Wat zijn spookfacturen en waar moet je op letten?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Last van spookfacturen en weten waarop je moet letten? Of voorkomen dat je daar de eerste keer intrapt? Online boekhouden biedt vele voordelen, maar kan je daar helaas niet volledig tegen beschermen. Ook jij krijgt er vroeg of laat mee te maken. Bijvoorbeeld voor een contributie voor een onduidelijke vereniging of stichting. Net als voor een aanbieding die verkapt wordt aangeboden als factuur. Of voor een factuur waarbij er wordt aangedrongen op het bellen van een duur telefoonnummer.

Het is een doorn in het oog van ondernemers, die je ook met online boekhouden helaas niet helemaal kunt wegnemen: de spookfactuur. Door andere bedrijven die een factuur makendie jij zogenaamd moet betalen. Waar moet je op letten en wat moet je doen? Of juist niet doen? We zetten een paar handige tips op een rij.

Spookfactuur: wat moet ik doen? En niet doen?

Het is in algemene zin verstandig om alle inkoopfacturen kritisch te bekijken. Kloppen de facturen met het ingekochte of aangeschafte? Zodra er sprake is van een verkeerde factuur kan dat een foutje zijn, maar het kan ook gaan om een spookfactuur. Je kunt een spookfactuur herkennen aan een paar opvallende elementen:

  • Contributie of lidmaatschapsgeld, voor een onbekende vereniging of stichting
  • Aanbiedingen met scherpe kortingen, verkapt als een acceptgiro of factuur
  • Onduidelijke facturen met daarop een duur telefoonnummer waarop wordt aangedrongen

Bovendien zijn veel spookfacturen opgesteld in gebrekkig Nederlands (of zelfs Engels) en lukt het vaak niet om concreet te omschrijven wat er is geleverd of aangeboden. Wees waakzaam als je dat tegenkomt.

En benieuwd wat je het best kunt doen? Niet betalen uiteraard, om mee te beginnen. Daarnaast is het verstandig om er totaal niet op te reageren. Eenmaal gereageerd heeft de verzender een ‘haakje’. Hij of zij weet dat er sprake is van een daadwerkelijk bedrijf, dat reageert op de factuur. Het risico bestaat dat je dan veel vaker te maken krijgt met spookfacturen.

Online boekhouden: probeer MoneyMonk gratis

Wil je er buiten de spookfacturen om voor zorgen dat je op een meer gemakkelijker manier kunt boekhouden? Dan is het de moeite waard om MoneyMonk een keer te proberen.

Gemakkelijker boekhouden en online factureren, gewoon door dat online te doen in een pakket dat je alvast handige tips en suggesties geeft. En een aantal taken voor je uit handen neemt, waardoor je voor meer overzicht kunt zorgen. Dat geeft rust, zodat je ook de spookfacturen gemakkelijker kunt herkennen.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig