Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

 • Geen betaalgegevens nodig
 • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
 • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
 • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
 • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Verzekeringen voor ZZP’ers: welke dekking heb je echt nodig? | MoneyMonk

Verzekeringen voor ZZP’ers: welke dekking heb je echt nodig?

Het is niet het favoriete onderwerp van veel ZZP’ers en andere ondernemers, maar ben jij goed verzekerd? En weet je überhaupt welke dekkingen je hebt, wat je daarvoor betaalt en welke verzekeringen je juist niet hebt? Het is belangrijk om daar regelmatig goed naar te kijken. Natuurlijk als je gaat starten, net als wanneer je al een tijdje onderneemt.

Waar kun jij bijvoorbeeld op rekenen bij arbeidsongeschiktheid? En hoe voorkom je dat aansprakelijkheid onverwacht duur uitpakt als er een keer iets gebeurt? Ontdek de mogelijkheden voor bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid, net als voor rechtsbijstand en met de andere dekkingen waar je met ZZP-verzekeringen voor kunt zorgen. Wij zetten het voor je op een rij, zodat je niets over het hoofd ziet.

Arbeidsongeschiktheid

Het heetste hangijzer voor veel ZZP’ers is natuurlijk de arbeidsongeschiktheid. Wat gebeurt er als jij arbeidsongeschikt raakt? En je niet meer kunt werken? Of je in ieder geval jouw beroep niet meer zomaar kunt uitoefenen? Het risico dat het gebeurt is klein, je denkt er liever niet aan en zolang je niets doet lijkt er ook weinig aan de hand. Tot er iets gebeurt, waarvan je dacht dat het alleen anderen kon overkomen.

De overheid heeft jaren met de sociale partners gesproken, om tot een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering te komen. Er zijn afspraken over gemaakt, maar het lijkt erop dat de dekking pas vanaf 2024 verplicht wordt. Het moet voorkomen dat je als ZZP’er ineens je inkomen ziet verdampen, zonder dat je daar een geschikte verzekering voor hebt afgesloten. Hoe de dekking er precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat je zo’n 8% van je inkomen zal betalen, met een maximum van €220 per maand. De verzekering dekt daarmee 70% van het laatst verdiende inkomen, met een maximum van €1.650 bruto per maand. Bovendien is er een wachttijd van 52 weken, die je kunt aanpassen naar 26 of 104 weken.

Waarom verzekeren voor arbeidsongeschiktheid?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat is je waarschijnlijk bekend. En toch kiezen veel ZZP’ers er niet voor om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Misschien heb je een relatief veilig beroep, werk je vooral vanuit huis of heb je niet de mogelijkheid om een paar honderd euro per maand aan premie te betalen. Toch is het belangrijk om in ieder geval goed na te denken over de arbeidsongeschiktheid. En kies je (nog) niet voor een verzekering? Gelukkig zijn er meerdere alternatieven beschikbaar:

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
 • Broodfonds
 • SharePeople
 • Calamiteitenverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

De belangrijkste optie is natuurlijk de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de AOV. De verzekering heeft de naam duur te zijn, waardoor veel zelfstandigen aangeven de premie niet op te kunnen brengen. Dat gaat waarschijnlijk veranderen als de AOV verplicht wordt, omdat dan veel meer zelfstandigen er gebruik van zullen maken.

Met de verzekering ben je gedekt voor arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld door ziekte, orgaandonatie of een ongeval. Als je daardoor jouw werkzaamheden voor je eigen beroep of onderneming (gedeeltelijk) niet meer uit kunt voeren kom je in aanmerking voor een uitkering.

