15 december 2023

Aftrekposten voor ZZP-ers: laat geen belastingvoordeel liggen bij je aangifte Inkomstenbelasting (IB)

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Wat zijn de aftrekposten voor ZZP-ers tijdens de Aangifte Inkomstenbelasting (IB)? Het is zonde om fiscaal voordeel te laten liggen. Daarom leggen we je uit welke aftrekposten er zijn en hoe je daar gebruik van kunt maken.

6 aftrekposten voor ZZP-ers

Bovenop de normale aftrekposten in de aangifte inkomstenbelasting voor iedereen zijn er voor jou als ZZP-er speciale voordelen beschikbaar. Uiteraard gelden er een aantal voorwaarden, waarover we je natuurlijk ook meer vertellen:

 • MKB-winstvrijstelling
 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek

Let op: gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek? Voor de beiden moet je als ZZP-er voldoen aan het urencriterium. Dat betekent dat je jaarlijks minimaal 1.225 uur aan jouw bedrijf besteedt. Het gaat om de uren waarin je werkt voor klanten, net als in de uren die je steekt in de administratie, jouw marketing en ontwikkeling. Tip: in MoneyMonk kun je eenvoudig jouw uren bijhouden, zodat je de Belastingdienst jouw registratie kunt overhandigen als je daar naar wordt gevraagd.

 • Zakelijke reiskosten, lunches en diners
 • Andere zakelijke kosten
 • Investeringsaftrek

1. MKB-winstvrijstelling

Niet echt een aftrekpost, maar wel een belangrijk fiscaal voordeel voor ZZP-ers. De MKB-winstvrijstelling stelt 14% van jouw winst vrij van belasting. Over dat deel van de winst hoef je geen inkomstenbelasting te betalen, zonder dat je daarvoor aan aanvullende voorwaarden moet voldoen. Tip: ook als ZZP-er ben je eigenlijk een MKB-er. Dit staat voor Midden- en Kleinbedrijf, waar je ook als zelfstandige toe hoort. Daarom mag je gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling.

2. Zelfstandigenaftrek

Ben je (btw)ondernemer? Met een eigen KvK-nummer en als je voldoet aan het urencriterium kun je de zelfstandigenaftrek toepassen. Het is een aftrek van een aantal duizenden euro’s, die je in mindering mag brengen op de winst in dat boekjaar.

Let op: je mag de zelfstandigenaftrek alleen in mindering brengen op de winst. Is de aftrek hoger dan de winst? Het restant van de aftrek zal de Belastingdienst in de volgende 9 jaar voor je verwerken. De winst moet dan wel hoger zijn dan de maximale aftrek.

Rekenvoorbeeld

Maak je in een boekjaar €15.000 winst? Zonder andere aftrekposten zou je daarover de inkomstenbelasting betalen. Pas je de zelfstandigenaftrek toe? Stel dat het gaat om €7.000 aftrek, dan blijft er €8.000 winst over. Alleen over die €8.000 betaal je inkomstenbelasting. Het bedrag aan belasting dat je betaalt valt daardoor een stuk lager uit.

3. Startersaftrek

Ben je ZZP-er en starter? Er is een extra aftrekpost beschikbaar. Je kunt gebruik maken van de startersaftrek. Tijdens de eerste 5 jaren als ondernemer mag je die 3x toepassen. Het betekent extra belastingvoordeel, zodat je meer overhoudt van de winst die je maakt.

Benieuwd naar de voorwaarden om hier gebruik van te maken? Er zijn er twee:

 • Je was in minimaal 1 van de afgelopen 5 jaren geen ondernemer
 • Je hebt de aftrek niet meer dan 3x toegepast

Tip: je kunt de startersaftrek meteen de eerste drie jaar van jouw onderneming toepassen, maar dat hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om de aftrek toe te passen in de jaren dat je de meeste winst maakt. Dat mogen de laatste drie jaar zijn, net als jaar 1, jaar 2 en daarna jaar 4. Of een andere combinatie, waarmee je het in totaal 3x toepast.

4. Zakelijke reiskosten, lunches en diners

Rijd je met jouw privé-auto naar klanten of maak je andere reiskosten? Je mag die (gedeeltelijk) aftrekken tot een maximum van €1.500. Bovendien is het belangrijk dat je het zakelijke karakter daarvan aantoont.

De kosten voor openbaar vervoer (inclusief vluchten en taxi’s) zijn 100% aftrekbaar. Maak je kosten voor hotels, zakendiners, borrels of congressen? Die zijn voor 80% aftrekbaar, omdat je daar ook privé enig voordeel van zal hebben. Voor de kilometers die je met jouw auto rijdt mag je €0,23 per kilometer in rekening brengen, ook als het gaat om een huurauto. De huur mag je zelfs volledig aftrekken, als je de auto uitsluitend zakelijk gebruikt en de btw op de factuur staat.

5. Andere zakelijke kosten

Maak je andere zakelijke kosten? Ook die mag je aftrekken van de winst, zodat je daar een lagere belasting over betaalt. Het is belangrijk dat je de kosten maakt voor jouw bedrijf, waarmee ze een zakelijk karakter hebben.

Let op: doe je uitgaven tot €450 exclusief btw (€544,50, inclusief btw)? Je mag die in één keer aftrekken. Duurdere spullen, zoals een laptop van €1.000, moet je ‘activeren op de balans’. Je neemt de bedrijfsmiddelen op de balans op, om die in meerdere jaren af te schrijven. Tot de zakelijke kosten die je kunt aftrekken behoren bijvoorbeeld de inschrijvingskosten bij de KvK, de huur van een ruimte of abonnementen die je zakelijk hebt. En schaf je kantoorinrichting aan of betaal je kosten voor een zakelijke rekening en zakelijke verzekering? Het zijn allemaal zakelijke kosten die je kunt aftrekken.

6. Investeringsaftrek

Doe je als ZZP-er investeringen in jouw onderneming? Onder bepaalde voorwaarden mag je daar delen van aftrekken. Voorbeelden van aftrekposten zijn:

 • Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA)
  Investeert je voor minimaal een paar duizend euro in bedrijfsmiddelen? Je mag een extra percentage aftrekken, voor een fiscaal aantrekkelijke investering.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  Koop je een elektrische auto of schaf je zakelijk zonnepanelen aan? Dankzij de energie-investeringsaftrek heb je een extra aftrekpost bij de aangifte IB.

Aangifte Inkomstenbelasting: laat geen voordeel liggen

Wij helpen je de aangifte inkomstenbelasting als ZZP-er zo makkelijk mogelijk te maken. Met een overzicht van de belangrijke aftrekposten en door de je de administratie zo duidelijk mogelijk aan te leveren. Op die manier weet je precies welke kosten je maakte, zodat je de juiste bedragen invult bij de Belastingdienst.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig