Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe boek je een boete van het CJIB in je boekhouding?

Hoe boek je een boete van het CJIB in je boekhouding?

Zodra je een verkeersboete ontvangt van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dien je die zakelijk netjes te boeken, zonder dat die van invloed is op het (netto) bedrijfsresultaat. De boete die je ontvangt behoort namelijk tot de niet-aftrekbare kosten, waardoor je dit bedrag niet mag gebruiken om de winst te drukken en daardoor uiteindelijk minder belasting te betalen. Dat zou immers betekenen dat je fiscaal voordeel hebt ten opzichte van het totale bedrag van de boete.

In een online boekhoudprogramma valt dit niet altijd goed aan te geven, omdat de kosten die je boekt dan ten koste zullen gaan van de winst. Vandaar dat je handmatig even goed dient op te letten wanneer je een boete van het CJIB wilt boeken in de boekhouding. Binnen het online boekhouden dien je aan het eind van het jaar doorgaans een correctie uit te voeren.

Niet-aftrekbare kosten boeken

De Belastingdienst spreekt van aftrekbare en niet-aftrekbare kosten. Het eerste type kosten mag je opvoeren als reguliere kosten, die tijdens het online boekhouden ten koste gaan van de winst. De winst valt lager uit, waardoor je over een boekjaar minder (inkomsten)belasting hoeft te betalen. Daarnaast kan er sprake zijn van niet-aftrekbare kosten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de boete van het CJIB die je in de boekhouding wilt opnemen. Je mag de kosten niet aftrekken van de winst.

Geen kosten ten laste van het resultaat

Tijdens het online boekhouden zal je de boete van het CJIB moeten boeken op een grootboekrekening voor de kosten. Dat betekent dat de kosten wel gewoon ten laste komen van het resultaat. Je kunt gebruik maken van een speciale grootboekrekening voor ‘niet-aftrekbare kosten’. Door daar eventuele boetes en andere kosten die je niet mag aftrekken te boeken heb je ze overzichtelijk bij elkaar staan.

Aan het eind van het boekjaar is het van belang om de winst uit je onderneming te corrigeren voor dit bedrag aan niet-aftrekbare kosten. Op die manier betaal je gewoon belasting over de oorspronkelijke winst, als je deze kosten niet had mogen aftrekken tijdens het online boekhouden.

Concreet? Boek de boete van het CJIB op de grootboekrekening ‘niet-aftrekbare kosten’ en corrigeer aan het eind van het jaar het resultaat voor deze grootboekrekening.

Boetes boeken in de online boekhoudsoftware

In online boekhoudsoftware valt deze mogelijkheid op voorhand niet altijd aan te geven, waardoor het van belang is om een handmatige correctie te doen. Op die manier kun je de boete van het CJIB in de boekhouding opnemen, op de manier zoals de Belastingdienst dat graag ziet.