Wat is het verschil tussen een boekhouder of accountant?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant? En is er eigenlijk een verschil? De termen 'boekhouder' en 'accountant' worden vaak door elkaar gebruikt. Soms is niet duidelijk wat het verschil is, terwijl het gaat om twee behoorlijk verschillende beroepen. Wij zetten het voor je op een rij.

4x verschil tussen de boekhouder en accountant

Benieuwd naar het verschil tussen de beiden? We zetten de 4 belangrijkste voor je op een rij:

  • Titel en opleiding
  • Werkzaamheden
  • Aansprakelijkheid
  • Tarieven

1. Titel en opleiding

De 'boekhouder' heeft géén beschermde titel. Iedereen mag deze titel voeren, zelfs als je totaal geen verstand hebt van boekhouden. Ook jij kunt morgen je eigen boekhoudkantoor beginnen als je denkt verstand te hebben van boekhouden. Voor boekhouders zijn er opleidingen, maar deze zijn niet verplicht.

De 'accountant' heeft wél een beschermde titel. Niet iedereen mag zich dus accountant noemen. Je kunt de titel uitsluitend verdienen door succesvol een opleiding tot accountant af te ronden.

Tip: er zijn twee soorten accountants:

  • AA-accountant, (Accountant Administratieconsulent, HBO-opleiding aan hogeschool)
  • RA-accountant, (Register Accountant, WO-opleiding aan universiteit)

2. Werkzaamheden

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant als het gaat om de werkzaamheden? De boekhouder werkt vooral uitvoerend. Een accountant niet, die is normaal gesproken gespecialiseerd in advies en controle. Een heel andere taak, waardoor je de termen niet door elkaar heen kunt gebruiken.

3. Aansprakelijkheid

Een boekhouder is niet verplicht zich te verzekeren tegen foutieve adviezen of foutief uitgevoerde werkzaamheden. De boekhouder kan dit wel verzekeren maar verplicht is het voor de boekhouder dus niet. Indien de boekhouder zich hiertegen niet verzekert is het moeilijker om eventuele schade te verhalen.

Een accountant is bij wet verplicht een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je hebt hierdoor een betere bescherming bij het verhalen van eventuele schade op je accountant als gevolg van foutieve adviezen of foutief uitgevoerde werkzaamheden.

4. Tarieven

In de meeste gevallen zijn de tarieven van een accountant een stuk hoger dan de tarieven van een boekhouder. Een accountant moet namelijk aan veel wettelijke regels en opleidingseisen voldoen. Daarvoor krijg je als ondernemer natuurlijk ook iets terug, meer zekerheid en daarmee een betere bescherming.

Om je een indicatie te geven van het verschil:

Gemiddelde uurtarieven
Boekhouder € 30 tot € 70 per uur
AA-accountant (Accountant Administratieconsulent) € 70 tot € 150 per uur
RA-accountant (Register Accountant) € 150 tot € 300 per uur

Let op: een boekhouder zal gemiddeld meer uren besteden aan je administratie dan een accountant. Een boekhouder is meer gericht op het uitvoerende werk dat meer tijd in beslag neemt, in tegenstelling tot de accountant die vaak meer controlerend werkt en dus minder tijd kwijt is.

Samenvatting: alle verschillen op een rij


Boekhouders Accountants
Richten zich op Zzp’ers, eenmanszaken en kleine (MKB) ondernemers Werkt vaak voor kleine en grote MKB-bedrijven
Rol Uitvoerend: ondersteuning bedrijfsadministratie Uitvoerend en adviserend: samenstellen en controle van de jaarrekening
Werkzaamheden Administratieve taken, belastingaangiften, factureren, banktransacties. Samenstelling, controle, advisering fiscaal en juridisch.
Opleiding Geen (specifieke) opleiding vereist Verplichte accountantsopleiding, HBO of Universitair
Aansprakelijkheid Niet verplicht zich te verzekeren tegen aansprakelijkheid Verplicht verzekerd bij wet voor Beroepsaansprakelijkheid
Waarneming Niet verplicht Verplicht
Permanente educatie Niet verplicht Verplicht
Titel Niet beschermd, iedereen mag zich boekhouder noemen Beschermd, titel krijg je uitsluitend na opleiding
Gedrags- en beroepsregels Niet verplicht Verplicht
Tuchtrecht Boekhouders vallen niet onder het tuchtrecht Accountants vallen verplicht onder het tuchtrecht

Samenwerken met boekhouder of accountant: MoneyMonk

Het uitvoerende werk voor boekhouders is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Dit heeft onder andere te maken met de online boekhoudsoftware die de uitvoerende werkzaamheden steeds eenvoudiger maakt en je dat als ZZP'er ook zelf kunt doen. Het is daarom de vraag of je nog een boekhouder nodig hebt.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig