19 maart 2024

Online BTW-aangifte doen: hoe werkt dat?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Online BTW-aangifte doen en benieuwd hoe dat werkt? Je kunt inloggen bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dat is het online portaal voor ondernemers, waar je bijvoorbeeld de aangifte voor de BTW kunt doen.

Je kunt de aangifte er online indienen, door op te geven welke omzet en kosten je maakte. Op die manier rekent de Belastingdienst voor je uit welk bedrag je moet afdragen of wat je terugkrijgt aan betaalde BTW.

Let op: zorg ervoor dat jouw BTW-aangifte in je administratiesoftware klopt, bijvoorbeeld door goed te kijken naar de BTW en aftrek van zakenlunches als ZZP'er.

Mijn Belastingdienst Zakelijk

Wil je de BTW-aangifte online doorsturen? Daarvoor gebruik je Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je kunt daar naast de aangifte een aantal andere dingen doen:

  • BTW-aangifte (aangifte doen en corrigeren)
  • Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (opgaaf ICP) doen
  • Een rekeningnummer opgeven of wijzigen
  • Loonaangifte
  • Aangifte vennootschapsbelasting
  • Opgaaf eerstedagsmelding doen
  • Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto indienen

Tip: niet alle mogelijkheden zijn interessant voor jou als ZZP-er. Het is het ondernemersportaal voor alle ondernemers, vandaar dat je er ook mogelijkheden tegenkomt voor BV’s en andere rechtsvormen.

Inloggen bij de Belastingdienst

Wil je inloggen bij de Belastingdienst om online de BTW-aangifte te doen? Dat kan op een paar verschillende manieren. Je kunt inloggen met:

  • DigiD
  • Europees erkend inlogmiddel
  • eHerkenning

Op die manier maakt de Belastingdienst je het graag zo makkelijk mogelijk om toegang te krijgen tot het portaal. Bovendien kun je iemand anders machtigen, bijvoorbeeld als je de boekhouder of een accountant de aangifte wilt laten doen.

Eenmaal ingelogd bij de Belastingdienst staat de nieuwe aangifte al voor je klaar, als het tijd is om die te doen. Dat betekent dat je er meteen mee aan de slag kunt. Corrigeer eventueel een oude aangifte en ga daarna aan de slag met de nieuwe aangifte die je moet doen.

Online BTW-aangifte doen

Wil je de BTW-aangifte online doorsturen of indienen? Het is belangrijk om aan te geven welke omzet je maakte in de maanden van het afgelopen kwartaal. Geef aan welke omzet je maakte en welke kosten daar tegenover stonden. Van de gemaakte kosten bereken je de BTW voor de voorbelasting. Over de omzet bereken je de BTW die je moet afdragen, op basis van het tarief voor de BTW dat van toepassing is.

Je doet op die manier de BTW-aangifte, door die online in te dienen bij de Belastingdienst. Je krijgt een bewijs van de aangifte als PDF, die je digitaal kunt bewaren.

Let op: aangifte online ingediend of doorgestuurd? Het is belangrijk om het bedrag dat je moet betalen zelf over te maken. Doe dat op tijd, en houd rekening met de verwerkingstijd door de bank. Krijg je geld terug? Dan maakt de Belastingdienst dat aan je over, het is niet nodig om daar nog een aparte aanvraag voor in te dienen.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig