ZZP uurtarief berekenen | Tips van MoneyMonk

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Heel belangrijk, maar ook best lastig: je uurtarief berekenen als zzp’er. Vooral als je net begint denk je misschien: wat als ik te hoog ga zitten en niemand me inhuurt? Of: wat als ik veel minder in rekening breng dan de concurrentie? Wij helpen jou je uurtarief te bepalen via een handig stappenplan. Daar gaan we:

Stap 1) Wat vraagt je concurrent?

Wat zijn de gemiddelde uurtarieven van andere zelfstandigen in jouw branche en met jouw werkervaring? Het uurtarief van je concurrenten geeft je een goed beeld van de bandbreedte voor jouw tarifering. 

Gemiddeld uurtarief zzp’ers

Benieuwd wat andere zelfstandigen vragen als ze hun diensten aanbieden? We zetten een aantal gemiddelde tarieven voor je op een rij uit verschillende branches. Wel een kanttekening: in dit overzicht houden we geen rekening met verschillende aantal jaren werkervaring.

 • Grafisch ontwerper €65

 • Social media manager €70

 • IT specialist €70

 • Loonwerker €26

 • Timmerman (afbouw) €35

 • Dakdekker €32

 • Interim manager €100

 • Vrachtwagenchauffeur €28

 • Verpleegkundige €29

 • Financieel specialist €70

 • HR Manager €75

Je ziet het al: behoorlijke verschillen. Dat komt onder meer door de vooropleiding van de specialist, het type klanten waar ze voor werken en de waarde die ze toevoegen. Daarnaast houden de zelfstandigen natuurlijk rekening met de kosten die ze zelf maken, om onder de streep voldoende over te houden. Want uiteraard is voldoende omzet essentieel in de opstartfase van je onderneming.

Stap 2) Wat geef je maandelijks uit?

Je moet meer verdienen dan je uitgeeft, zo simpel is het. En je kostenposten houden niet op bij huur en boodschappen. Als zzp’er moet je immers alles zelf regelen: je pensioen, je bedrijfsmiddelen, je reiskosten et cetera. En wat als je ziek wordt? Precies: dan krijg je niet doorbetaald. Zeker als je langdurig uitvalt, kan het lonen om je te verzekeren. Maar je raadt het al… zo’n verzekering kost geld. Kortom: breng al je verwachte privé- en zakelijke uitgaven in kaart: dan weet je in ieder geval waar je ondergrens ligt qua omzet.

Tip: heb je een partner met een goed inkomen? Of staat er een flinke som geld op je spaarrekening? Dan heb je, mits je een beroep wilt doen op je partner/spaargeld, natuurlijk meer bewegingsruimte.  

Start als een pro!
Je ZZP uurtarief berekenen kost veel tijd. Schrijf daarom je uren via ons gratis pre-start pakket. De uren die je maakt als voorbereiding op het ondernemerschap tellen namelijk mee voor het urencriterium. Goed bezig!
Ontdek MoneyMonk

Stap 3) Wat komt er maandelijks binnen?

Start je een bedrijf uit loondienst? Dan heb je al een goed richtpunt voor het benodigde inkomen. Je weet immers dat je, bij de huidige inkomsten, kunt voorzien in je levensonderhoud. Start je een bedrijf naast je huidige baan? Bereken dan wat je moet verdienen zodat je het verlies aan looninkomsten opvangt met winst uit je onderneming. Zo leg je meteen een mooie doelstelling neer voor het eerste jaar als zelfstandige ondernemer.

Stap 4) Bepaal het aantal declarabele uren

Hoeveel uren denk jij jaarlijks in rekening te brengen? Ga je bijvoorbeeld fulltime of parttime werken? Stel: je wilt vijf dagen per week werken, en je gaat uit van dertig dagen voor zowel vakantie als feestdagen. Er blijven dan 230 werkdagen oftewel 1.840 uren over. 

Natuurlijk ben je ook nog tijd kwijt aan acquisitie, netwerken, je administratie enzovoorts. Uit onderzoek blijkt dat je als startende ondernemer maar zo’n 50 tot 60% van die 1.840 uren in rekening kunt brengen. Dit betekent dat er 920 uur overblijft aan declarabele uren.

Stap 5) Bereken je zzp uurtarief 

Heb je stappen 1 t/m 5 doorlopen? Dan is het tijd voor een rekensom. In dit voorbeeld voorbeeld berekenen we een uurtarief op basis van een modaal inkomen (à €38.000,- per jaar) dat je haalt uit een fulltime baan. Uiteraard is het handiger voor jou om hier je jaarloon in te vullen, inclusief vakantiegeld en een eventuele 13e maand. Want op basis van dit inkomen kom je nu ook rond.

Uurtarief voor een modaal inkomen

38.000 euro / 920 uur = €41,30. Rond af naar €45,- per uur.

Uurtarief voor anderhalf keer modaal

57.000 euro / 920 uur = €61,95. Rond af naar €65,- per uur.

Uurtarief voor twee keer modaal

76.000 euro / 920 uur = €82,60. Rond af naar €85,- per uur.

Stap 6) Check: is je uurtarief realistisch

Hoera! Je hebt een uurtarief. Maar daarmee ben je er nog niet. Voer nog een laatste check uit. De eerste: hoe verhoud het berekende bedrag zich tot de tarieven van concurrenten? Is er een match? Mooi dan kun je direct verder naar de tweede check. Vraag je veel minder dan concurrenten? Match je tarief dan met dat van hun. Dan creëer je direct een mooie financiële buffer. En wat als je veel meer vraagt? Ga dan terug naar de tekentafel. Wellicht kun je nog snijden in je uitgaven zodat je rond kunt komen met het lagere tarief.

ZZP uurtarief verhogen

Nog een laatste tip: bereken je uurtarief ieder jaar opnieuw. Je doet ten eerste steeds meer werkervaring op, maar moet daarnaast ook rekening houden met inflatie en een eventuele stijging van je bedrijfskosten. 

Over je administratiepakket hoef je je overigens geen zorgen te maken. Want ons tarief groeit, dankzij de aantrekkelijke kickstart korting, mee met je omzet. Tel uit je winst.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!