Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

 • Geen betaalgegevens nodig
 • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
 • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
 • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
 • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe boek je zakenlunches in je boekhouding?

Hoe boek je zakenlunches in je boekhouding?

Zakenlunches boeken in de boekhouding is op zich niet moeilijk, het gaat om kosten die kunnen worden opgevoerd aan de hand van de btw-percentages voor de gemaakte kosten op de btw-bon. Los daarvan is het van belang om na te gaan wanneer iets een zakenlunch is en hoeveel btw je in aftrek mag brengen.

Of je de btw van een zakenlunch mag aftrekken hangt bijvoorbeeld af van de locatie waar je luncht. We onderscheiden twee situaties:

 • Zakenlunch op kantoor
 • Haal je de lunch buiten de deur op, maar nuttig je die binnen het kantoor? Dan kun je de zakenlunch gewoon opnemen in de boekhouding en de volledige btw aftrekken.

 • Zakenlunch buiten kantoor
 • Lunch je volledig buiten de deur of laat je een cateraar een lunch verzorgen in een daarvoor ingerichte ruimte? Dan mag je de zakenlunch niet zomaar opnemen in de boekhouding en de btw niet zomaar aftrekken.

  Zakenlunch boeken en de btw aftrekken

  Je mag een zakenlunch afhankelijk van de locatie in de boekhouding opnemen en de btw aftrekken. Het zijn ‘representatiekosten’, waarvoor je een keuze hebt om die in mindering te brengen op de omzet. Je kunt gebruik maken van een drempel tot €4.500 om alleen de bedragen daarboven af te trekken of kiezen voor aftrek zonder drempel. In dat geval mag je 80% van de kosten aftrekken van de winst, de overige 20% is dan standaard voor eigen rekening. De tweede optie is voor de meeste ZZP-ers het meest geschikt.

  Zakenlunch in de online boekhouding

  Je kunt een zakenlunch boeken in de boekhouding door dus allereerst na te gaan hoe je de lunch gebruikte. Ging het om een lunch volledig buiten de deur of haalde je ergens een lunch die je vervolgens op kantoor gebruikte?

  Daarna is het van belang om na te gaan of je gebruik wilt maken van de volledige aftrek na een drempel of een gedeeltelijke aftrek zonder drempel. In dat tweede geval mag je 80% van de kosten opvoeren in de boekhouding. Je kunt dan dus ook 80% van de betaalde btw aftrekken, de rest is gewoon voor eigen rekening.

  Om de zakenlunches volgens de juist methode zo eenvoudig mogelijk in de boekhouding op te nemen kun je gebruik maken van een online boekhoudprogramma zoals MoneyMonk. Dit maakt het eenvoudiger om de boekhouding te doen, waardoor je daar zo min mogelijk tijd aan kwijt bent en je meer tijd hebt om te ondernemen. Of om te lunchen.