Autokosten die je zakelijk maakt kun je boeken in de boekhouding voor ZZP-ers, zodat die ten koste komen van de bedrijfswinst. We onderscheiden verschillende soorten autokosten die je zakelijk maakt, zoals de kilometervergoeding voor de gereden zakelijke kilometers en een deel van de btw dat je zakelijk mag opvoeren voor het zakelijk gebruik van de auto.

Let op de tarieven zijn afhankelijk van het jaar waarin deze gereden zijn:
Voor 01-01-2023 was het bedrag €0,19 per kilometer
In 2023 geldt het tarief van €0,21 per kilometer
Per 2024 geldt het tarief van €0,23 per kilometer

Kilometervergoeding in de boekhouding voor ZZP-ers

In de boekhouding voor ZZP-ers kun je in ieder geval de kilometervergoeding voor de zakelijke kilometers opnemen. Je mag daarvoor een bedrag van €0,23 aan ‘kosten’ berekenen. Rijd je 60 kilometer heen en 60 kilometer terug? Dan mag je daarvoor dus €27,60 aan zakelijke kosten berekenen.

Je kunt de autokosten in de boekhouding voor ZZP-ers boeken door het aantal gereden kilometers te berekenen, dat te vermenigvuldigen met €0,23 en het bedrag af te boeken van de zakelijke rekening naar je privé-rekening. Vervolgens kun je de afschrijving in de boekhouding opnemen als ‘Kilometervergoeding’.

Op deze manier ‘declareer’ je de kosten als het ware bij je eigen onderneming, zodat je die kosten niet volledig privé hoeft te betalen. Het voordeel is dat de zakelijke kosten de winst drukken, waardoor de inkomstenbelasting die je betaalt uiteindelijk lager uit zal vallen.

Btw-teruggave dankzij zakelijk gebruik privé-auto

Rijd je veel zakelijk met de auto? Dan kun je de btw over de brandstof en het onderhoud deels zakelijk opvoeren. Je boekt dan autokosten in de boekhouding voor ZZP-ers, zodat je daarmee opnieuw de winst kunt drukken. Je mag de btw-teruggave naast de kilometervergoeding boeken als autokosten. Bereken hiervoor de verhouding tussen de privékilometers en zakelijke kilometers met de auto. Rijd je jaarlijks 40.000 kilometer, waarvan 30.000 zakelijk? In dat geval mag je 75% van de betaalde btw als autokosten boeken in de boekhouding voor ZZP-ers.

Betaal je in een jaar tijd €2.500 aan brandstof (waarvan €400 btw) en €500 aan onderhoud (waarvan €105 btw)? Je mag van het totale btw-bedrag (€505) dan 75% als zakelijke kosten opvoeren. Het gaat in dit geval om €378,75. Je kunt die autokosten in de boekhouding voor ZZP-ers opnemen als ‘Autokosten’, nadat je een overboeking van de zakelijke rekening naar de privé-rekening hebt gedaan.

Autokosten in de boekhouding voor ZZP-ers met MoneyMonk

Om de autokosten zo gemakkelijk mogelijk te boeken in de boekhouding voor ZZP-ers kun je uiteraard gebruik maken van een boekhoudprogramma zoals MoneyMonk. Het is dan voldoende om de overboeking naar je privérekening te doen en die vervolgens als Autokosten aan te merken in het boekhoudprogramma. Je dient op voorhand wel zelf te berekenen welke kilometervergoeding je mag ‘declareren’ en welk bedrag aan btw je mag opvoeren als zakelijke kosten.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig