Moet je als ZZP'er je privé en zakelijke financiën scheiden?
De privé en zakelijke financiën scheiden? Belangrijk voor jou als ZZP’er, al ben je natuurlijk niet verplicht dat te doen. Wel levert het een paar belangrijke voordelen op. Met een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers, waarop de je zakelijke inkomsten en uitgaven kunt scheiden van alles wat je privé betaalt en ontvangt.
Benieuwd waarom andere ZZP’ers hun privé en zakelijke financiën scheiden en wat daar de belangrijke voordelen van zijn? We zetten ze voor je op een rij, zodat je daarin zelf jouw afweging kunt maken.
3 voordelen van scheiden
Dit zijn de voordelen van scheiden:
- Houd het overzicht
- Vast salaris met een buffer
- Inzicht in uitgaven
1. Houd het overzicht
Besluit je de privé en zakelijke financiën te scheiden? Het belangrijkste voordeel is dat je het overzicht behoudt. Het wordt uit de rekeningen meteen duidelijk wat je privé hebt aangekocht en wat je privé betaalt. En andersom is het goed duidelijk welke bedragen je zakelijk ontvangt en welke inkomsten je daarnaast privé eventueel nog hebt.
Dat overzicht is belangrijk, bijvoorbeeld op het moment dat je de aangifte inkomstenbelasting aan het eind van het jaar moet doen. En wil je ervoor zorgen dat je goed weet wat er zakelijk binnenkomt en ook weer uitgaat? Dan kan alleen als je geen last hebt van privé-betalingen die dit in de weg zitten. Zorg er daarom voor dat je de beiden uit elkaar houdt, door de privé en zakelijke financiën te scheiden en het overzicht netjes te behouden.
Tip: gebruik een zakelijke betaalrekening én een spaarrekening. Het is dan goed duidelijk wat je nog achter de hand hebt, om eventuele tegenvallers op te vangen. Handig, bijvoorbeeld als je een tijdje minder opdrachten hebt.
2. Vast salaris met een buffer
Wil jij jezelf als ZZP’er een vast salaris uitkeren? Dat lukt makkelijker als je de privé en zakelijke financiën gescheiden houdt. Door een aparte zakelijke rekening aan te maken en daar geen privé-betalingen mee te doen.
Tip: met het vaste salaris per maand zorg je ervoor dat je goed weet wat er binnenkomt en wat je ongeveer uitgeeft. Je voorkomt bijvoorbeeld dat je in de goede tijden te veel uit zal geven, waardoor je daar in de mindere tijden veel last van kunt hebben.
Keer jezelf vanaf de zakelijke rekening een vast bedrag per maand uit, als salaris dat je verdient. Je zorgt er daarmee voor dat je daar naar gaat leven, terwijl je op de spaarrekening misschien nog een leuke buffer over kunt houden. Die buffer is er om het salaris door te betalen, als je wat minder opdrachten hebt en je merkt dat de kosten privé (denk aan je woonlasten, energiekosten, etc.) natuurlijk gewoon doorlopen.
3. Inzicht in uitgaven
Ten derde helpt het scheiden van je privé en zakelijke financiën inzicht te behouden in de uitgaven die je doet. Privé weet je misschien wat de hypotheek of huur kost en hoeveel je per maand betaalt aan de boodschappen, aan kleding en aan andere uitgaven. Zakelijk zijn ZZP’ers daar over het algemeen veel minder goed van op de hoogte. Dat heeft er vooral mee te maken dat je de beide financiën goed uit elkaar moet houden, om het overzicht te bewaren.
Alleen als je de privé en zakelijke financiën gescheiden houdt kun je makkelijk nagaan wat je zakelijk uitgeeft en wat er aan de andere kant binnenkomt. Dat helpt je de om ook de administratie overzichtelijker te houden. Zodat je betere beslissingen kunt nemen, altijd op basis van een goed beeld van wat er financieel precies gebeurt.
Privé en zakelijke financiën scheiden: online boekhoudprogramma
Wil je de privé en zakelijke financiën scheiden en het jezelf daarmee zo makkelijk mogelijk maken? Ondanks dat de zakelijke rekening niet verplicht is vinden de meeste ZZP’ers dat wel een goed idee.
En combineer je dat met een online boekhoudprogramma? Op die manier weet je zeker dat je de uitgaven op een makkelijke manier uit elkaar kunt houden. Door zakelijk kosten te maken en die vanaf de zakelijke rekening te doen. Iets dat je met het boekhoudprogramma automatisch op de goede manier kunt laten vastleggen. En zou je toch privé een uitgave doen vanaf de zakelijke rekening? Dit kun je in het programma eenvoudig aangeven. Dat voorkomt dat er verwarring kan ontstaan, om goed bij te houden wat de privé en zakelijke kosten zijn.