Tip: heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Bij veel verzekeraars ontvang je een tijdelijke uitkering tijdens zwangerschap of bij adoptie.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het werk dat je nog wel kunt doen en het bedrag dat je besluit te verzekeren. Je verzekert (een deel van) jouw inkomen, waar de verzekeraar ook de premie op berekent. Wat de reden van arbeidsongeschiktheid is maakt voor de uitkering niet uit, maar verzekeraars hanteren wel criteria om te bepalen wat je nog wel en niet kunt. Bovendien kun je een verzekering afsluiten die altijd uitkeert als je arbeidsongeschikt raakt of gebruik maken van een minder uitgebreide dekking. Wil je bijvoorbeeld alleen een uitkering ontvangen als je ook geen ander werk meer kunt doen? De voorwaarden zijn dan strenger, waardoor je een lagere premie betaalt dan met een meer uitgebreide dekking.

Je hebt met de arbeidsongeschiktheidsverzekering daardoor behoorlijk veel invloed op de premie die je betaalt en de situaties waarin je een uitkering ontvangt. Houd er rekening mee dat de verzekering niet uitkeert als er sprake is van opzet of roekeloosheid, waardoor je arbeidsongeschikt raakt. Daarnaast zit er veel verschil tussen de verzekeraars en hun dekking, dus maak een goede vergelijking of laat je adviseren door een verzekerings- of financieel adviseur.

Broodfonds

Word je niet enthousiast van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, heb je daar slechte ervaringen mee of weet je van andere ondernemers dat dit niet opleverde wat ze hadden verwacht? Je bent niet de enige, iets dat blijkt uit de oprichting van het Broodfonds.

Het is een alternatief voor de AOV, waarmee jij je als ZZP’er op een andere manier kunt verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het is een collectief van minimaal 20 tot maximaal 50 ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Word er iemand van de groep ziek? Jullie zetten iedere maand allemaal een bedrag opzij, om de zieke vanuit die pot door te kunnen betalen. De uitkering is maximaal 2 jaar beschikbaar, omdat 99% van iedereen die ziek wordt binnen die periode weer aan het werk kan. De eerste maand is bovendien voor eigen risico, waardoor er alleen wordt uitgekeerd bij serieuze problemen.

Binnen het Broodfonds draait het om vertrouwen, solidariteit en elkaar helpen. Het is een collectief vóór en dóór ondernemers. Er is sprake van een schenkkring, waarmee je samen de klappen opvalt waar je individueel mee te maken kunt krijgen. Als je deelneemt aan een Broodfonds bepaal je zelf de inleg die je doet, op basis waarvan je een hogere of een lagere schenking ontvangt als je ziek wordt. Dat betekent dat je al vanaf €33,75 per maand deel kunt nemen, maar dat je er ook voor kunt kiezen om maandelijks €112,50 kunt inleggen voor de maximale maandelijkse schenking bij ziekte (€2.500 per maand).

SharePeople

Een ander alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is SharePeople. Ook dit initiatief is er voor ZZP’ers die wel zekerheid zoeken, maar daar niet te veel voor willen betalen en zeker niet aan een verzekeraar.

Het concept is eenvoudig, omdat je je online kunt aanmelden. Je betaalt eenmalig (€125) inschrijfkosten, waarna je je al vanaf €1 per dag kunt verzekeren. Er is geen sprake van verplichte bijeenkomsten en je hoeft geen spaarinleg te doen. En word je ziek? De onafhankelijke arbodienst beoordeelt de situatie, waarmee het initiatief ervoor zorgt dat snel goed duidelijk wordt wat er aan de hand is.

Op die manier is SharePeople makkelijker dan een traditionele AOV, maar is het niet nodig om je aan te sluiten bij een grotere groep ondernemers. Bovendien betaal je geen advieskosten en zijn de inschrijfkosten beperkt. Er is geen sprake van verplichte bijeenkomsten en je hoeft geen spaarinleg te doen, waardoor je de kosten makkelijk in de hand kunt houden. En heb je al een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Je kunt er zelfs voor kiezen om dit te combineren met SharePeople, waarmee je er misschien voor kunt zorgen dat je maandelijks een lager bedrag per maand betaalt.

Calamiteitenverzekering

Ten slotte kun je in deze categorie ZZP-verzekeringen gebruik maken van een calamiteitenverzekering. Dit is geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en geen dekking die daarmee vergelijkbaar is. Aan de andere kant zorg je er wel voor dat er een verzekering die uitkeert als er wat met jou gebeurt.

