20 september 2021

ZZP'ers hebben geen boekhouder nodig! Of toch wel?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Zelfstandige Zonder Personeel. Precies, zelfstandig. Dus een boekhouder heb je daar niet bij nodig, toch? De meeste ZZP’ers starten door hun boekhouding gewoon zelf te doen. Dat gaat in de meeste gevallen goed, vooral wanneer er sprake is van dienstverlening.

Boekhouden is dan nog eenvoudig. Vooral bij het gebruik van een online boekhoudprogramma lukt het de meesten goed om de inkomende en uitgaande facturen netjes te boeken, net als de andere belangrijke onderdelen van de administratie. Zodra er sprake is van meer structurele inkoop, personeelsadministratie of meer complexe offertes en overeenkomsten wordt het echter interessant om eens naar aanvullende mogelijkheden te kijken.

Zelf boekhouden

De meeste ZZP’ers die hun onderneming starten besluiten om gewoon zelf te gaan boekhouden. Tenminste, besluiten… Het is de normale gang van zaken bij organische groei. De zelfstandigen beginnen zelf een boekhouding bij te houden, door zich daarbij te houden aan te richtlijnen die daar bijvoorbeeld vanuit de Belastingdienst voor gelden.

Dat gaat een tijdje goed, in veel gevallen zelfs in Excel of een ander gratis programma dat ze van een vriend of familielid aangeboden krijgen. Na verloop van tijd merken veel van de ZZP'ers echter dat de administratie hen meer tijd gaat kosten, waardoor ze op zoek gaan naar alternatieven. En er bijvoorbeeld een boekhouder bij nodig hebben.

Online boekhoudprogramma

Toch is de boekhouder vaak niet de eerste stap. Een online boekhoudprogramma maakt het goed mogelijk om zelf te boekhouden, vooral in combinatie met praktische informatie uit bijvoorbeeld informatieve E-books.

Het boekhoudprogramma helpt veel tijd te besparen en voorkomt beginnersfouten, omdat de software bepaalde verplichtingen stelt aan boekingen en er automatisch voor zorgt dat bijvoorbeeld het grootboek op de juiste wijze wordt bijgehouden. ZZP'ers met een online boekhoudprogramma geven over het algemeen aan dat dit ze veel tijd en moeite bespaart, waardoor ze nog geen boekhouder nodig hebben.

Boekhouder nodig? Voor complexe taken

Heb je als ZZP'er dan nooit een boekhouder nodig? Veel boekhouders en zeker de accountants bedienen MKB-ondernemers en grote(re) bedrijven. In een aantal gevallen werken zij ook voor ZZP'ers. Het gaat dan vaak om zelfstandigen die zelf de tijd niet hebben om de boekhouding te doen of daar helemaal niets van begrijpen. Het is in die gevallen verstandig om een professional mee te laten kijken of die het werk uit handen te geven.

Tip: adviseert een boekhouder je een jaarrekening op te (laten) stellen? Dat ben je als ZZP'er niet verplicht.

Daarnaast is het bij complexe overeenkomsten en een uitgebreide rittenadministratie of grote stapel kassabonnen de moeite waard om daar een boekhouder voor in te schakelen. Die kan de administratie dan controleren of het boekhouden uit handen nemen om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Een boekhouder kan op dat moment een goede investering zijn.

In de meeste gevallen kunnen ZZP'ers de boekhouding gelukkig goed zelf doen, vooral als je daarvoor gebruik maakt van een (online) boekhoudprogramma dat veel voor je kan automatiseren en je daar bovendien goed mee op weg helpt. Je hebt dan dus inderdaad geen boekhouder nodig.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig