Moet je als zzp'er je privé en zakelijke financiën scheiden?

Moet je als zzp'er je privé en zakelijke financiën scheiden?

Als ZZP’er heb je te maken met een zakelijke en een privé administratie. Die kun je in theorie vanaf één rekening voeren, maar dat brengt verschillende nadelen met zich mee.

Beter is het om zakelijk en privé te scheiden. Je houdt dan overzicht over de administratie, kunt jezelf gemakkelijker een vast salaris uitkeren, eenvoudig een buffer opbouwen en bovendien netjes voldoen aan de regels van de Belastingdienst.

De administratie voor ZZP’ers hoeft niet ingewikkeld in elkaar te zitten. Vooral als dienstverlenende zelfstandige is die relatief eenvoudig. Door in ieder geval een zakelijke betaalrekening aan te maken voorkom je dat privé en zakelijke betalingen door elkaar gaan lopen. Dat geldt voor ontvangsten van klanten en uitgaven voor zakelijke aankopen.

Overzicht over de administratie

Het grootste voordeel van een gescheiden privé en zakelijke administratie als ZZP’er? Je kunt zelf veel gemakkelijker het overzicht bewaren. Dat geldt voor de betalingen die je ontvangt op de zakelijke betaalrekening, net als de uitgaven die je vanaf die rekening doet. En gebruik je een zakelijke spaarrekening? Dan kun je daarop eenvoudig zien wat je zakelijk achter de hand hebt, los van de buffer die je privé wellicht beschikbaar hebt.

Wil je ook een overzichtelijke administratie?

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Vast salaris met een buffer

Door de zakelijke en privé financiën te scheiden zorg je er als ZZP’er tevens voor dat je jezelf gemakkelijker een vast salaris kunt uitkeren. Je kunt vaststellen wat je gemiddeld genomen per maand verdient of wat je aan de andere kant nodig hebt om van te kunnen leven. Je kunt jezelf dat bedrag uitkeren, door het over te maken van de zakelijke rekening naar je privérekening.

Tip: en houd je een keer een maand wat over, omdat de zaken goed gaan? Maak dan gewoon het vaste salaris over naar je privérekening. Dat wat er overblijft kun je overboeken naar de zakelijke spaarrekening. Op die manier bouw je een buffer op, voor tijden waarin het wellicht even wat minder gaat.

Administratie voor ZZP’ers: online boekhoudprogramma

Je kunt de administratie als ZZP’er eenvoudiger maken met een online boekhoudprogramma zoals MoneyMonk. Je zorgt er daarmee eenvoudig voor dat je de zakelijke en privé financiën gescheiden houdt. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat je gebruik kunt maken van een aantal handige extra’s. Zoals sneller facturen maken, een eenvoudige btw-aangifte, een app om bonnetjes te scannen en de mogelijkheid om bankafschriften te importeren.

En heb je privé een keer iets voorgeschoten, bijvoorbeeld omdat je de betaalpas voor de zakelijke rekening niet bij de hand had? Geen probleem, wij leggen je graag uit hoe je die kosten toch op kunt nemen in de zakelijke administratie. Dat betekent dat je de zakelijke en privé financiën als ZZP’er gescheiden kunt houden. Een duidelijke administratie voor een goed overzicht, waarmee je netjes voldoet aan de eisen die de Belastingdienst daaraan stelt..