De verzekering voor calamiteiten zal uitkeren in drie situaties:

 • Overlijden
 • Blijvende invaliditeit
 • Tijdelijke arbeidsongeschiktheid

Het grote verschil met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat deze verzekering alleen uitkeert als er sprake is geweest van een ongeval. Raak je tijdelijk arbeidsongeschikt door een ongeval? Dan kun je rekenen op een uitkering. Maar raak je arbeidsongeschikt door ziekte? Daar biedt de calamiteitenverzekering geen dekking voor. Een uitzondering daarop is een eventuele ernstige ziekte als die bij je wordt vastgesteld.

Let op: heb je een beroep waarmee je veel risico loopt? Als je een calamiteitenverzekering wilt afsluiten in de constructie en bouw, houtverwerkende industrie, infrastructuur, als loodgieter, hijskraanbestuurder of binnen aanverwante beroepen betaal je een hogere premie.

De verzekering voor calamiteiten is een stuk goedkoper dan een AOV. Je kunt rekenen op een premie van iets meer dan €10 tot net geen €100 per maand, afhankelijk van jouw leeftijd. Je kunt de verzekering afsluiten tot een leeftijd van 65 jaar, waarna je er nog een paar jaar langer tot aan jouw pensioen gebruik van kunt maken. De verzekering is het goedkoopst voor jongere ondernemers die zich verzekeren, waarna de premie oploopt naarmate je ouder wordt. Dat heeft te maken met het toenemende risico op overlijden, blijvende invaliditeit en tijdelijke arbeidsongeschiktheid.

Aansprakelijkheid

Je doet als ZZP’er natuurlijk je uiterste best om de hoogste kwaliteit te bieden, als het even kan voor een zo scherp mogelijk tarief. Dat neemt niet weg dat er een keer iets mis kan gaan, zowel in het werk dat je levert als wanneer je bij de klant op locatie bent. Dus stoot je een keer wat om of geef je een advies dat verkeerd uitpakt? Dat kan grote gevolgen hebben, vooral als je werkt aan omvangrijke projecten om trots op te zijn.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en fouten maken is menselijk. Het zijn de bekende waarheden als een koe, die het belangrijk maken om je daar goed voor te verzekeren. Je krijgt als ZZP’er te maken met hoge kosten als het echt een keer misgaat, waardoor het verstandig is om in plaats daarvan op voorhand na te denken over bijvoorbeeld de beroepsaansprakelijkheids- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Let op: werk je aan omvangrijke projecten in de bouw of adviseer je over IT-systemen die veel invloed hebben op de dagelijkse operatie binnen grote organisaties? De kans is groot dat de opdrachtgever je verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zij voorkomen daarmee dat je voor hoge kosten komt te staan bij problemen, die je als ZZP’er waarschijnlijk niet zomaar op kunt brengen.

Waarom verzekeren voor aansprakelijkheid?

Je bent als ZZP’er zelf verantwoordelijk voor het werk dat je levert en voor de momenten dat je bijvoorbeeld bij de klant op locatie bent. Dat betekent in de praktijk dat je ofwel een flinke buffer moet aanhouden, of dat je moet zorgen voor een goede verzekering die eventuele schade dekt.

Als het gaat om een vaas die je omstoot of koffie die over een laptop heen gaat kun je natuurlijk besluiten om de kosten daarvan zelf te betalen. Maar hoe zit dat met een bouwkundige advies dat een fout blijkt te bevatten? Of een IT-advies dat niet klopt waardoor de systemen een dag lang uitvallen en het bedrijf onbereikbaar is? Eventuele claims gaan niet om duizenden euro’s, maar om een veelvoud daarvan. Het is in die gevallen belangrijk om goed verzekerd te zijn, waarmee je voorkomt dat de rekening volledig op jouw bord terechtkomt.

