Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Goed boekhouden: zo boek je betaalde borg in de administratie

Goed boekhouden: zo boek je betaalde borg in de administratie

Betaalde borg opnemen in de boekhouding? Boekhouden helpt je betaalde bedragen en kosten te boeken, tegenover ontvangen bedragen en inkomsten. Zodra je borg betaalt is er sprake van een balansverschuiving, zonder dat je daadwerkelijk kosten maakt. Je ruilt als het ware geld voor een vordering, want de borg zal je (mits alles goed gaat) weer netjes terugkrijgen.

Boekhouden met betrekking tot de borg vraagt daarom om een balansverschuiving op de linkerzijde van de balans. Dit is de kant van de activa, waarop de bezittingen staan. Je vindt hier bijvoorbeeld het banksaldo en kassaldo, net als de ‘vorderingen’. Dit zijn de posten die je nodig zal hebben om de borg boekhoudkundig goed te boeken.

Borg voor gehuurde auto boeken

Wil je eenvoudig en goed boekhouden en de borg op de juiste manier boeken? Het is verstandig om een aparte rubriek op de balans aan te maken voor ‘betaalde borg’. Het gaat in dit geval om een rubriek aan de linkerzijde, die voor de activa. Zodra je een borg van bijvoorbeeld €250 betaalt breng je dit bedrag in mindering op het banksaldo of kassaldo (afhankelijk van hoe je betaalt) en waardeer je de post ‘betaalde borg’ daarmee op. Het totaal van de activa blijft op die manier gelijk, omdat je geen kosten hoeft te maken. Er staat als het ware een vordering open bij de ontvanger van de borg.

Borg teruggekregen? Opnemen in de boekhouding

Krijg je de borg weer terug en wil je ook dat netjes boekhouden? Het is van belang om de ontvangst van de borg ook weer op de juiste manier te boeken. In dit geval is er sprake van een vergelijkbare balansverschuiving, al doe je dat natuurlijk precies de andere kant op.

Dit betekent dat je het saldo ‘betaalde borg’ met de weer ontvangen €250 kunt verlagen. Aan de andere kant zal je het kassaldo of banksaldo daarmee moeten verhogen, afhankelijk van hoe je het geld terug hebt gekregen. De vordering voor deze borg is daarmee verdwenen, waardoor het kas- of banksaldo aan de andere kant weer zal toenemen.

Benieuwd naar meer handige tips voor het boekhouden? Lees de artikelen op ons blog waar we je graag aangeven hoe je er als dienstverlenende ZZP-er of zelfstandige voor zorgt dat boekhouden een stuk eenvoudiger wordt. In MoneyMonk heb je namelijk de mogelijkheid om de betaalde borg vanuit het bankboek automatisch in de gewenste rubriek op de balans te boeken. Het banksaldo zal dan automatisch afnemen. Andersom werkt het weer net zo gemakkelijk, zodat je daar zo min mogelijk omkijken naar hebt.