Ben je verplicht als zzp’er een jaarrekening te laten maken?

Ben je verplicht als zzp’er een jaarrekening te laten maken?

Het korte antwoord? Nee, daartoe ben je als zzp’er niet verplicht.

De jaarrekening is iets anders dan een verkorte balans en winst- en verliesrekening en is voor Zelfstandigen Zonder Personeel niet verplicht. Vraagt de boekhouder je of je die op wilt laten stellen of geeft die aan dat dit belangrijk is? Kijk dan kritisch naar de verschillen tussen de beiden. In veel van de gevallen is het niet nodig om die te laten maken, waardoor je gemakkelijk honderden euro’s kunt besparen.

Verschil jaarrekening en andere financiële overzichten

De jaarrekening is iets anders dan de combinatie van een verkorte balans en een winst- en verliesrekening. Die laatste twee dien je als zzp’er te maken. Dat is een soort verplichting vanuit de Belastingdienst, die vraagt om duidelijk inzicht in de administratie en om deze gegevens ten behoeve van je aangifte inkomstenbelasting. Bovendien helpt het jou om de zaken op een rij te zetten en daarmee meer inzicht te verkrijgen in hoe je er financieel voor staat.

Een online administratie of boekhoudprogramma doet dit gewoon automatisch voor je. Dat betekent dat je daar de boekhouder niet per sé voor nodig hebt. Hoogstens om met je mee te kijken of alles klopt.

De balans en winst- en verliesrekening zelf uit MoneyMonk halen als zzp'er?

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Zou je een jaarrekening laten maken? De verkorte balans en winst- en verliesrekening maken daar onderdeel vanuit. De jaarrekening is echter een meer uitgebreid boekwerk, waar veel meer bij komt kijken. Het gaat om een uitgebreide balans en een uitgebreide winst- en verliesrekening. Met toelichting en kengetallen. De boekhouder zal daar behoorlijk wat uren voor nodig hebben, waardoor de kosten gemakkelijk een paar honderd euro bedragen. Terwijl dat niet nodig is, want je bent als zzp’er niet verplicht om een jaarrekening te laten maken.

Redenen voor een jaarrekening als ZZP’er

Is het dan nooit verstandig om een jaarrekening te laten maken als zzp’er? Dat is te kort door te bocht, want in sommige gevallen is dat toch wel een goed idee. Sommige banken nemen bij de aanvraag van een hypotheek of een andere financiering geen genoegen met een uitdraai van de balans en winst- en verliesrekening. In die gevallen kan het verstandig zijn om de boekhouder een jaarrekening op te laten stellen, zodat er meer duidelijkheid over de financiële (online) administratie ontstaat.

Een paar jaar terug deden we al eens onderzoek naar de samenwerking tussen de zzp’er en boekhouder of accountant. Toen bleek dat slechts 4 procent van de zzp’ers een jaarrekening laat maken om een financiering te verkrijgen. Maar liefst 35 procent doet dit, omdat de boekhouder er standaard vanuit gaat dat dit de wenst is.

De online administratie is voor jou als zzp’er genoeg, waardoor het niet nodig is om een jaarrekening op te laten stellen. Je bent dat in ieder geval niet verplicht. Vraag je boekhouder dus kritisch waarom hij of zij een jaarrekening voor je opstelt, als je daarmee te maken krijgt.