Zodra je besluit aan de slag te gaan als ZZP’er ben jij het die verantwoordelijk is voor deze eventuele claims en kosten. Je kunt niet terugvallen op een werkgever die zich daarvoor verzekert. Zorg er daarom voor dat je de risico’s goed doorneemt, je bekijkt welke dekkingen er beschikbaar zijn en je besluit om je wel of niet te verzekeren. De verzekeringen zijn (wettelijk) niet verplicht, dus je bepaalt zelf of je daar in jouw situatie gebruik van wilt maken.

Ben je benieuwd welke verzekeringen belangrijk zijn? Kijk in ieder geval naar de volgende dekkingen voor ZZP’ers:

 • Beroepsaansprakelijkheid
 • Bedrijfsaansprakelijkheid
 • CAR-dekking
 • Beroepsaansprakelijkheid

  De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is misschien wel de belangrijkste dekking voor veel ZZP’ers. Het gaat om de risico’s die je loopt met het werk dat je doet. Heb je een adviserende of een constructieve rol. Dat wat jij bedenkt, bouwt of implementeert moet goed zijn, maar een foutje maken is helaas ontzettend menselijk.

  Zo’n foutje kan heel kostbaar blijken, bijvoorbeeld als de opdrachtgever of klant het werk stil moet leggen, er hoge kosten ontstaan of als er reputatieschade opgelopen wordt. Je kunt te maken krijgen met ingewikkelde juridische claims, voor bedragen die je waarschijnlijk niet zomaar op de (zakelijke) spaarrekening hebt staan. Met een verzekering voor de beroepsaansprakelijkheid (BAV) voorkom je dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent.

  De dekking geldt voor nalatigheden, vergissingen, onjuistheden, gebrekkige adviezen en bijvoorbeeld verkeerde handelingen. Dus maak je als zelfstandige een fout in je werk? Je kunt gebruik maken van de dekking, waarmee je ervoor zorgt dat een eventuele claim bij de verzekering uitkomt in plaats van bij jou.

  De verzekering dekt allereerst de claim die een opdrachtgever of klant indient. Daarnaast kun je rekenen op dekking voor de kosten van verweer, zoals de proceskosten en de kosten van juridische bijstand. Bovendien hoef jij je geen zorgen te maken over de wettelijke rente, de bereidingskosten en ondersteuning bij de verdediging van jouw belangen. En blijkt de schadeclaim niet gerechtvaardigd? Dat maakt voor de dekking niet uit, waardoor je daar altijd gebruik van kunt maken.

  Een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) biedt dekking voor:

  • Nalatigheid
  • Wettelijke aansprakelijkheid
  • Privacy
  • Reconstructie
  • Smaad en laster
  • Intellectuele eigendomsrechten
  • Eigen risico
  • Verdedigingskosten
  • Expertise
  • Continuïteit

  Bedrijfsaansprakelijkheid

  Het is belangrijk om de verzekering voor beroepsaansprakelijkheid niet te verwarren met die voor bedrijfsaansprakelijkheid. Het gaat met deze tweede dekking om risico’s van jouw bedrijf, in plaats van het beroep dat je uitoefent. Het gaat niet om fouten en vergissingen tijdens het werk, maar om situaties waarin je kosten maakt met de spullen of materialen van anderen.

  Het traditionele voorbeeld dat verzekeraars noemen is de dure vaas bij klanten of opdrachtgevers, die je per ongeluk omver loopt. De verzekering lijkt daarmee op die van de persoonlijke aansprakelijkheid, waarvoor je je met een aansprakelijkheidsverzekering kunt indekken.

  Ondanks het bekende voorbeeld (dat eigenlijk nooit voorkomt) zijn er andere situaties denkbaar waarin je toch gebruik wilt maken van deze dekking. Valt er bijvoorbeeld een kop koffie over een laptop van de klant? Of struikel je en val je door een glazen deur heen? Het zijn opnieuw relatief kleine risico’s, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en je kunt ermee te maken krijgen.

