Support
Blog
Boekhouding: 3 tips om je facturen sneller betaald te krijgen

Boekhouding: 3 tips om je facturen sneller betaald te krijgen

De boekhouding kun je met een online boekhoudprogramma stukken gemakkelijker en sneller maken. Waar je zelfs met de online boekhouding geen invloed op hebt? De snelheid waarmee je klanten of opdrachtgevers betalen.

Gelukkig kun je daar door middel van het factuurmoment wel iets aan doen. Zowel wanneer je veel werkt voor particulieren als bedrijven kun je nadenken over het moment van factureren, om je factuur sneller betaald te krijgen. Het helpt je nog niet tegen de grootste wanbetalers, al hebben we daar in ons eBook wel een paar handige tips voor.

Facturen aan particulieren: het juiste verzendmoment

Met name ZZP’ers die veel werken voor particulieren doen er verstandig aan om na te denken over het verzendmoment. Veel particulieren ontvangen in december een bonus van hun werkgever of een 13e maand. Dat betekent dat ze wat extra geld te besteden hebben, waardoor de kans groot is dat je een factuur sneller betaald zal krijgen.

Dat geldt ook voor de periode in mei, wanneer het vakantiegeld wordt uitgekeerd. Houd rekening met die momenten en factureer meteen na de uitbetaling van de bonussen, de 13e maand of het vakantiegeld en maak de kans groter dat je factuur sneller voldaan zal zijn.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Facturen aan bedrijven: vermijd mei

Bij bedrijven is het veel lastiger om in te schatten wanneer ze een meevaller hebben en jouw factuur waarschijnlijk snel zullen betalen. Om de boekhouding toch sneller op orde te krijgen kun je aan de andere kant wel voorkomen dat je de factuur op een ‘slecht’ moment verstuurt.

Voorkom bijvoorbeeld teveel facturen in mei en in december. Dat zijn de momenten waarop de bedrijven het vakantiegeld uitbetalen of de bonussen en de 13e maand overmaken. Dat is prettig bij particulieren die het geld ontvangen, maar maakt het lastiger om je factuur door een bedrijf betaald te laten krijgen.

Zo snel mogelijk factureren

Tenslotte is het slim om altijd zo snel mogelijk te factureren, vanaf het moment dat je dit ‘mag’. Je zorgt er daarmee voor dat de boekhouding aan jouw kant goed duidelijk is en dat de opdrachtgever of klant meteen weet wat de kosten zijn.

Tip: spreek bij aanvang van het project af wanneer je factureert. Is dat na oplevering van de opdracht, tussentijds of wellicht periodiek? Door duidelijke afspraken te maken committeert de ander zich ook aan de betalingen, waardoor je boekhouding waarschijnlijk sneller op orde is.

Download het eBook voor ZZP’ers

We hebben uiteraard nog een aantal handige tips voor een betere boekhouding. Je leert hoe je ervoor zorgt dat je facturen sneller betaald krijgt en hoe je voorkomt dat je met wanbetalers zal moeten afrekenen. In maximaal 15 minuten ontdek je hoe jij je facturen sneller betaald krijgt, zodat je zelf weer kunt investeren of je het loon aan jezelf kunt uitbetalen.

Facturen sneller betaald krijgen?

Download ons gratis ebook

Hoe worden mijn facturen sneller betaald
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Hoe je ervoor zorgt dat je factuur sneller betaald wordt binnen de betaaltermijn
  • Hoe je omgaat met verschillende soorten wanbetalers
  • Wat de voordelen zijn van sneller betaald worden

Leestijd: 15 minuten