Support
Kennisbank
Hoe werkt het urencriterium voor ZZP'ers? | MoneyMonk

Hoe werkt het urencriterium voor ZZP'ers?

Op zoek naar uitleg over het ZZP urencriterium van de Belastingdienst? Om voor bijvoorbeeld de Zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen stelt de Belastingdienst je verplicht te voldoen aan het urencriterium.

Tip: benieuwd of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld de Zelfstandigenaftrek? Het is een Ondernemersaftrek, waar je gebruik van kunt maken als de Belastingdienst je aanmerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

ZZP urencriterium: wat zijn de voorwaarden?

De Belastingdienst stelt dat je per jaar een minimaal aantal uren moet besteden aan je bedrijf. De Belastingdienst hanteert daarvoor 1225 uur per jaar. Dit komt gemiddeld neer op 24 uur per week.

Tip: zeker weten dat je alles netjes bijhoudt en makkelijker factureren? Je kunt de urenregistratie en facturatie goed combineren.

Wat zijn de voorwaarden voor het urencriterium?

  • Minimaal 1225 uur

    Je besteedt als ondernemer minimaal 1225 uur aan je onderneming(en).

  • Minimaal 50% van je werk

    Werk je gedeeltelijk zelfstandig en ook in loondienst? Je moet meer uren besteden aan je onderneming dan aan het aantal gewerkte uren in loondienst.

Let op: start je halverwege het jaar of op een ander moment met ondernemen? Je moet gewoon aan de 1225 uur in een kalenderjaar voldoen, het is niet mogelijk om dit naar rato te verrekenen.

Uren bijhouden: urenregistratie

Indien je gebruik maakt van de Zelfstandigenaftrek is het aan de jou als ‘de ondernemer’ om te bewijzen dat je voldoet aan het urencriterium. Het is dus erg belangrijk dat je je gewerkte uren op een goede manier bijhoudt.

Ook gebruik maken van een sluitende urenregistratie?

Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.


Ontdek MoneyMonk of stel ons je vragen