Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Hoe werkt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor ZZP'ers? | MoneyMonk

Hoe werkt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor ZZP'ers?

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor ZZP'ers is er voor zelfstandigen die investeren in bedrijfsmiddelen. Om in aanmerking te komen voor de KIA moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor ZZP'ers: 4 voorwaarden

Benieuwd welke voorwaarden er gelden als je gebruik wilt maken van de KIA voor ZZP'ers? Wij zetten ze voor je op een rij:

  • Minimum investeringsbedrag
  • Uitgesloten objecten
  • Ingebruikname
  • Hoogte van de KIA-aftrek

Let op: dit artikel is niet 100% volledig. We hebben de hoofdlijnen uiteen gezet voor onze doelgroep: ZZP'ers. Voor de exacte regels verwijzen we je door naar de website van de Belastingdienst.

1. Minimum investeringsbedrag

Het minimale investeringsbedrag is € 450,- per bedrijfsmiddel. Is het investeringsbedrag lager? Dan komt het bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor de KIA.

2. Uitgesloten objecten

De meeste investeringen komen gewoon in aanmerking voor de KIA, als het investeringsbedrag dus boven de € 450,- ligt. Bekijk online de lijst van uitgesloten bedrijfsmiddelen.

3. Ingebruikname

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor ZZP'ers kun je claimen in het jaar waarin je het bedrijfsmiddel ook daadwerkelijk in gebruik neemt.

4. Hoogte van de KIA-aftrek

De hoogte van de aftrek hangt af van het totaal geïnvesteerde bedrag in het boekjaar waar het om gaat. Daarbij gaan we er vanuit dat al deze bedrijfsmiddels voldoen aan de hiervoor genoemde eisen.

Het minimale investeringsbedrag per boekjaar is € 2.401,- exclusief btw. Onderstaande tabel is gericht op zzp’ers. Bij de Belastingdienst kun je de volledige tabel bekijken.

Investering Aftrek
niet meer dan € 2.400 € 0,-
€ 2.401 t/m € 58.238 28% van het investeringsbedrag

Het kan dus heel slim zijn om tussen september en december even goed te kijken wat je tot dan toe hebt geïnvesteerd. Zit je qua investering net tegen de ondergrens aan van € 2.401,-? Dan kan het de moeite waard zijn om nog wat investeringen te doen voor het einde van het boekjaar, om zo de aftrekpost van 28% over het investeringsbedrag te benutten!

KIA voor ZZP'ers: houd jouw investeringen goed bij

De belastingen die je als ZZP'er betaalt omlaag brengen? Misschien kom je in aanmerking voor de Startersaftrek en met de bovenstaande tips profiteer je van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor ZZP'ers.