  De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en zal in die gevallen uitkeren. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je geen gebruik kunt maken van de persoonlijke verzekering voor aansprakelijkheid. Die geldt alleen in privésituaties, dus niet als je aan het werk bent. De premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet hoog, waardoor veel ZZP’ers ervoor kiezen om hier in ieder geval gebruik van te maken en daarmee eventuele hoge onverwachte kosten te voorkomen.

  CAR-dekking

  De CAR-dekking is eigenlijk een uitbreiding op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), die we hierboven beschrijven. CAR staat voor Construction All Risk (en heeft dus niets te maken met auto’s of vervoer). Het is een dekking op basis van allrisk, die uitkeert bij materiële schade waar je in de bouw mee te maken kunt krijgen.

  Ben je bijvoorbeeld bezig met de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen of installaties? Er kan schade ontstaan, zowel door een bouwfout, een ontwerpfout als een constructiefout. Daarnaast kan er schade aan de materialen ontstaan door brand, storm en/of diefstal. In al die gevallen ben je met de reguliere verzekeringen voor zakelijke aansprakelijkheid niet zomaar gedekt. Je hebt daar een aanvullende dekking voor nodig, die er speciaal is voor alle ZZP’ers die actief zijn op de bouwplaats.

  Met de CAR-dekking zorg je er op de bouwplaats voor dat je goed verzekerd bent, met een dekking die aansluit bij de wetgeving en bouwreglementen die er gelden. En ben je aan de andere kant juist weinig tot helemaal niet actief op de bouwplaats? Dan is dit een minder belangrijke verzekering en dekking. Het is altijd belangrijk om kritisch te kijken naar de risico’s die je loopt, om daar de dekkingen die je afsluit goed op af te stemmen.

  Rechtsbijstand

  Heb je privé een dekking voor rechtsbijstand? Het is ook als ZZP’er of andere ondernemer belangrijk om daarover na te denken. Je hebt waarschijnlijk weinig tot nooit te maken met juridische conflicten, maar dat betekent helaas niet dat je er altijd van weg kunt blijven. Soms hoeft het niet eens aan jou te liggen, maar leidt de situatie of de opstelling door de ander ervan dat je niet anders kunt dan een jurist of advocaat inschakelen.

  Het is te hopen dat je het niet uit ervaring weet, maar juridische hulp pakt altijd duurder uit dan je zou denken. Dus weigert een opdrachtgever je te betalen, krijg je te maken met een vervelend conflict of moet je schade verhalen en werkt de verzekeraar van de tegenpartij niet bepaald mee? In al die gevallen kun je gebruik maken van een rechtsbijstandsverzekering voor ZZP’ers. Het is een zakelijke dekking, waarmee je ervoor zorgt dat er een jurist naast je zal staan, zodra je op dat vlak hulp nodig hebt.

  De zakelijke rechtsbijstandsverzekering biedt dekking in een aantal belangrijke situaties:

  • Conflicten over contracten

   Ben je een verbintenis of contract aangegaan met jouw klant of afnemer? Met een opdrachtgever of juist met een leverancier? Zodra dit tot problemen leidt bestaat de kans dat jullie er samen helaas niet uitkomen. Een rechtsbijstandsverzekering garandeert dan dat je voordelig gebruik kunt maken van juridische hulp.

  • Verhalen van schade

   Heb je letselschade of materiële schade opgelopen, waar wat jou betreft de tegenpartij aansprakelijk voor is? Zelfs als de schuldvraag heel goed te beantwoorden is betekent dit niet dat de (verzekeraar van de) andere partij zomaar mee zal werken. Een rechtsbijstandsverzekering kan je helpen de schade te verhalen.

  • Problemen met koop, huur en onderhoud

   Ontstaat er een conflict rondom de koop, huur of het onderhoud van een bedrijfsruimte waar je gebruik van maakt? De belangen kunnen hoog oplopen, waardoor het prettig is om terug te kunnen vallen op een jurist die met je meekijkt.

