Deze boekhouder kun je beter niet inhuren als ZZP'er

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Goed weten welke boekhouder je beter niet kunt inhuren als ZZP'er? Het is belangrijk om goed op te passen voor de dure ‘specialisten’, die je voor een hoog tarief kunnen ‘helpen’. In plaats daarvan kun je met een online boekhoudprogramma al heel veel zelf, zonder dat je een echte boekhouder hoeft te worden.

Tip: online samenwerken met jouw boekhouder of accountant? Dat is in een boekhoudprogramma uitstekend mogelijk.

De boekhouder is je graag van dienst op basis van een ‘paar uurtjes’ per week, waarvoor je per maand al snel een paar honderd euro betaalt. Een flinke investering, vooral als je als startende of groeiende ZZP'er nog geen grote omzet draait.

Dure boekhouder voorkomen: 3 belangrijke tips

Het kan goedkoper en vooral gemakkelijker, waardoor het verstandig is om op te passen voor dit type boekhouder. En hoe je die herkent? We zetten een paar handige tips voor je op een rij.

  • Grote mappen met administraties
  • Bonnetjes op papier
  • ‘Activeren’, ‘memorialen’ en ander jargon

1. Grote mappen met administraties

Deze boekhouder wil je niet inhuren als ZZP'er. Dus spreek je af op kantoor bij de boekhouder en zie je door de mappen het bos niet meer? Het ziet er wellicht imposant uit, maar erg efficiënt werkt het natuurlijk niet. De prehistorische boekhouder zal je overtuigen dat hij of zij alles moeiteloos weet te vinden, maar tegen de rekenkracht van een computerprogramma in de cloud kan zelfs de beste boekhouder niet op.

Met een online boekhoudprogramma heb je alles gewoon digitaal tot je beschikking. Met de mogelijkheid om daarin te zoeken en de administratie automatisch te laten controleren aan de hand van slimme ingebouwde mechanismen. En met de controle om ook zelf makkelijk iets terug te vinden.

2. Bonnetjes op papier

En pas er bovendien mee op als de boekhouder je aangeeft dat hij alle bonnetjes op papier wil hebben. Om ze vervolgens 7 jaar te bewaren, alleen op het blijkbaar waardevolle papier. Dat kan een stuk slimmer met digitale bonnetjes.

Sterker nog, met een online boekhoudprogramma met een mobiele app zorg je ervoor dat je de bonnetjes met een smartphone kunt scannen. Inclusief scanner om direct het bedrag en de datum van de bon te halen, zodat je die zelf niet hoeft in te voeren.

3. ’Activeren’, ‘memorialen’ en ander jargon

En heeft de boekhouder voor ZZP'ers het over ‘activeren’, ‘memorialen’ en andere termen waar je niet uitkomt?

Het klopt dat die van belang zijn voor de administratie, maar dat betekent niet dat je er mee moet strooien. Sterker nog, in een goed online boekhoudprogramma behoren die tot de geavanceerde functies. Die jouw boekhouder kan gebruiken, maar waar jij aan de voorkant gelukkig niet mee te maken krijgt. Op die manier houd je het begrijpelijk, waardoor jou ook goed duidelijk is dat de boekhouder je eigenlijk veel te veel kost. En dat het een boekhouder is die je als ZZP'er dus niet wilt inhuren.

Boekhouder niet inhuren? Gebruik MoneyMonk

Kies in plaats daarvan een online boekhoudprogramma.

Voor maximaal een paar tientjes per maand en de eerste maand bovendien helemaal gratis. Zodat je alles kunt uitproberen. En zodat je bij gebruik niet meer dan een half uur van je tijd per maand ‘betaalt’, waardoor je veel goedkoper uit bent dan met een prehistorische boekhouder die je als ZZP'er niet nodig hebt.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig