Is een zakelijke bankrekening verplicht voor zzp’ers?

Is een zakelijke bankrekening verplicht voor zzp’ers?

Als startende ondernemer moet je allerlei zaken regelen. Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het aanvragen van je btw-nummer, het opzetten van je administratie en natuurlijk het openen van een (zakelijke) bankrekening.

We merken bij MoneyMonk dat starters vooral die laatste stap lastig vinden. Ga ik mijn privérekening gebruiken of open ik een zakelijke bankrekening?

Een zakelijke bankrekening gaat gepaard met extra kosten en bij de start van je bedrijf zijn je inkomsten nog onzeker.

Is een zakelijke bankrekening nou wel of niet verplicht? Wij zochten het voor je uit!

Wat zegt de Belastingdienst?

Een zakelijke rekening is volgens de Belastingdienst niet verplicht. Wat de Belastingdienst belangrijk vindt is dat je administratie transparant is. Het moet duidelijk zijn waarop geldstromen/transacties betrekking hebben.

Het mengen van privé-uitgaven en zakelijke uitgaven op één bankrekening is dus geen goed idee! Een gouden boekhoudregel zegt ook ‘breng kosten daar onder waar ze thuis horen’. Dus zakelijke uitgaven via je zakelijke bankrekening en privé uitgaven via je privé-rekening.

Wat zegt de bank?

Ook al is het voor de Belastingdienst niet verplicht om een zakelijke rekening te openen voor je bedrijf, veel banken verplichten dit echter wel! Vaak staat in de algemene bankvoorwaarden dat je géén (of tot een bepaald bedrag/aantal transacties) zakelijk gebruik mag maken van een privé-bankrekening.
Hoewel dit de officiële spelregels zijn, die overigens per bank verschillen, is het voor een bank natuurlijk lastig aantonen of je je privé-bankrekening gebruikt voor zakelijke doeleinden.


Bij MoneyMonk raden we iedere startende ondernemer aan gebruik te maken van een zakelijke bankrekening! Waarom? Hieronder de voordelen op een rij.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Startersvoordeel

Wat we vaak horen is: ‘Tijdens mijn opstartfase wil ik zo min mogelijk vaste kosten’. Begrijpelijk. Ja, een zakelijke bankrekening kost geld. De tarieven verschillen per bank, het loont om verschillende banken met elkaar te vergelijken.
Bijna alle banken hebben speciale aanbiedingen voor starters! Je ontvangt dan vaak het eerste jaar, soms zelfs langer, korting op de bankkosten.

Overzichtelijke en transparante administratie

Een belangrijk voordeel van een zakelijke bankrekening is dat het helpt om makkelijk inzicht te krijgen in de financiële kant van jouw bedrijf. Alle zakelijke kosten op één plek en duidelijk gescheiden van je privé-uitgaven.

Wil je ook een overzichtelijke administratie?

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Blije boekhouder / accountant

Laat je je boekhouding doen door een boekhouder of accountant? Dan zal deze het op prijs stellen dat je gemakkelijk een overzicht kan geven in de financiële transacties van je bedrijf.
Het scheelt hem of haar véél extra uitzoekwerk om privé-uitgaven en zakelijke uitgaven van elkaar te scheiden. Minder werk voor de boekhouder of accountant betekend minder kosten!

Uitstraling & toekomstbestendig

Een zakelijke bankrekening staat op naam van je bedrijf. Dit geeft direct een professionele uitstraling op je offertes en facturen. Daarnaast is zakelijk bankieren een must als je aanvullende bankdiensten wilt afnemen bijvoorbeeld een krediet of zzp-hypotheek.

Overwegingen:

  • De nummer één oorzaak van bedrijfsbeëindiging is: gebrek aan financieel inzicht. Overzicht houden met een zakelijke bankrekening is daarom één van de eerste stappen naar succesvol ondernemerschap
  • Het hebben van een extra privé bankrekening kost óók geld, het verschil met een zakelijke bankrekening is (financieel) verwaarloosbaar
  • Een zakelijke bankrekening is (vaak) beter koppelbaar met een boekhoudprogramma hierdoor heb je eenvoudiger en beter zicht op je financien
  • Banken begrijpen ook dat startende ondernemers potentie hebben waar ze op de lange termijn aan kunnen verdienen. Ze maken bankrekeningen voor startende ondernemers steeds aantrekkelijker. (Startersvoordeel)

Tip: kijk eens bij KNAB-bank voor het openen van een zakelijke bankrekening. KNAB-bank heeft aantrekkelijke voorwaarden en past zeer goed bij startende ondernemers en ZZP'ers. Voor € 5,- p/mnd heb je een zakelijke KNAB-rekening.