Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe verwerk je kosten van Google AdWords in je boekhouding?

Hoe verwerk je kosten van Google AdWords in je boekhouding?

Over kosten voor Google AdWords betaal je als btw-plichtige onderneming geen btw. De diensten worden je geleverd vanuit het kantoor in Ierland, waardoor het voor Google niet nodig is om je de btw in rekening te brengen. Dat lijkt op het eerste gezicht prettig omdat er geen sprake is van bijkomende kosten die je daarna weer terug moet vragen, maar zo gemakkelijk is het in de boekhouding helaas niet.

Om de Google AdWords-kosten goed in de boekhouding te verwerken dien je de btw die je niet aan Google betaalt namelijk wel zelf in te houden, zodat je die vervolgens terug kunt vragen via de voorbelasting. Dat levert je per saldo dus niets op en hoeft je niets te kosten, behalve tijd om de administratie op orde te maken. Met een online boekhoudprogramma zoals MoneyMonk is dat gelukkig heel eenvoudig, zodat je er zo min mogelijk kostbare tijd in hoeft te steken.

Zelf btw inhouden en terugvragen

Zodra je diensten of leveringen ontvangt vanuit een ander land uit de EU hoef je daar geen btw over te betalen, mits je een in Nederland geldig btw-nummer hebt. Het betekent in de praktijk dat je bijvoorbeeld € 100 advertentietegoed koopt bij Google voor AdWords, waar je geen € 21 btw over hoeft te betalen.

Die omzetbelasting moet je in Nederland echter wel gewoon betalen, waardoor je dat zelf bij dient te houden. Vervolgens kun je die betaalde omzetbelasting in Nederland ook weer terugvragen via de voorbelasting. Op die manier kom je per saldo weer op € 0 uit, terwijl je de kosten voor Google AdWords op de juiste manier in de boekhouding hebt verwerkt.

Google AdWords in de boekhouding verwerken

De kosten voor Google AdWords gaan nog wel eens fout in de boekhouding, met betrekking tot de btw-aangifte. Het is een van de tips die we veel ZZP-ers en andere ondernemers meegeven. Google AdWords behoort net als apps zoals Trello of Mailchimp tot internationale tools, waarvoor je internationale facturen betaalt.

Je dient de kosten te boeken op een kosten-rubriek, bijvoorbeeld 'Advertenties'. Vervolgens gebruik je de btw-code ‘Verwerving binnen de EU 21%’. Op die manier maak je duidelijk dat je de btw ter waarde van 21% van het factuurbedrag zelf inhoudt, om die via de voorbelasting vervolgens terug te vorderen.

Leveringen of diensten uit de EU en voorbelasting

Tijdens de btw-aangifte komen de kosten voor Google AdWords op twee verschillende plaatsen terug. Ten eerste bij de ‘Leveringen of diensten uit de EU’, omdat Google je vanuit Ierland het advertentietegoed heeft aangeleverd. Je voert € 100 in bij de levering of dienst en € 21 bij de omzetbelasting. Daarna kun je bij de Voorbelasting invoeren dat je € 21 terugkrijgt, vanwege de zelf ingehouden btw. Op die manier kom je uiteindelijk per saldo op € 0 te betalen of te ontvangen btw uit en heb je de kosten voor Google AdWords netjes in de boekhouding verwerkt.