8 september 2021

BTW aangifte bij buitenlandse klanten: 3 tips voor de opgave ICP

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

De BTW-aangifte doen voor buitenlandse klanten? Dat werkt iets anders dan voor klanten in Nederland. Je moet een Opgave ICP doen, bovenop de reguliere aangifte die je bijvoorbeeld ieder kwartaal doet.

Tip: fouten in de aangifte corrigeren of precies weten hoe je een boete voorkomt? We legden het je eerder in deze serie uit, zodat je met de BTW-aangifte nooit meer voor verrassingen komt te staan.

Wat is de Opgave ICP?

De Opgave ICP bij de Belastingdienst staat voor de Opgave Intracommunautaire Prestaties. Het zijn leveringen (van goederen) en diensten aan klanten in andere EU-landen, die daar zelf BTW-aangifte moeten doen.

Je gebruikt de Opgave ICP van de Belastingdienst om de BTW te ‘verleggen’ naar jouw klant, in een ander EU-land. Dat kan als die klant een geldig BTW-nummer heeft in dat EU-land. Jouw klant doet zelf de BTW-aangifte, om in het eigen land de BTW af te dragen. Met de Opgave ICP voorkom je dat jij ook in Nederland BTW afdraagt.

Let op: lever je aan particulieren in het buitenland of aan bedrijven zonder geldig BTW-nummer? Je moet dan gewoon in Nederland BTW afdragen. Je hoeft voor die leveringen of diensten geen Opgave ICP te doen.

Let op: lever je aan klanten in het buitenland en ga je daarvoor de Opgave ICP doen? Zorg ervoor dat je op de factuur geen BTW berekent. Je hoeft de BTW niet te berekenen, omdat je die niet in Nederland afdraagt. Vermeld in plaats daarvan de tekst ‘BTW verlegd’, op de factuur, om aan te geven dat de klant zelf BTW-aangifte doet over de levering.

3 tips voor de ICP-opgave voor de BTW

Wil je de BTW-aangifte voor klanten in het buitenland op de juiste manier doen? Met deze 3 tips heeft de ICP-opgave voor jou geen geheimen:

  • Verzamel alle buitenlandse prestaties
  • Controleer de BTW-nummers
  • Check de lijst met EU-landen

1. Verzamel alle buitenlandse prestaties

Begin met het verzamelen van alle buitenlandse prestaties, zodat je daar een goed overzicht van hebt. Houd bij wat je levert en wat je eventueel inkoopt, om achteraf niet voor verrassingen te komen te staan.

Zet de prestaties op een rij, met een specificatie per klant waar het om gaat. Die informatie heb je nodig om de ICP-opgave te kunnen doen bij de Belastingdienst. Daar heb je ook de BTW-nummers bij nodig, dus zorg ervoor dat je die op tijd verzamelt.

2. Controleer de BTW-nummers

Controleer de BTW-nummers van jouw internationale klanten, om na te gaan of die geldig zijn. Bovendien is het belangrijk om het BTW-nummer te vermelden op de factuur die je verstuurt, net als de tekst ‘BTW verlegd’.

Tip: controleren of het BTW-nummer klopt? Gebruik de BTW-nummer controle, om problemen te voorkomen. Bij een verkeerd of ontbrekend BTW-nummer loop je in het ergste geval het risico op een boete.

Vraag de BTW-nummers bij jouw klanten op tijd op. Soms kan het vanuit het buitenland even duren, terwijl je zonder die nummers geen aangifte kunt doen bij de Belastingdienst. Je loopt op die manier het risico dat je te laat bent, waardoor jij hierdoor in de problemen komt.

3. Check de lijst met EU-landen

De Opgave ICP binnen de BTW-aangifte voor buitenlandse klanten doe je voor klanten in andere EU-landen. Het is daarom belangrijk dat je precies weet welke landen daar wel en niet toe behoren, als je zaken doet met bedrijven op die plekken.

Wist je bijvoorbeeld dat Noorwegen en Zwitserland geen lid zijn van de EU? De landen liggen in Europa, maar je kunt geen gebruik maken van de ICP-opgave. Dat betekent dat je klanten in die landen gewoon BTW in rekening moet brengen. Zodat je in Nederland BTW kunt afdragen, zoals je dat ook doet over Nederlandse klanten die je een factuur stuurt.

Tip: twijfel je over het land waarin jouw klant gevestigd zit? Bij de Belastingdienst kun je per land eenvoudig nagaan welke bijzonderheden er gelden. En of je gebruik kunt maken van de ICP-opgave, door de BTW te verleggen.

BTW aangifte bij buitenlandse klanten

Het is belangrijk om de BTW-aangifte bij buitenlandse klanten wat extra aandacht te geven. Vooral de eerste keer, zodat je daarin geen fouten maakt. Iets waar we je bij MoneyMonk graag bij helpen, bijvoorbeeld met een automatisch ICP-overzicht. Op die manier heb je alle leveringen en diensten aan klanten in het buitenland in één keer bij de hand. Om niets over het hoofd te zien en de juiste gegevens in te vullen bij de Belastingdienst als je de BTW-aangifte doet.

Je verzamelt op die manier de leveringen en diensten waar het om gaat, net als de BTW-nummers die daarbij belangrijk zijn. Zodat je niets vergeet en een boete voorkomt, door de aangifte op tijd en op de juiste manier te doen.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!