Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Noodhulp boekhoudkundig verwerken: TOZO en andere regelingen voor ZZP’ers | MoneyMonk

Noodhulp boeken: TOZO en andere regelingen voor ZZP’ers

TOZO ontvangen? De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers is noodhulp voor ZZP’ers, om de grootste klappen van de coronacrisis op te vangen. Het is financiële steun voor ondernemers zoals jij, als belangrijke aanvulling tot het minimuminkomen. Hoe boek je de noodhulp die je ontvangt, zodat je daar in de administratie op de goede manier mee omgaat?

Wat is de noodhulp voor ZZP’ers?

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) is een gift van de overheid. Je ontvangt geld om jouw (weggevallen) inkomen aan te vullen tot het sociaal minimum.

Het is een aanvulling die je privé ontvangt, net als eventuele andere uitkeringen. Dat betekent dat dit niet thuishoort in de boekhouding en je er in de administratie dus niets mee hoeft te doen.

Het is belangrijk om via de website van jouw gemeente aan te geven dat je de TOZO wilt aanvragen. Als je aan de voorwaarden voldoet ontvang je de (tijdelijke) uitkering. Dit is een aanvulling op je privé-inkomen, dat verder geen invloed heeft op je bedrijfsprestaties.

Noodhulp boeken: TOZO en andere regelingen

Je hoeft de TOZO en andere noodhulp voor ZZP’ers niet te boeken. De uitkering heeft geen invloed op jouw winst en andere delen van jouw administratie of boekhouding.

Let op: het is belangrijk om de TOZO-uitkering en andere eventuele noodhulp over te laten maken naar jouw privérekening. Voorkom dat dit naar je zakelijke rekening gebeurt. Ontvang je het geld toch op de zakelijke rekening? Maak het dan over naar je privérekening. Het gaat dan om een privéstorting (bij het ontvangen van de uitkering) en een privé-opname zodra je dit weer overmaakt naar je privérekening. Op die manier is de administratie weer netjes in balans.

De TOZO en andere noodhulp die je ontvangt is een netto bedrag. Je moet loonbelasting betalen over de uitkeringen die je ontvangt, maar die houdt de gemeente alvast voor je in. Dat betekent dat je met het netto bedrag dat je ontvangt verder niets meer hoeft te doen.