Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe verwerk je de Kleine Ondernemers Regeling in je boekhouding?

Hoe verwerk je de Kleine Ondernemers Regeling in je boekhouding?

De Kleine Ondernemers Regeling (KOR) is er voor alle ondernemers die jaarlijks minder dan €1.883 aan btw hoeven af te dragen. In dat geval kun je in aanmerking komen voor belastingvermindering of bestaat er een kans dat je zelfs helemaal geen btw hoeft te betalen.

Wat is de Kleine Ondernemers Regeling (KOR)?

De Kleine Ondernemers Regeling is er voor, zoals de naam al aangeeft, kleine ondernemers. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen moet je voldoen aan 4 belangrijke voorwaarden:

  • Je hebt een eenmanszaak, een maatschap of een vennootschap onder firma
  • Je hoeft na aftrek van de voorbelasting minder dan €1.883 btw af te dragen in een jaar
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd
  • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw

Voldoe je aan die voorwaarden? Dan kun je gebruik maken van de KOR en kun je die dus boeken in de boekhouding voor ZZP-ers. Dit betekent aan de andere kant wel dat je de btw die je zou moeten afdragen optelt bij de omzet die je maakt.

De Kleine Ondernemers Regeling boeken

Je kunt de KOR-bedragen boeken als een memoriaalboeking. Je doet hiermee een correctie op de omzet. Normaal gesproken boek je de omzet exclusief de btw in de boekhouding voor ZZP-ers, zoals dat ook bij andere ondernemingen gebruikelijk is. In dit geval boek je ook de btw als omzet, waardoor je daarvoor een correctie dient te maken.

Hoe je dat aanpakt in MoneyMonk legden we je elders al eens uit. Je zorgt er in 4 stappen voor dat je de bedragen voor de Kleine Ondernemers Regeling in de boekhouding als ZZP-er kunt opnemen, waardoor die netjes klopt. Je zorgt ervoor dat je het bedrag aan btw als extra omzet boekt, terwijl je het bedrag tegelijkertijd gewoon terug blijft vinden op de btw-aangifte die je zal doen. Op die manier maak je goed gebruik van de Kleine Ondernemers Regeling, zoals de Belastingdienst dat bedoeld heeft.

Boekhouding voor ZZP-ers

De boekhouding voor ZZP-ers kun je eenvoudig gemakkelijker maken met een online boekhoudprogramma. Je zorgt er daarmee voor dat je meteen het overzicht hebt over de inkomsten en uitgaven en dat je bijvoorbeeld een memoriaalboeking kunt doen die je nodig hebt voor de KOR.