Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe boek je privé-stortingen in je boekhouding?

Hoe boek je privé-stortingen in je boekhouding?

Hoe je privé-stortingen in de boekhouding boekt? De administratie van een ZZP-er zit eenvoudig in elkaar. Je doet een storting in het eigen vermogen, waardoor het van belang is die als zodanig te boeken. Dat betekent dat je aan het eigen vermogen laat toenemen met de storting die je doet, terwijl je aan de andere kant het saldo liquide middelen laat toenemen. Op die manier blijft de balans netjes in evenwicht en heb je de storting op de juiste manier geboekt.

Storting in het eigen vermogen

Een privé-storting kun je op verschillende manieren omschrijven, uiteindelijk is het altijd een storting die ten goede komt aan het eigen vermogen. Indien je een opname zou doen doe je dat uit het eigen vermogen, waardoor een storting daaraan ten goede komt. Is er sprake van een negatief eigen vermogen en wil je dat verhelpen? Dan kun je besluiten om een privé-storting te doen. Het is dan uiteraard van belang om de privé-storting op de juiste manier in de boekhouding te verwerken. In de administratie voor ZZP-ers is dat gelukkig vrij eenvoudig.

Privé-storting of opname boeken in de administratie

Zodra je een privé-storting wilt boeken of je een opname wilt doen en die in de administratie wilt verwerken is het van belang dat je helder noteert wat er financieel gebeurt. Je doet een storting op een betaalrekening van de onderneming.

Dat betekent dat er een bijschrijving bij het saldo op de bankrekening moet komen. Deze bevindt zich aan de linkerkant (activa) van de balans. Indien je alleen het saldo van de bankrekening zou beïnvloeden raakt de balans uit evenwicht. Het is daarom van belang om aan de andere kant een boeking te doen in het eigen vermogen. Op die manier komt het verhoogde banksaldo ten goede aan het eigen vermogen en is de balans weer in evenwicht.

Andersom zou je een privé-opname kunnen doen en die verwerken in de administratie voor ZZP-ers. De handelingen zijn dan hetzelfde, maar precies andersom. De opname komt ten laste van het eigen vermogen, terwijl je aan de andere kant het banksaldo kunt verlagen met het bedrag dat je opneemt.

Privé-stortingen in MoneyMonk: online administratie voor ZZP-ers

Gebruik je MoneyMonk voor de online administratie voor ZZP-ers? Dan maken we het je online nog een stukje gemakkelijker. Het is dan voldoende om de 4 stappen te volgen, waarmee je de betreffende bijschrijving kunt openen en die met 1 druk op de knop op de juiste manier kunt boeken.