Waarom zou je als zzp'er je uren registreren?

Waarom zou je als zzp'er je uren registreren?

Urenregistratie voor ZZP’ers

Ondanks dat het voor ZZP’ers niet verplicht is om je uren bij te houden, zitten er wel een heel aantal voordelen aan het netjes registreren van je uren. Wij zetten op een rijtje waarom het verstandig is je uren op te schrijven en hoe je je uren makkelijk bij kan houden.

Voordelen van een grondige urenregistratie

Voor de Belastingdienst is het niet verplicht om je uren op te schrijven en in te dienen maar toch is dit wel aan te raden. Wanneer je je uren namelijk goed bijgehouden hebt en je meer dan 1225 uur per jaar aan je onderneming besteedt (Urencriterium), kom je in aanmerking voor verschillende voordeelregelingen. Zo kan je met behulp van een goede urenadministratie bijvoorbeeld aantonen dat je in aanmerking komt voor startersaftrek of zelfstandigenaftrek.

Starters- en Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek zodra je meer dan 1225 uur aan je onderneming hebt besteed in een kalenderjaar en je nog niet ouder bent dan de AOW leeftijd. Voldoe je aan die voorwaarden? Dan hoeft je minder inkomstenbelasting te betalen. Het bedrag dat je bespaart wordt per jaar vastgesteld, en ligt rond de 7000 euro.

De startersaftrek is een bedrag dat bovenop de zelfstandigenaftrek komt als je in de afgelopen 5 jaar minstens 1 kalenderjaar nog geen ondernemer was en je nog niet meer dan 2 keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Inzichten voor jezelf...

Naast deze voordeelregelingen geeft een overzichtelijke urenadministratie ook inzichten in jouw eigen tijdsplanning. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoeveel tijd je precies kwijt bent per opdracht en kun je op termijn dus een goed beeld krijgen van hoe lang je met bepaalde opdrachten bezig bent.

Hoe houd je je uren makkelijk bij?

De tijd van uren bijhouden op een papiertje of in Excel zijn gelukkig voorbij. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg digitale hulpmiddelen waarmee je uren registreren een makkie wordt. Met MoneyMonk kun je als zzp'er je uren en projecten netjes bijhouden en factureren aan je klant.