  • Juridische conflicten

   Lukt het niet om een onbetaalde factuur alsnog te innen? Na het incassotraject is het soms nodig om ook juridische stappen te ondernemen. Vooral bij grotere bedragen is het niet verstandig om het er zomaar bij te laten zitten. Een rechtsbijstandsverzekering komt dan goed van pas.

  • Overige ZZP-verzekeringen

   Ben je benieuwd naar typische ZZP-verzekeringen waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die wel belangrijk kunnen zijn? Afhankelijk van de manier waarop je onderneemt en de branche waarin je actief bent kan het verstandig zijn om aanvullende dekkingen af te sluiten. En ben je ZZP’er? Dan zijn er verzekeringen beschikbaar waarmee je ook privé kunt profiteren van aantrekkelijke voordelen.

   Wij zetten een aantal van de typische overige ZZP-verzekeringen voor je op een rij, die je eigenlijk niet over het hoofd mag zien. Het zijn geen verzekeringen die verplicht zijn en die iedereen nodig heeft. Zorg er wel voor dat je ze een keer hebt bekeken, om te beoordelen of de dekking in jouw geval interessant is.

   Ben je benieuwd om welke verzekeringen het gaat? We zetten er 4 voor je op een rij:

   • Zakelijke autoverzekering
   • Zorgverzekering met korting voor ZZP’ers
   • Cyberverzekering
   • Overlijdensrisicoverzekering voor ZZP’ers

   Zakelijke autoverzekering

   Rijd je als ZZP’er een zakelijke auto die je gebruikt voor meer dan het woon-werkverkeer of om klanten te bezoeken? Als het gaat om een zakelijke (bestel)auto of een auto voor personen- en/of goederenvervoer zullen reguliere verzekeraars je niet zomaar accepteren. Je hebt in plaats daarvan een zakelijke autoverzekering nodig, waarmee je kunt rekenen op een dekking bij zakelijk gebruik.

   Tip: staat de auto op naam van jouw eenmanszaak? Je mag de premie voor de zakelijke autoverzekering aftrekken van de aangifte omzetbelasting. Dat betekent dat je daar relatief voordelig gebruik van kunt maken, waardoor de netto kosten misschien wel meevallen.

   De hoogte van de premie hangt af van het type voertuig dat je verzekert. Rijd je met een personenauto, een bestelauto of een bestelbus? Dit heeft invloed op de kosten. Ook de branche waarin je actief bent is belangrijk, waardoor het lastig is om daar in algemene zin iets over te zeggen.

   Het is de moeite waard om de zakelijke autoverzekeringen online te vergelijken. En maak je zakelijk gebruik van een verzekering voor de auto die je rijdt? Dan mag je daar in de meeste gevallen ook privé gewoon mee rijden. De risico’s in privé zijn veelal kleiner, waardoor de meeste verzekeraars daar geen aanvullende voorwaarden voor stellen.

   Zorgverzekering met korting voor ZZP’ers

   Er zijn plannen gemaakt om de collectiviteitskorting van de zorgverzekering in 2023 helemaal af te schaffen. De laatste jaren zijn de kortingen al kleiner geworden en het lijkt er dus op dat je daar over een paar jaar helemaal geen gebruik meer van kunt maken.

   Tot die tijd kan dat nog wel, bijvoorbeeld als je ZZP’er bent en je daar gebruik van maakt voor de zorgverzekering. Sommige zorgverzekeraars werken samen met bijvoorbeeld ZZP Nederland, wat betekent dat je korting krijgt op de premie. Het gaat om een korting tot 5% op de basisdekking en een korting tot 20% op de aanvullende verzekering. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel premie betaalt, terwijl je aan de andere kant natuurlijk kunt rekenen op een goede dekking.

   De dekking van de zorgverzekering voor ZZP’ers is zoveel mogelijk afgestemd op de risico’s die je als zelfstandige loopt. Dat geldt natuurlijk vooral voor de aanvullende verzekering, omdat de basisdekking bij alle verzekeraars gelijk is. Met de aanvullende dekkingen voorkom je dat je te maken krijgt met hoge zorgkosten, omdat je kunt rekenen op een goede dekking.

