Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe verreken je een inkoopfactuur met een verkoopfactuur in je online boekhoudprogramma?

Hoe verreken je een inkoopfactuur met een verkoopfactuur in je online boekhoudprogramma?

Stel dat je inkoopt bij een klant en dat je aan de andere kant ook diensten of producten levert. Je hebt dan aan de ene kant een schuld aan die klant, terwijl je daar aan de andere kant een vordering tegenover kunt zetten. Dat betekent dat je ook in een online boekhoudprogramma de inkoopfactuur met de verkoopfactuur kunt verrekenen. Dit kan op twee verschillende manieren, afhankelijk van wat je precies wilt doen:

  • Inkoopfactuur volledig wegstrepen
  • Inkoopfactuur gedeeltelijk wegstrepen

Inkoopfactuur volledig verrekenen

Hiervan is sprake op het moment dat het bedrag van de verkoopfactuur aan de klant minstens zo groot is als de inkoopfactuur die je van die klant hebt ontvangen. Je kunt dan afspreken om geen geld naar elkaar over te maken of de klant alleen het restant naar jou over te laten maken.

Indien de inkoopfactuur en verkoopfactuur gelijk zijn aan elkaar kun je die in het online boekhoudprogramma eenvoudig tegen elkaar wegstrepen. Je zorgt er daarmee voor dat het niet nodig is om onderling betalingen uit te wisselen, aangezien de banksaldi dan uiteindelijk dezelfde waarde opleveren als die ze nu al hebben. In het online boekhoudprogramma zorg je ervoor dat je de factuur kunt aanmerken als ‘verrekend’, zodat de administratie weer klopt en je de factuur hebt kunnen verantwoorden.

Inkoopfactuur gedeeltelijk verrekenen

Is er sprake van een inkoopfactuur die kleiner is dan de verkoopfactuur aan die klant? In dat geval dien je nog een bedrag over te maken, om er uiteindelijk voor te zorgen dat de beide facturen voldaan zijn. We leggen je online uit hoe je de inkoopfactuur gedeeltelijk kunt wegstrepen.

Je zorgt er daarmee voor dat je alleen het restant over hoeft te maken. Houd er rekening mee dat je een deel van het bedrag dient te boeken als verkoopfactuur en een deel van het bedrag kunt verantwoorden aan de hand van de inkoopfactuur die daar aan de andere kant tegenover staat. Dit is iets complexer dan wanneer je de in- en verkoopfactuur tegen elkaar kunt wegstrepen, maar is gelukkig ook niet moeilijk.

Online boekhoudprogramma gebruiken

Om inkoopfacturen en verkoopfacturen tegen elkaar weg te strepen kun je het best gebruik maken van een online boekhoudprogramma. Je zorgt er daarmee voor dat de administratie netjes klopt. De balans is goed in balans en de bedragen worden op de juiste manier verwerkt in de boekhouding. De software maakt het gemakkelijk om de betalingen op de juiste manier te koppelen of ervoor te zorgen dat je de facturen netjes kunt verantwoorden.

Bekijk ons online boekhoudprogramma om het jezelf gemakkelijker te maken wanneer je inkoopfacturen en verkoopfacturen wilt verrekenen of wanneer je andere boekhoudkundige handelingen wilt doen zonder dat daar veel tijd in mag gaan zitten.