Boekhouding eenmanszaak

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Aan de slag met de boekhouding voor jouw eenmanszaak? Daar komt op het eerste gezicht heel wat bij kijken, al valt het de meeste ondernemers in de praktijk erg mee. Als je voor jouw eenmanszaak de boekhouding wilt doen is het vooral belangrijk om rekening te houden met de richtlijnen en de verplichtingen (door de Belastingdienst) die er gelden.

Tip: ga je online boekhouden? Wij helpen je met handige tips en zorgen ervoor dat je online de juiste stappen zet om alles netjes bij te houden.

Online boekhouden voor jouw eenmanszaak garandeert dat alle gegevens overzichtelijk bij elkaar staan. In één overzicht, dat je kunt gebruiken voor de btw-aangifte, de balans en de winst- en verliesrekening. Net als voor het dagelijkse overzicht, waarmee jij precies weet hoe je er financieel voor staat.

Boekhouding opzetten voor jouw eenmanszaak: zo werkt het

Wil je een boekhouding opzetten voor jouw eenmanszaak? We zetten de belangrijkste onderdelen voor je op een rij:

Verkoopfacturen

Producten of diensten geleverd aan jouw klanten? Daarvoor verstuur je een verkoopfactuur. De facturen maak je aan in het online boekhoudprogramma. Automatisch op volgorde en volgens de verplichtingen die de Belastingdienst daarvoor stelt. De makkelijkste manier om het bij te houden, en om er op een later moment nog eens digitaal doorheen te bladeren.

Inkoopfacturen

Doe je zakelijke inkopen? Als je producten of diensten koopt voor jouw bedrijf ontvang je daarvoor een (btw)factuur. Je boekt ze als inkoopfacturen, zodat je later de kans hebt om die aan de betalingen te koppelen. Belangrijk binnen de administratie, om aan te tonen welke bedragen je zakelijk hebt uitgegeven.

(Kassa)bonnen

Maak je kosten waarvoor je geen (btw)factuur ontvangt? Bewaar de bonnetjes, bijvoorbeeld van zakelijke lunches of een paar zakelijke boeken en tijdschriften die je aanschaft. Of als je staat te tanken en de kosten zakelijk wilt boeken. Tip: de bonnetjes kun je scannen en digitaal bewaren, zodat je ze nooit meer kwijt zal raken.

Bankafschriften

Binnen de boekhouding voor jouw eenmanszaak zijn bankafschriften heel belangrijk. Niet per sé op papier, omdat je daar gewoon digitaal gebruik van kunt maken. Te downloaden bij jouw bank, om ze in de administratie op te nemen. Tip: sneller werken? Gebruik de bankkoppeling tussen jouw bank en het boekhoudprogramma. Het is dan niet nodig om de bankafschriften handmatig te downloaden.

Offertes, contracten en overeenkomsten

Maak je offertes, sluit je contracten en stel je overeenkomsten op? Neem ze op in de online boekhouding voor jouw eenmanszaak. Op die manier heb je ze op één overzichtelijke plaats, van waaruit je daar ook de facturen en betalingen bij kunt verzamelen.

Urenregistratie

Niet altijd mogelijk, maar bij MoneyMonk een van de handige functies: jouw urenregistratie bijhouden. Handig, bijvoorbeeld om de Belastingdienst aan te tonen dat je netjes voldoet aan het urencriterium. Dat garandeert je recht op de Zelfstandigenaftrek, voor duizenden euro’s fiscaal voordeel.

Reiskosten

Maak je reiskosten met de auto of met de trein? Het is belangrijk om die in de boekhouding op te nemen. De kosten maak je zakelijk, dus komen ten koste van de winst als je die in de administratie opneemt. Let op: maak onderscheid tussen de btw over parkeerkosten, kilometers en bijvoorbeeld treinkaartjes die je koopt.

Belastingaanslagen

Je betaalt omzetbelasting, inkomstenbelasting en een bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Die laatste twee neem je niet in de administratie op, de omzetbelasting wel. Zorg binnen de boekhouding voor jouw eenmanszaak voor een goed overzicht van de btw-aangiftes die je doet.

Rittenadministratie

Houd de ritten bij die je maakt naar klanten en andere zakelijke afspraken. Vastgelegd voor het voertuig dat je gebruikte, met het vertrek- en aankomstadres en het aantal zakelijke kilometers dat je daarvoor maakte.

Administratie bijhouden: zelf doen of uitbesteden?

Wil je de eenmanszaak boekhouding zelf doen? Aan de hand van bovenstaande lijst lijkt het misschien heel wat werk. Toch valt dat in de praktijk enorm mee. In de online boekhouding krijg je handige aanwijzingen om het netjes bij te houden.

Tip: voorkomen dat de boekhouding voor jouw eenmanszaak te veel werk blijkt? Plan iedere twee of vier weken een moment in om er even aan te werken. Maak je verkoopfacturen, boek de inkoopfacturen in en koppel te betalingen als je geen bankkoppeling gebruikt. De makkelijkste manier om het overzicht te behouden, zonder dat je daar veel tijd aan kwijt bent.

Wil je de boekhouding voor jouw eenmanszaak voorlopig uitbesteden? Start met een boekhouder of een accountant. En probeer na verloop van tijd wat taken over te nemen, bijvoorbeeld als je het ondernemen beter onder de knie krijgt. Je zal merken dat het minder lastig is dan je denkt, als je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma.

Eenmanszaak boekhouding: aan de slag

Wil je de boekhouding opzetten voor jouw eenmanszaak? We maken je het online boekhouden graag makkelijk. Met een sjabloon voor de verkoopfacturen die je maakt en dankzij de bankkoppeling die je kunt instellen. Of met de handige app om bonnetjes te scannen, inclusief software die het totaalbedrag en de datum automatisch voor je overneemt in de administratie.

Het bespaart veel kostbare tijd en zorgt er bovendien voor dat jij goed op de hoogte bent van hoe je er financieel voor staat. Voorkom onduidelijkheid over de uitgaven en ontvangsten, omdat je weet hoe de inkomsten en kosten zich tot elkaar verhouden. Of werk samen met een boekhouder, zodat er (in het begin) iemand met je meekijkt.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig