Wat moet je als ZZP-er reserveren voor BTW, ZVW-premie en inkomstenbelasting?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Hoeveel BTW, ZVW-premie en inkomstenbelasting moet je reserveren? Als ZZP'er werk je voor klanten en genereer je daarmee omzet. Die omzet vermeerder je aan de ene kant met BTW, een bedrag dat je dient af te dragen aan de Belastingdienst. Aan de andere kant betaal je over de omzet exclusief BTW de inkomstenbelasting. Die bestaat in Nederland voor werkenden en ZZP'ers uit een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) en vervolgens de daadwerkelijke belastingen (IB) in de diverse schalen.

Tip: je kunt onder andere bij IkWordZZP’er berekenen hoeveel ZVW en IB je als ZZP’er betaalt op basis van de te verwachten omzet.

In het eerste jaar als ZZP'er (en mogelijk ook daarna) zal de Belastingdienst je nog geen voorlopige aanslag sturen. Dat betekent dat je het kalenderjaar daarna inkomstenbelasting betaalt over het voorgaande boekjaar. De BTW betaal je achteraf, normaal gesproken per kwartaal. Het is belangrijk om zowel voor de BTW, de ZVW-premie en de inkomstenbelasting genoeg te reserveren, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Rekenvoorbeeld BTW, ZVW-premie en inkomstenbelasting reserveren

Stel dat je in januari €2.000 omzet genereert. Daarover bereken je 21% BTW, dus je brengt jouw klant(en) in totaal €2.420 in rekening. Dit is ook het bedrag dat je op jouw zakelijke rekening zal ontvangen.

Van het bedrag dat je ontvangt moet je €420 aan BTW reserveren, omdat je die aan het eind van het eerste kwartaal aan de Belastingdienst moet afdragen. Het is verstandig om daarnaast alvast te reserveren voor de premie ZVW en de inkomstenbelasting. Hoeveel belasting je zal betalen hangt af van de totale inkomsten die je in een jaar verwacht.

Tip: veilig reserveren? Ga uit van zo’n 40% van de omzet, exclusief BTW. Je reserveert waarschijnlijk voldoende om de ZVW-premie en inkomstenbelasting van te kunnen betalen. In dit voorbeeld gaat het dus om €800 van de €2.000 omzet. Je houdt netto €1.200 over van de omzet die je maakte.

Reserveren: BTW, ZVW-premie en inkomstenbelasting

Benieuwd wat je als ZZP'er moet reserveren om de belastingen te betalen? We splitsen de belangrijkste doelen als volgt op:

  • BTW reserveren
  • ZVW-premie en inkomstenbelasting reserveren

1. BTW reserveren

Het reserveren voor de BTW is eenvoudig. Je kunt in MoneyMonk in de online administratie zien welk bedrag je per maand aan BTW zal ontvangen. Het gaat om de gefactureerde omzet, waarover je de omzetbelasting af dient te dragen. Je dient 100% van de BTW af te dragen aan de Belastingdienst, verminderd met eventuele voorbelasting. Dat zijn bedragen aan BTW die je betaalde op aankopen die je zakelijk deed. Houd de BTW dus apart, bijvoorbeeld door die op een (aparte) spaarrekening te plaatsen.

2. ZVW-premie en inkomstenbelasting reserveren

Ontvang je geen voorlopige aanslag van de Belastingdienst? Dan zal je ook voor de ZVW en IB moeten reserveren. Je kunt op voorhand berekenen wat je ongeveer aan inkomstenbelasting zal betalen, op basis van de omzet en winst die je verwacht.

Geen voorlopige aanslag: zelf reserveren

Als je geen voorlopige aanslag ontvangt is het belangrijk om zelf te reserveren. Je kunt daarvan de belastingen als ZZP'er" betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip: voorkom met onze handige tips dat je als ZZP'er te veel belasting betaalt.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!