Ben je als ZZP'er verplicht een jaarrekening te laten maken?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Nee, de jaarrekening voor ZZP'ers is niet verplicht.

De jaarrekening is namelijk iets anders dan een verkorte balans en winst- en verliesrekening, die je als ZZP'er wel moet maken. Dus vraagt de boekhouder je of je die op wilt laten stellen of geeft die aan dat dit belangrijk is? Kijk dan kritisch naar de verschillen tussen de beiden. In veel van de gevallen is het niet nodig om een jaarrekening te laten maken, waardoor je gemakkelijk honderden euro’s kunt besparen.

Wat is een jaarrekening?

Wat is een jaarrekening? Het is niet zomaar de combinatie van een verkorte balans en een winst- en verliesrekening. Die laatste twee dien je als ZZP'er jaarlijks te maken. Dat is een verplichting vanuit de Belastingdienst, die vraagt om duidelijk inzicht in de administratie. Je hebt de gegevens nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB). Bovendien helpt het jou om de zaken op een rij te zetten en daarmee meer inzicht te krijgen in hoe je er financieel voor staat. De jaarrekening voor ZZP'ers is dus niet verplicht.

En die balans en winst- en verliesrekening? Die maakt de online administratie of boekhoudprogramma automatisch voor je. Dat betekent dat je daar de boekhouder niet per sé voor nodig hebt. Hoogstens om met je mee te kijken of alles klopt.

Zou je toch een jaarrekening laten maken? De verkorte balans en winst- en verliesrekening maken daar dan standaard onderdeel van uit. De jaarrekening is uitgebreider (en niet verplicht) boekwerk, waar veel meer bij komt kijken. Het gaat om een uitgebreide balans en een uitgebreide winst- en verliesrekening. Inclusief toelichting en kengetallen. De boekhouder zal daar behoorlijk wat uren voor nodig hebben, waardoor de kosten gemiddeld een paar honderd euro bedragen. Terwijl dat niet nodig is, want je bent als ZZP'er niet verplicht om een jaarrekening te laten maken.

Waarom een jaarrekening als ZZP'er?

Is het dan nooit verstandig om als ZZP'er een jaarrekening te laten maken? Dat is te kort door te bocht. Sommige banken nemen bij de aanvraag van een hypotheek of een andere financiering geen genoegen met een uitdraai van de balans en winst- en verliesrekening. In die gevallen kan een boekhouder de jaarrekening voor je opstellen, zodat er meer duidelijkheid over de financiële (online) administratie ontstaat.

Een paar jaar terug deden we al eens onderzoek naar de samenwerking tussen ZZP'ers en hun boekhouder of accountant. Toen bleek dat slechts 4 procent van de ZZP'ers een jaarrekening laat maken om een financiering te verkrijgen. Maar liefst 35 procent doet dit zonder erover na te denken, op advies van de boekhouder die er vanuit gaat dat je dit als ZZP'er wilt.

De online administratie is voor jou als ZZP'er genoeg, je bent namelijk niet verplicht om een jaarrekening op te laten stellen. Vraag je boekhouder dus kritisch waarom hij of zij een jaarrekening voor je opstelt, als je dat krijgt voorgesteld.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig