Hoe ga je in je boekhouding als ZZP-er om met wanbetalers?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Last van wanbetalers? Hoe kun je de boekhouding als ZZP-er op orde houden? Vroeg of laat krijg je er als zelfstandige helaas mee te maken: iemand die een factuur te laat betaalt. Of niet betaalt. Vervelend, maar het overkomt de beste ondernemers.

Het is hoe je daarmee omgaat dat ervoor zorgt of je de wanbetalers toch tot betalen kunt aansporen. Ze slaan een gat in je boekhouding als ZZP-er, waardoor het verstandig is om daar al op voorhand goed over na te denken. Op die manier voorkom je dat het aantal wanbetalers te hoog oploopt. Of slaag je erin ze alsnog netjes te laten betalen.

Kies het juiste verzendmoment

We beschreven eerder al eens 3 tips om het juiste verzendmoment te kiezen. Factureer aan particulieren bijvoorbeeld in december, als ze hun bonus of 13e maand ontvangen. Of in mei, als ze het vakantiegeld ontvangen.

Vermijd in die maanden juist facturen aan de bedrijven. Zij betalen de bonussen en het vakantiegeld immers uit, waardoor er dan minder middelen beschikbaar zijn. En in algemene zin? Je kunt wanbetalers voorkomen door snel te factureren. Dat gaat misschien in tegen je intuïtie, maar een snelle factuur maakt meer kans op betaling dan een factuur die je (te) laat verstuurt.

Tijdige herinnering en aanmaning

Zoals het verstandig is om een factuur snel te verzenden geldt dat ook voor een eventuele herinnering of een aanmaning. Zorg ervoor dat je die snel verstuurt, waardoor het je klant duidelijk is dat er nog betaald moet worden.

We maken je dat in MoneyMonk graag gemakkelijk. Je kunt in één oogopslag zien welke facturen er betaald zijn, welke er nog open staan en welke er inmiddels verlopen staan. Stuur tijdig een herinnering en een aanmaning vanuit je boekhouding voor ZZP-ers. Op die manier geef je de klant aan dat het toch echt tijd wordt om te betalen.

Online boekhouding voor ZZP-ers

Je kunt de boekhouding als ZZP-er online doen, waardoor je bijvoorbeeld niet zelf hoeft bij te houden welke facturen er wel of niet betaald zijn. In plaats daarvan heb je automatisch het overzicht. Direct inzicht in de facturen die nog betaald moeten worden en direct op de hoogte van klanten die een herinnering of aanmaning moeten ontvangen.

Tip: denk na over de vlotte betaling door klanten en houd ook rekening met de btw-afdracht.

Op die manier kun je in de boekhouding goed omgaan met wanbetalers. En kies het juiste verzendmoment van de factuur om in eerste instantie te voorkomen dat je klanten niet betalen en uiteindelijk te boek komen te staan als wanbetaler.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig