8 september 2021

Een boete voorkomen door de btw-aangifte op de juiste manier te doen? Je hebt als ondernemer natuurlijk alle vrijheid, al zal je toch aan een aantal verplichtingen moeten voldoen. Zoals bij de Belastingdienst, door ieder kwartaal jouw btw aan te geven.

Tip: standaard doe je de btw-aangifte per kwartaal. Je kunt dat ook per maand doen, bijvoorbeeld als je een heel hoge omzet hebt.

Benieuwd hoe je een boete voorkomt en hoe je ervoor zorgt dat de Belastinginspecteur tevreden is met de aangifte die je doet? Aan de hand van 5 voorwaarden ontdek jij wat daarbij komt kijken.

5 voorwaarden voor de btw-aangifte

De btw-aangifte is niet moeilijk. Wel is het belangrijk om rekening te houden met deze 5 belangrijke voorwaarden:

  • Doe de aangifte op tijd
  • Pas op met btw over lunches en diners
  • Wacht met nieuwe facturen
  • Gebruik de kleine-ondernemersregeling
  • Bewaar benzine- en onderhoudsbonnen

1. Doe de aangifte op tijd

De belangrijkste tip om boetes te voorkomen? Doe de btw-aangifte op tijd! Het bespaart je €65 voor een te late aangifte en 3% van het af te dragen bedrag voor het niet betalen. Dat bedrag bedraagt op basis van het percentage minimaal €50 en kan oplopen tot zelfs meer dan €5.000!

Houd goed in de gaten in welke maanden je btw-aangifte moet doen. En probeer de bedragen in de andere maanden op een spaarrekening te zetten, zodat je die achter de hand hebt als je de btw moet afdragen.

Tip: zeker weten dat je op tijd bent met jouw aangifte? Download de app voor iOS en Android.

2. Pas op met btw over lunches en diners

Zelfs als je de aangifte op tijd doet kun je te maken krijgen met boetes en naheffingen. Bijvoorbeeld als je te veel btw aftrekt of als je dat doet over bedragen waarbij dat niet is toegestaan.

Een bekende valkuil zijn de lunches en diners die je als ondernemer hebt. Heel verleidelijk natuurlijk om daar de btw van af te trekken. Het klopt namelijk dat de gemaakte kosten (deels) aftrekbaar zijn.

Tip: hoeveel je mag aftrekken hangt af van het regime dat je kiest. Er geldt een drempel van €4.600 per jaar of je mag 80% van de kosten aftrekken.

De btw van deze lunches en diners mag je niet aftrekken, onafhankelijk van de manier van aftrekken die je toepast. Pas daarmee op, om een naheffing of een eventuele boete door de Belastingdienst te voorkomen.

3. Wacht met nieuwe facturen

Slim is het bovendien om nog even te wachten met het versturen van nieuwe facturen. Loopt het kwartaal op z’n einde en heb je nieuw werk afgerond? Wacht nog even met de factuur in MoneyMonk. Stuur je die in het nieuwe kwartaal? Je voorkomt dan dat je daar al meteen de btw over moet afdragen aan de Belastingdienst, terwijl je het factuurbedrag nog niet hebt ontvangen.

Over facturen die je aan het eind van het kwartaal verstuurt draag je al wel btw af, terwijl je dit bedrag nog niet hebt ontvangen. Je financiert het eigenlijk voor, waardoor je tijdelijk minder te besteden hebt binnen jouw bedrijf. Wacht je tot net in het nieuwe kwartaal? Dan hoef je de btw pas over een paar maanden af te dragen.

4. Gebruik de kleine-ondernemersregeling

Draai je in een jaar tijd minder dan €20.000 omzet? Je kunt dan gebruik maken van de (nieuwe) Kleine-ondernemersregeling (KOR) die op 1 januari 2020 is ingegaan. Je hoeft dan geen btw af te dragen. Andersom mag je jouw klanten geen btw in rekening brengen.

Let op: meld je 4 weken voordat je de KOR wilt toepassen aan bij de Belastingdienst als ‘kleine ondernemer’.

5. Bewaar benzine- en onderhoudsbonnen

Sta je regelmatig aan de pomp en heeft jouw auto onderhoud nodig? De btw over die bedragen mag je gedeeltelijk aftrekken. Rijd je bijvoorbeeld 1.000 zakelijke kilometers per jaar, op een totaal van 10.000? Dan mag je 10% van de btw aftrekken. Op die manier heb je fiscaal voordeel van het zakelijke gebruik, waardoor de kosten onder de streep lager uitvallen.

Gebruik de bovenstaande tips om jouw btw-aangifte op tijd te doen. En om je netjes aan de regels te houden die daarvoor gelden. Niet het meest vrije stukje van het ondernemerschap, maar wel iets om rekening mee te houden. Iets dat we je in MoneyMonk natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken. Door jouw btw-aangifte alvast voor je uit te rekenen, zodat je die alleen maar hoeft over te nemen bij de Belastingdienst.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!