Hoe werkt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor zzp'ers?

Hoe werkt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor zzp'ers?

Als je als zzp’er investeert in bedrijfsmiddelen dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, afgekort ‘KIA’.

Om in aanmerking te komen voor de KIA moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moeten de bedrijfsmiddelen waarin je investeert wel in aanmerking komen voor de KIA. Daarnaast is ook de hoogte van het te investeren bedrag per object van belang en wanneer je het bedrijfsmiddel in gebruik neemt.

Minimum investeringsbedrag

Het minimale investeringsbedrag is € 450,- per bedrijfsmiddel. Is het investeringsbedrag lager? Dan komt het bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor de KIA.

Uitgesloten objecten

De meeste investeringen komen gewoon in aanmerking voor de KIA mits het investeringsbedrag dus boven de € 450,- ligt. Een lijst van uitgesloten bedrijfsmiddelen kun je hier vinden.

Ingebruikname

De investeringsaftrek kun je claimen in het jaar waarin je het bedrijfsmiddel ook daadwerkelijk in gebruik neemt.

Hoogte van de KIA-aftrek

De hoogte van de aftrek hangt af van het totaal geïnvesteerde bedrag in het betreffende boekjaar. Daarbij gaan we er vanuit dat al deze bedrijfsmiddels voldoen aan de hiervoor genoemde eisen.

Het minimale investeringsbedrag per boekjaar is € 2.401,- exclusief btw. Onderstaande tabel is gericht op zzp’ers. Wil je de volledige tabel bekijken klik dan hier.

Investering Aftrek
niet meer dan € 2.400 € 0,-
€ 2.401 t/m € 58.238 28% van het investeringsbedrag

Het kan dus heel slim zijn om tussen september en december even goed te kijken wat je tot dan toe hebt geinvesteerd. Zit je qua investering net tegen de ondergrens aan van € 2.401,- dan kan het zeker de moeite waard zijn om nog wat investeringen te doen voor het einde van het boekjaar om zo de aftrekpost van 28% over het investeringsbedrag te benutten!


Dit artikel is niet 100% volledig. We hebben de hoofdlijnen uiteen gezet voor de doelgroep zzp'ers. Voor de exacte regels verwijzen we je door naar de website van de Belastingdienst.