De boekhouder en de accountant: hetzelfde of zitten er verschillen tussen? En of er verschillen tussen zitten. De boekhouder en accountant richten zich op andere bedrijven, hebben een andere rol en voeren andere werkzaamheden uit.
Ze hebben over het algemeen een andere opleiding en bovendien aansprakelijkheid. Er bestaan veel verschillen tussen de boekhouder en de accountant, waardoor het verstandig is om die naast elkaar te zetten om een keuze te maken. Maar niet voordat je bent nagegaan of je daadwerkelijk een van de beiden nodig hebt.
Wat heb ik nodig?
Want, waarom zou je gebruik maken van een boekhouder of een accountant? Wellicht ben je zelf niet zo goed met cijfers of vind je dat er veel tijd in gaat zitten. Dat zouden beiden redenen kunnen zijn om voor een van de beiden te kiezen. Of je dan een boekhouder of een accountant voor de boekhouding nodig hebt hangt vooral af van je wensen. En van de activiteiten van je onderneming. Als dienstverlenende zzp'er is de kans klein dat je daar een accountant bij nodig hebt. Een boekhouder zou een optie kunnen zijn, ware het niet dat ook een online boekhoudprogramma je het een stuk sneller en eenvoudiger kan maken.
Verschillen tussen een boekhouder en accountant
Zoals aangegeven bestaan er diverse verschillen tussen de boekhouder en de accountant. In een eerder artikel hebben we de verschillen tussen boekhouder en accountant al voor je op een rij gezet. Uiteraard met uitleg over bijvoorbeeld elementen zoals de waarneming, de permanente educatie en de wel of niet beschermde titel van de beiden.
Ontdek de verschillen tussen de boekhouder en de accountant, bijvoorbeeld met betrekking tot de gedrags- en beroepsregels of het tuchtrecht. Wij zetten de verschillen tussen de boekhouder en de accountant op een rij.
Online boekhouding in plaats van een boekhouder of accountant
En ontdek je op basis daarvan dat je in ieder geval geen accountant nodig hebt? Dan is het nog maar de vraag of een boekhouder in jouw geval wel een goede keuze vormt. Je kunt daarmee eenvoudig tijd besparen, maar dan kun je met een programma voor de online boekhouding ook. Dit maakt de administratie een stuk eenvoudiger, omdat veel van de automatische taken al voor je worden uitgevoerd. Je hebt daar geen omkijken naar, waardoor het aanmaken van facturen en de btw-aangifte een stuk gemakkelijker worden.
Een goede keuze maken uit een boekhouder of een accountant en wellicht de online software waarmee je zelf aan de slag kunt? Bekijk goed wat je nodig hebt. Vergelijk vervolgens de kosten van een accountant, boekhouder en een pakket voor online boekhoudsoftware. Op die manier maak je eenvoudig een keuze uit de verschillende mogelijkheden. En onze tip? De meeste dienstverlenende ZZP’ers zijn het best af met een online boekhoudpakket.