Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

 • Geen betaalgegevens nodig
 • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
 • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
 • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
 • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
BTW-aangifte online: hoe werkt dat? | MoneyMonk

BTW-aangifte online: hoe werkt dat?

De BTW-aangifte online doen? Dat kan bij de Belastingdienst, die daarvoor een speciaal ondernemersdeel heeft ontwikkeld. Je doet daar de aangifte van de BTW, in de meeste gevallen per kwartaal.

Benieuwd hoe dat precies werkt en hoe je het vanuit de online boekhouding zo makkelijk mogelijk kunt maken? Wij leggen het je uit, aan de hand van een paar duidelijke stappen.

Online BTW-aangifte: 3 stappen

De aangifte voor de BTW online doen? Dat kan in 3 eenvoudige stappen:

 • Inloggen bij de Belastingdienst
 • Eerdere BTW-aangifte corrigeren
 • Nieuwe BTW-aangifte online doen

1. Inloggen bij de Belastingdienst

Het is belangrijk om in te loggen bij de Belastingdienst. Dat doe je in het zakelijke portaal, waarvoor je gebruik kunt maken van drie methoden:

 • DigiD
 • Europees erkend inlogmiddel
 • eHerkenning

Welke methode je kiest maakt niet uit, je kunt op alle drie de manieren toegang krijgen tot het zakelijke portaal van de Belastingdienst. Daar heb je de mogelijkheid om de BTW-aangifte online te doen.

2. Eerdere BTW-aangifte corrigeren

Het is belangrijk om de eerdere BTW-aangiften die je hebt gedaan goed te controleren. Ben je nog een bonnetje tegengekomen of heb je op een andere manier een fout gemaakt? Hier heb je de kans om dat te corrigeren.

Tip: wijzigingen tot €1.000 kun je eenvoudig doorvoeren met een suppletie of correctie. De Belastingdienst zal geen boete opleggen voor te weinig betaalde bedragen. Andersom krijg je te weinig ontvangen bedragen alsnog overgemaakt.

Hoef je geen wijzigingen te maken, omdat de eerdere BTW-aangifte die je online deed goed klopt? Dan kun je deze stap overslaan, om door te gaan met de nieuwe aangifte.

3. Nieuwe BTW-aangifte online doen

Bij de nieuwe BTW-aangifte is het belangrijk om de juiste gegevens in te voeren. Het gaat om de omzet die je maakte in het afgelopen kwartaal, en de BTW die je daarover ontving.

Let op: gebruik de omzet over de 3 voorgaande maanden. In april doe je aangifte over januari, februari en maart.

Doe aangifte over de omzet die je maakte en vergeet ook de gemaakte zakelijke kosten niet. Die zijn goed voor de voorbelasting, die je in mindering mag brengen op de BTW die je zal afdragen.

Heb je online BTW-aangifte gedaan? Je downloadt een PDF met daarin alle gegevens die je hebt ingevoerd. Op basis daarvan maak je het bedrag aan verschuldigde BTW aan de Belastingdienst over. Of ontvang je een bedrag terug, als je meer voorbelasting betaalde dan wat je aan BTW moet afdragen.

BTW-aangifte online doen: gegevens uit de administratie

Wil je de BTW-aangifte zo makkelijk mogelijk maken? Vanuit de online administratie kun je de juiste gegevens eenvoudig overnemen. Je weet op die manier zeker dat je het goed doet en je bent daar bovendien niet veel tijd mee kwijt.