Overboekingen tussen eigen bankrekeningen opnemen in de boekhouding? Dat is gemakkelijker dan je denkt, vooral wanneer je gebruik maakt van een handig boekhoudprogramma.

De overboekingen die je doet hebben geen invloed op de winst- en verliesrekening, het is daarom van belang om ze te boeken als ‘overboeking’ in plaats van opname. Een overboeking van geld tussen eigen rekeningen heeft even tijd nodig, ook al is het maar een paar minuten of zelfs een paar seconden. Het is daarom van belang om gebruik te maken van kruisposten. Dit maakt het mogelijk het geld tijdens de overboeking tussen je eigen boekrekeningen even in de boekhouding te laten ‘zweven’.

Van de spaarrekening naar lopende rekening en andersom

We onderscheiden twee verschillende soorten overboekingen die je kunt doen tussen je eigen bankrekeningen. Allereerst kun je geld overboeken van de spaarrekening naar de lopende rekening, bijvoorbeeld wanneer je de btw of de te betalen inkomstenbelasting op voorhand spaart en die daarna terug overmaakt om te kunnen voldoen.

Andersom kun je een overboeking van de lopende rekening naar de spaarrekening in de boekhouding opnemen, op het moment dat je weer een bedrag opzij wenst te zetten. De richting die je kiest maakt voor het proces niet uit, in de beide gevallen kun je werken met kruisposten in de boekhouding.

Kruisposten in de boekhouding

Om de overboekingen tussen je eigen bankrekening in de boekhouding op te kunnen nemen kun je gebruik maken van kruisposten. Indien je bijvoorbeeld € 50,- overboekt van de spaarrekening naar de lopende rekening is er sprake van € 50,- debet bij Kruisposten en € 50,- credit bij de Spaarrekening. De € 50,- die je overboekt ‘zweeft’ daardoor als het ware even in de lucht.

Een paar seconden, minuten of wellicht een dag later zal het geld aankomen op de lopende rekening. In dat geval geldt er € 50,- debet voor de Lopende rekening en € 50,- credit voor de Kruisposten. De kruispost is daarmee weer verdwenen, terwijl het geld op de spaarrekening is gecrediteerd en als debet bij de lopende rekening is gekomen.

Overboekingen boeken in MoneyMonk

In MoneyMonk maken we het je graag eenvoudig om overboekingen tussen eigen rekeningen in de boekhouding op te nemen. Je kunt de bankmutaties importeren en er met het tabblad ‘Overboeking en opname’ voor zorgen dat je de overboeking op de juiste manier kunt markeren. Je kunt aangeven dat je een storting van de lopende rekening naar de spaarrekening hebt gedaan of andersom.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig