Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe verwerk ik de btw voor het privé-gebruik van mijn auto in mijn btw-aangifte?

Hoe verwerk ik de btw voor het privé-gebruik van mijn auto in mijn btw-aangifte?

Rijd je als ZZP-er een zakelijke auto, maar gebruik je die auto ook privé? In dat geval mag je niet alle btw die je betaalt zomaar als zakelijke kosten opvoeren. Je zal een verrekeningen moeten doen in de administratie als ZZP-er. Op die manier voorkom je dat je teveel btw zou aftrekken, waardoor je een naheffing kunt krijgen.

Over het privégebruik van de auto moet je gewoon btw betalen, zoals dat ook bij een particuliere auto het geval zou zijn. Er geldt een tarief van 2,7% van de catalogusprijs van de auto die je moet ‘bijtellen’ als correctie voor het privé rijden van de zakelijke auto als ZZP-er. Wil je dit voorkomen? Dan zal je met een sluitende rittenregistratie moeten aantonen hoeveel kilometer je jaarlijks privé rijdt en hoeveel kilometer je jaarlijks zakelijk rijdt.

Let op: heb je de auto zakelijk gekocht, maar geen gebruik gemaakt van de btw-aftrek? Dit is het geval als je een marge-auto koopt of als je de auto particulier koopt. Je mag dan rekenen met 1,5% van de catalogusprijs van de auto, in plaats van het hogere tarief van 2,7%.

Privégebruik van een zakelijke auto

Voor het privégebruik van de zakelijke auto dien je in de administratie als ZZP-er een correctie te maken, zodat je over dat deel netjes de btw betaalt. Dat betekent in de praktijk dat je een memoriaalboeking zal moeten doen. Daarmee kun je correcties invoeren ten opzichte van de geadministreerde gegevens, waardoor je netjes aan de fiscale regels kunt voldoen.

Administratie voor de ZZP-er

De administratie voor de ZZP-er kun je automatisch doen met een boekhoudprogramma, zodat je daar handmatig geen omkijken naar hebt. De software maakt het je gemakkelijk om een memoriaalboeking te doen, zodat je het percentage kunt bijtellen voor het privégebruik van de auto.

Stap voor stap btw voor privé-gebruik auto boeken in de btw-aangifte

Gebruik je MoneyMonk voor de administratie als ZZP-er? We leggen je in een ander artikel dan stap voor stap uit hoe je deze correctie kunt boeken. Door de stappen te volgen zorg je ervoor dat je netjes aan de fiscale regels van de Belastingdienst voldoet.