8 september 2021

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor ZZP-ers: nog slim kosten maken in 2020?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor ZZP’ers? Het is een belangrijke aftrekpost, waarmee je veel fiscaal voordeel kunt behalen. De aftrek geldt voor investeringen die je doet, die voldoen aan de voorwaarden die daaraan worden gesteld. En let goed op het bedrag waarvoor je investeert, omdat ook hier regels voor gelden.

De investeringsaftrek voor ZZP’ers is bedoeld om het aantrekkelijker te maken om een investering te doen. In nieuwe bedrijfsmiddelen, die je kunt gebruiken om jouw werk beter uit te voeren. Zodat je groeit als ondernemer, iets waar de overheid je via de aftrek graag bij helpt. Omdat je door de aftrek minder (inkomsten)belasting betaalt, waardoor je onder de streep voordelig gebruik kunt maken van de bedrijfsmiddelen.

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en wat zijn de bedragen waarmee je kunt rekenen? We zetten het voor je op een rij:

 • Minimale investering: €2.401 (in 2020)
 • Je kunt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen als je in een jaar tijd minimaal €2.401 investeert. In 2019 was dit €2.301.

 • Maximale investering: €323.544 (in 2020)
 • Je kunt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen als je in een jaar tijd maximaal €323.544 investeert. In 2019 was dit €318.449.

Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met de bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor deze aftrek. Het gaat om bijvoorbeeld:

 • Laptops en tablets
 • (Desktop) computers
 • Mobiele telefoons
 • Kantoormeubelen

Tip: investeer je in een nieuwe website? Ook die komt in sommige gevallen in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het is belangrijk dat je eigenaar bent van de website (en niet per maand betaalt). Bovendien komen alleen de aanschafkosten in aanmerking, de onderhoudskosten komen dat niet. En pas je de KIA toe voor jouw nieuwe website? Dan moet je die opnemen op de balans en erop afschrijven.

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met het minimale investeringsbedrag per aankoop. Alleen aankopen van minimaal €450 komen in aanmerking voor de aftrek. Je mag de bedragen die hieraan voldoen bij elkaar optellen, om tot de totale investering in een jaar tijd te komen.

Voorbeeld: hoe werkt de berekening?

Benieuwd hoe dat werkt in de praktijk? We werken een voorbeeld voor je uit:

 • Laptop van €495, exclusief btw + voldoende andere investeringen
 • Stel dat je een laptop koopt van €495 (exclusief btw), dan komt dat bedrijfsmiddel in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je kunt de aftrek toepassen voor alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen, als je in het boekjaar minimaal €2.401 (in 2020) investeert. Dat mag gaan om bijvoorbeeld deze laptop en daarnaast een mobiele telefoon en enkele kantoormeubelen.

 • Laptop van €330, exclusief btw + voldoende andere investeringen
 • Koop je een laptop van €330 (exclusief btw)? Dan komt dat bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Stel dat je met een mobiele telefoon en kantoormeubelen wél tot €2.401 (in 2020) aan investeringen komt, dan mag je alleen die bedrijfsmiddelen gebruiken voor de KIA. De laptop telt in dit geval niet mee.

 • Laptop van €330, exclusief btw zonder voldoende andere investeringen
 • Koop je een laptop van €330 (exclusief btw)? Dan komt dat bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. En kom je met de andere investeringen ook niet tot €2.401 (in 2020)? Dan kun je geen gebruik maken van de KIA.

Je mag alle bedrijfsmiddelen die je koopt voor minimaal €450 bij elkaar optellen. Als je met die bedragen samen komt tot minimaal €2.401 (in 2020) aan investeringen, dan geldt voor de bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen de aftrek.

Tip: koop je een computer en een monitor voor €650? Als het gaat om één set (op één factuur en bij één verkoper) kun je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Zou je los een computer afrekenen voor €400 en daarnaast een monitor voor €250? Dan komen de beiden niet in aanmerking, waardoor je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek misloopt.

Uitzondering voor personenauto’s

Heb je een personenauto die niet bestemd is voor beroepsvervoer, dan kan je geen gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Zolang je de auto gebruikt voor je bedrijf mag deze wel meetellen voor de KIA en is dat vaak zelf zeer interessant!

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek berekenen

Wil je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) berekenen? De Belastingdienst hanteert daarvoor een tabel met bedragen:

 • €0 tot €2.400 aan investeringen: 0% aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • €2.401 tot €58.238 aan investeringen: 28% aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • €58.239 tot €107.848 aan investeringen: €16.307 aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • €107.848 tot €323.544 aan investeringen: €16.307, min 7,56% van het investeringsbedrag boven €107.848 aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • Meer dan €323.544 aan investeringen: 0% aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De bedragen voor 2020 liggen iets hoger dan die in 2019, omdat de overheid goed kijkt naar de ontwikkeling van het prijsniveau. Het is daarom verstandig om ieder jaar even goed te kijken naar de actuele bedragen. Op die manier kom je als ZZP’er niet voor verrassingen te staan, als je gebruik wilt maken van de aftrek voor investeringen die je doet.

Tip: maak je gebruik van MoneyMonk? Je kunt de investeringen eenvoudig op de balans zetten, en daar afschrijvingen op doen. Bovendien maakt dit het makkelijker om de investeringen op een rij te zetten, waarmee je de mogelijke kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor jou als ZZP’er kunt berekenen.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig