Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe boek je privé-opnamen in je boekhouding?

Hoe boek je privé-opnamen in je boekhouding?

Hoe boek je privé-opnamen in je boekhouding?

Een privé-opname boeken in de boekhouding? Er kan om verschillende redenen sprake zijn van een privé-opname in de administratie van een ZZP-er. Het gaat bijvoorbeeld om bedragen die privé worden getankt voor de auto, die worden afgerekend met de zakelijke pinpas. Daarnaast is het mogelijk om geld op te nemen uit het vermogen van de onderneming, om daar privé van te kunnen leven. Er is dan als het ware sprake van een soort salaris.

Benieuwd hoe je de privé-opname in de ZZP administratie op kunt nemen? Het is van belang om die te boeken ten opzichte van het eigen vermogen. Zodra je een privé-opname doet neem je als het ware een deel van het eigen vermogen van de onderneming op.

Andersom is dat uiteraard ook mogelijk. Een privé-storting of privé-betaling van zakelijke kosten geldt als een storting in de onderneming, waardoor het eigen vermogen toe zal nemen. De administratie voor ZZP-ers (https://www.moneymonk.nl) dient een helder beeld te geven van privé-opnamen en privé stortingen. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van (online) software waarin je die eenvoudig kunt boeken.

Afname van het eigen vermogen

Je kunt een privé-opname in de boekhouding boeken door deze als zodanig te markeren. Wil je dit handmatig doen? Een privé-opname kun je boeken ten opzichte van het eigen vermogen van de onderneming. Je neemt als het ware geld op uit dat vermogen, waardoor het eigen vermogen zal afnemen met het bedrag dat je aan de andere kant wenst op te nemen.

Privé-opnamen in de administratie voor ZZP-ers

Een privé-opname in de administratie voor ZZP-ers kun je om verschillende redenen doen. Je hebt met je zakelijke pas natuurlijk de mogelijkheid om privé uitgaven te doen. In dat geval is er iedere keer sprake van een privé-opname die je zal moeten boeken. Het is over het algemeen echter verstandiger om privé en zakelijk zoveel mogelijk gescheiden te houden. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag aan ‘salaris’ over te boeken naar een privé-rekening. Het gaat dan om een privé-opname die je kunt boeken, zodat je de zakelijke pas vervolgens de rest van de maand uitsluitend zakelijk hoeft te gebruiken.

Gebruik je voor de administratie als ZZP-er de software van MoneyMonk? Online leggen we je stap voor stap uit hoe je een privé-opname kunt boeken in de boekhouding.