Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe boek je rente in de boekhouding?

Hoe boek je rente in de boekhouding?

Rentebaten in de online boekhouding: we onderscheiden twee verschillende soorten rente:

  • Ontvangen rente: creditrente
  • Betaalde rente: debetrente

Dit onderscheid is van belang, aangezien je de verschillende rentebaten op een andere manier dient te boeken in de online boekhouding. Je boekt de betaalde debetrente op een (kosten) grootboekrekening, terwijl je de ontvangen rente boekt op een andere (omzet) grootboekrekening.

Ontvangen rente (creditrente) boeken in de boekhouding

De ontvangen rente binnen de onderneming hoort thuis in de winst- en verliesrekening. De rente die je ontvangt van de bank geldt als een vorm van inkomsten, naast de inkomsten die je hebt uit de operationele activiteiten. Dit zijn de reguliere activiteiten die je bijvoorbeeld als ZZP-er uitvoert.

Dat betekent dat je voor de ontvangen rente in de online boekhouding een aparte grootboekrekening kunt aanmaken. Het gaat om een omzetrekening, omdat er sprake is van inkomsten. We adviseren je bij MoneyMonk een rekening aan te maken zoals ‘8410 Rentebaten (ontvangen creditrente), zodat goed duidelijk is waar het om gaat.

Betaalde rente (debetrente) boeken in de boekhouding

Betaal je rente vanuit de onderneming, bijvoorbeeld tijdens roodstand of over een krediet dat je hebt lopen? Onafhankelijk van of het gaat om een kortlopend of een langlopend krediet is er sprake van betaalde debetrente of rentekosten. Je dient die te boeken als kosten voor de onderneming, naast de reguliere kosten voor de operationele activiteiten waar je als ZZP-er mee te maken hebt.

Dit betekent dat de betaalde debetrente ook in de winst- en verliesrekening thuishoort. Je betaalt rente aan de bank of aan een andere geldverstrekker, zodat je die vanuit het overzicht van bankafschrijvingen kunt boeken op een aparte grootboekrekening. In dit geval is er sprake van een kostenrekening. We adviseren je bij MoneyMonk een rekening aan te maken zoals ‘4630 Rentekosten (betaalde debetrente), zodat opnieuw goed duidelijk is waar het om gaat.

Op die manier kun je de rentebaten en rentekosten boeken in de online boekhouding. Het maakt goed duidelijk welke rente je hebt ontvangen en hoeveel rente je aan de andere kant betaalt.