Boekhouden in Excel vs. boekhoudprogramma

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Ben je startende ondernemer en weet je niet hoe je het beste je boekhouding kunt doen: met Excel of een boekhoudprogramma? Je bent niet de enige die twijfelt. Beide hebben namelijk voor- en nadelen. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

Zo kun jij een gedegen keuze maken: een boekhoudprogramma of Excel.

Excel vs. boekhoudprogramma: wat wil je bijhouden?

Wat wil jij met je boekhouding kunnen? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen als je een keus wilt maken tussen boekhouden in Excel of met een boekhoudprogramma. Simpel gezegd: als jij zzp’er bent, geen ingewikkelde bedrijfsstructuur hebt en alleen je facturen en btw wilt bijhouden - én je bent geen totale digibeet - dan kun je in principe uit de voeten met Excel.

We zeggen in principe, want je moet natuurlijk geen totale digibeet zijn of helemaal niets met cijfers kunnen. Maar als je weinig bij te houden hebt, is een boekhoudprogramma niet per se nodig - het is wel altijd makkelijker.

Boekhouden in Excel

Wie Microsoft Office op zijn laptop heeft staan - voor Word - heeft ook toegang tot Excel. Daarmee is boekhouden in Excel voor veel ondernemers een logische keuze om mee te starten: je hebt het programma toch al, dus het kost je niks extra en omdat er ook veel (gratis) Excel templates te vinden zijn hoef je het wiel niet meer uit te vinden. Je kunt gebruikmaken van formules en handigheidjes die anderen al voor je hebben bedacht.

Maar boekhouden in Excel kent ook nadelen. Ten eerste: het kost je een boel kostbare tijd. Allereerst om je administratie op te zetten - je moet de juiste templates en trucjes vinden en implementeren. Heb je dat gedaan, dan moet je voortaan alles wat je wilt bijhouden handmatig invoeren.

Ieder bonnetje, iedere factuur, alles doe je met de hand. Dat maakt het dus ook nog eens foutgevoelig: een tikfoutje is immers zo gemaakt. En zie maar eens terug te vinden waar in de administratie je fout precies zit op het moment dat je aangifte moet doen bij de Belastingdienst.

Boekhouden met boekhoudprogramma

Boekhouden met een goed boekhoudprogramma daarentegen kost weliswaar geld, maar schéélt weer in de tijd. Ben je van plan serieus te ondernemen, lopen de zaken goed of wil je gewoon vanaf dag één zoveel mogelijk tijd besparen? Wil je zeker weten dat er geen rekenfoutjes gemaakt worden? Dan kan een boekhoudprogramma de beste keus zijn voor jou. Het helpt om je administratie een stuk makkelijker en overzichtelijker te maken.

Overstappen van Excel naar boekhoudprogramma

Ben je overtuigd en wil je nu graag overstappen van Excel naar een boekhoudprogramma? Dat is gelukkig heel simpel. In deze video leggen we je precies uit hoe het moet.

Vind je het toch lastig? Dan kun je gebruikmaken van de opstartservice van MoneyMonk. We helpen je dan bij het opzetten van je administratie, het inrichten ervan én natuurlijk met het overzetten van je data vanuit Excel.

Voor de echte twijfelaars: MoneyMonk is hét administratiepakket voor ondernemers, en om dat te bewijzen mag je het gratis uitproberen. Zien we je snel?

Twijfel je?
Probeer ons dan eerst gratis. MoneyMonk is hét online boekhoudpakket voor ondernemers, en we laten je er graag kennis mee maken.
Ontdek MoneyMonk
Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig