Online boekhouden en benieuwd hoe je de kilometervergoeding kunt boeken? Daarvoor kun je allereerst de vergoeding voor de kilometers berekenen, om die vervolgens over te boeken vanaf je zakelijke rekening en die op de juiste plaats in de administratie op te nemen. We zetten de stappen voor je op een rij:

Let op de tarieven zijn afhankelijk van het jaar waarin deze gereden zijn:
Voor 01-01-2023 was het bedrag €0,19 per kilometer
In 2023 geldt het tarief van €0,21 per kilometer
Per 2024 geldt het tarief van €0,23 per kilometer

  1. Bereken het totaal aantal gereden kilometers
  2. Bereken de kilometervergoeding (vermenigvuldig het aantal kilometers met €0,21 per kilometer)
  3. Boek het bedrag aan kilometervergoeding over vanaf je zakelijke rekening naar je privé-rekening
  4. Boek de afschrijving in je online boekhouding als kilometervergoeding

Online boekhouden: kilometervergoeding boeken

Binnen de online boekhouding is het van belang om de kilometervergoeding op een afzonderlijke wijze te boeken, waaruit duidelijk wordt dat het gaat om de vergoeding van reiskosten die je zakelijk met een privé auto hebt gemaakt. Je mag daarvoor een bedrag van €0,21 per kilometer rekenen, dat bedrag is vastgesteld door de Belastingdienst.

In de praktijk komt het erop neer dat je als ZZP-er de zakelijke kosten van de gereden rit in de privé-auto van jezelf kunt ‘declareren’ op de zaak. Tijdens het online boekhouden boek je de kilometervergoeding op een aparte grootboekrekening, zoals je dat ook met andere autokosten kunt doen. Op die manier verzamel je binnen de administratie een post voor de ‘kilometervergoeding’, waaruit je aan het eind van een jaar, kwartaal, maand of andere periode kunt zien hoeveel kosten je aan zakelijke kilometers hebt gemaakt.

Wil je het online boekhouden gemakkelijk maken? MoneyMonk laat je de kilometervergoeding eenvoudig boeken vanuit je bankafschrijvingen. Je kunt dat automatisch naar de juiste grootboekrekening doen, zodat je direct een overzicht hebt van de gemaakte zakelijke autokosten in de privé-auto.

Autokosten boeken op aparte grootboekrekening

Wil je naast de kilometervergoeding ook andere zakelijke autokosten boeken? Zorg ervoor dat je daarvoor een afzonderlijke grootboekrekening gebruikt. Op die manier kun je de verschillende autokosten netjes gescheiden houden, zodat je die op de juiste wijze kunt opnemen in de administratie.

Online boekhouden maken we graag zo eenvoudig mogelijk, maar je dient daarmee uiteraard aan een aantal voorwaarden vanuit de Belastingdienst te voldoen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed noteert vanaf welk adres naar welk adres je de rit maakte. Op basis daarvan kun je het aantal kilometers berekenen, waaruit vervolgens de kilometervergoeding volgt. Het bedrag kun je overboeken naar je privé-rekening, om dit bedrag tijdens het online boekhouden op de juiste manier in de administratie op te nemen.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig