelfstandigenaftrek

  Een belangrijke aftrekpost, voor alle ZZP'ers die de Belastingdienst ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en het Urencriterium.

 • Startersaftrek

  Een belangrijke aftrekpost, voor alle startende ZZP'ers. Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal extra voorwaarden en het Urencriterium.

 • Startersaftrek bij Arbeidsongeschiktheid

  Ben je arbeidsongeschikt geraakt en als starter aan de slag gegaan met jouw eigen onderneming? Als je voldoet aan de voorwaarden kun je gebruik maken van deze aftrekpost binnen de Ondernemersaftrek.

 • Aftrek voor Speur- en ontwikkelingswerk

  Verricht je speur- en ontwikkelingswerk voor jouw bedrijf, waarmee je voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst daaraan stelt? Dan kun je gebruik maken van deze aanvullende aftrek.

 • Meewerkaftrek

  Heb je een fiscaal partner die meewerkt in jouw bedrijf? De Belastingdienst hanteert duidelijke voorwaarden. Als je daaraan voldoet kun je een extra aftrekpost opvoeren.

 • Stakingsaftrek

  Staak je jouw onderneming? Er is een aftrekpost beschikbaar, waar je gebruik van kunt maken als je netjes aan de voorwaarden voldoet.

Waarom is de Ondernemersaftrek belangrijk?

Een lagere belastbare winst zorgt ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen. Het is dus slim om goed te kijken welke regelingen mogelijk op jou als ZZP'er van toepassing zijn en waarvoor je dus in aanmerking kunt komen.

Om in aanmerking te komen voor de diverse aftrekposten gelden er strenge voorwaarden van de Belastingdienst. Wij hanteren altijd de simpele stelregel: ‘wie eist, bewijst!’

Zorg dat je je zaakjes goed op orde hebt en kunt aantonen waarom jij recht denkt te hebben op deze vormen van aftrek. Als je de aftrekposten goed kent kun je daar rekening mee houden bij het reserveren van premie voor de Zorgverzekeringswet en de inkomstenbelasting.

Makkelijk aantonen dat je recht hebt op de Ondernemersaftrek?

Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.


Ontdek MoneyMonk of stel ons je vragen