Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe boek je leasekosten in een online boekhoudprogramma?

Hoe boek je leasekosten in een online boekhoudprogramma?

Rijd je als ZZP-er een leaseauto en ben je benieuwd hoe je de leasekosten kunt boeken in een online boekhoudprogramma? De boekingen die je daarvoor dient te doen hangen af van het type lease waar je gebruik van maakt. We onderscheiden twee varianten: financial lease en (full) operational lease.

Type lease voor de auto

Het type leasecontract dat je gebruikt voor de auto die je als ZZP-er rijdt is bepalend voor de boekingen die je zal doen. Bij financial lease word je bijvoorbeeld meteen eigenaar van de auto en dien je die dus ook op te nemen op de balans. Hier staat aan de andere kant een schuld bij de bank tegenover. Vervolgens zal je steeds afschrijvingen op de schuld boeken, al dien je ook de waarde van de auto steeds een beetje af te schrijven.

Maak je gebruik van (full) operational lease en wil je de leasekosten in een online boekhoudprogramma boeken? In dat geval heb je de auto niet op de balans staan, in plaats daarvan is die eigendom van de leasemaatschappij. Je boekt alleen de kosten die je maakt voor de auto, vaak op basis van een vast maandelijks bedrag. Daarnaast hoef je zelf alleen nog te tanken, die kosten kun je apart als autokosten boeken.

Leasekosten boeken in het online boekhoudprogramma

De leasekosten boeken in een online boekhoudprogramma? In het geval van financial lease krijg je te maken met een schuld aan de bank, de waarde van de auto en vervolgens aflossingen en afschrijvingen op de waarde.

Stel dat je een auto koopt van € 25.000, die je volledig financiert. Je boekt dan een schuld ter grootte van dit bedrag als een langlopende schuld op de balans. Aan de andere kant boek je de auto ter waarde van € 25.000 als bezitting bij de vaste materiële activa. Op die manier ben je een schuld aangegaan om dit bedrijfsmiddel aan te schaffen.

Vervolgens zal je betalingen voor de financial lease doen, bestaande uit rente en aflossing. De aflossing boek je als aflossingen op de openstaande schuld, waardoor die afneemt. De rente boek je als autokosten, op de grootboekrekening die je daarvoor kunt aanmaken. Tegelijkertijd dien je de waarde van de auto op de balans af te schrijven, zodat je daarop de actuele waarde vertegenwoordigt.

Maak je gebruik van (full) operational lease? Het is dan niet nodig om de auto of een schuld op de balans te zetten. In plaats daarvan boek je de autokosten op de grootboekrekening daarvoor en boek je afzonderlijk de kosten voor de brandstof. Die kosten boek je op dezelfde manier als hoe je dat afzonderlijk zou doen voor de bijkomende autokosten op het moment dat je financial lease gebruikt voor de financiering.