   Tip: vergelijk de ZZP zorgverzekering inclusief de korting altijd met de andere verzekeringen die er beschikbaar zijn. In sommige gevallen is een individuele verzekering toch een betere keuze, bijvoorbeeld omdat je specifieker kunt kiezen voor de zorg en de dekking die je nodig hebt.

   Cyberverzekering

   Een verzekering waar je misschien niet meteen aan denkt is de cyberverzekering. En toch is het een interessante en belangrijke dekking, omdat je ook als ZZP’er natuurlijk een aantal digitale risico’s loopt. Dus heb je een website die belangrijk voor je is, gebruik je systemen voor klanten of verzamel je (natuurlijk helemaal AVG-proof) gegevens die niet zomaar uit mogen lekken? In al die gevallen is het verstandig om in ieder geval goed te kijken naar de verzekering voor cyberrisico’s. Daarmee voorkom je hoge kosten bij problemen en weet je zeker dat er een technisch specialist beschikbaar is om je bij te staan als je hulp nodig hebt.

   Met de cyberverzekering voor onder andere ZZP’ers kun je rekenen op een uitgebreide dekking:

   • Systeeminbraak

    Wordt er ingebroken in jouw systemen of krijg je te maken met het verlies of de beschadiging van data? Er kan sprake zijn van grote gevolgen, waardoor een cyberverzekering interessant is.

   • Privacy

    Criminelen proberen ook bij ZZP’ers steeds vaker privacygevoelige gegevens en data te stelen. De gevolgen daarvan zijn verzekerd, inclusief de aansprakelijkheidsschade die er kan ontstaan.

   • Cyberaansprakelijkheid

    Schendt jouw website onbedoeld het auteursrecht, verspreid je een virus of verspreid je laster zonder dat je dit doorhebt? Met deze verzekering voorkom je dure claims of andere schades.

   • Hacking

    Hackers vallen ook steeds meer websites van ZZP’ers aan, dus als dit een belangrijk kanaal voor je is kan de verzekering interessant zijn.

   • First Response-vergoeding

    Heb je snel een specialist nodig die voor je aan de slag gaat? De verzekeraar vergoedt de kosten die je daarvoor maakt, terwijl de expert je snel kan helpen de problemen op te lossen.

   • Bedrijfsschade

    Krijg je te maken met uitval van de systemen of is de webshop tijdelijk onbereikbaar? Net als wanneer er een machine uitvalt of als de voorraden bederven is dat hiermee netjes gedekt.

   Overlijdensrisicoverzekering voor ZZP’ers

   Je probeert als ZZP’er natuurlijk een stabiel inkomen te verdienen, waarmee je misschien wel verantwoordelijk bent voor jou en je partner of het hele gezin. En hoe zorg je ervoor dat je hen financieel goed achter kunt laten als er met jou wat gebeurt of als je komt te overlijden? Je wilt het natuurlijk goed geregeld hebben, waarvoor je gebruik kunt maken van een overlijdensrisicoverzekering. Dat kan privé, net als specifiek voor ZZP’ers.

   Met een ZZP overlijdensrisicoverzekering stem je de dekking en de premie eenvoudig af op wat er goed bij je past als zelfstandige. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf welk bedrag je wilt nalaten als je komt te overlijden. Ook de looptijd bepaal je zelf, waardoor je op twee manieren invloed hebt op de premie die je daarvoor betaalt.

   Het is belangrijk om je als ZZP’er goed te verzekeren. De genoemde verzekeringen zijn niet (wettelijk) verplicht, dus kijk kritisch naar de risico’s die je loopt en stem daar de polissen die je gebruikt op af. Zo maak je een goede keuze voor dekkingen die voorkomen dat je met onverwacht hoge kosten te maken krijgt.

   En ben je op zoek naar een boekhoudprogramma om ook je administratieve en boekhoudkundige zorgen weg te nemen? Ontdek MoneyMonk als de beste manier om je administratie te doen, inclusief alles wat daarbij komt kijken.