Wat is het verschil tussen een boekhouder of accountant?

Wat is het verschil tussen een boekhouder of accountant?

De termen 'boekhouder' en 'accountant' worden vaak door elkaar gebruikt. Soms is niet duidelijk wat het verschil is tussen een boekhouder en accountant. Goed om te weten is dat er wel degelijk een groot verschil zit tussen een boekhouder en accountant. Maar wat zijn dan de verschillen?

Als je niet weet wat de verschillen zijn dan is het natuurlijk lastig om te bepalen met wie je moet gaan samenwerken. Reden genoeg om dieper in te gaan op de rollen en verantwoordelijkheden van zowel de boekhouder als de accountant.


Boekhouder: titel en opleiding

De titel 'boekhouder' is géén beschermde titel. Iedereen mag deze titel voeren, zelfs als je geen biet verstand hebt van boekhouden. Ook jij kunt morgen je eigen boekhoudkantoor beginnen als je denkt verstand te hebben van boekhouden. Voor boekhouders zijn ook opleidingen maar deze zijn dus niet verplicht.

Accountant: titel en opleiding

De titel 'accountant' is een beschermde titel. Niet iedereen mag de titel accountant dus voeren. Je kunt de titel accountant uitsluitend verdienen door het succesvol afronden van een opleiding tot accountant.

Er zijn twee soorten accountants:

  • AA-accountant, (Accountant Administratieconsulent, HBO)
  • RA-accountant, (Register Accountant, Universitair)

Werkzaamheden van de boekhouder

Vaak gericht op uitvoerende werkzaamheden

Werkzaamheden van de accountant

Vaak gericht op advies en controle


Aansprakelijkheid van de boekhouder

Een boekhouder is niet verplicht zich te verzekeren tegen foutieve adviezen of foutief uitgevoerde werkzaamheden. De boekhouder kan dit wel verzekeren maar verplicht is het voor de boekhouder dus niet. Indien de boekhouder zich hiertegen niet verzekert is het moeilijker om eventuele schade te verhalen.

Aansprakelijkheid van de accountant

Een accountant is bij wet verplicht een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je hebt hierdoor een betere bescherming bij het verhalen van eventuele schade op je accountant als gevolg van foutieve adviezen of foutief uitgevoerde werkzaamheden.


Tarieven van de boekhouder en accountant

In de meeste gevallen zijn de tarieven van een accountant een stuk hoger dan de tarieven van een boekhouder. Een accountant moet namelijk aan veel wettelijke regels en opleidingseisen voldoen. Daarvoor krijg je als ondernemer natuurlijk ook iets terug, meer zekerheid en daarmee een betere bescherming.

Om je een indicatie te geven hebben we hieronder een overzicht met richtlijnen v.w.b. de uurtarieven.

Gemiddelde uurtarieven
Boekhouder € 30 tot € 70 per uur
AA-accountant (Accountant Administratieconsulent) € 70 tot € 150 per uur
RA-accountant (Register Accountant) € 150 tot € 300 per uur

Je kunt overigens op basis van de uurtarieven niet een eerlijke vergelijking maken.

Een boekhouder zal over het algemeen feitelijk meer uren besteden aan je administratie dan een accountant. Dit komt omdat een boekhouder vaak meer gericht is op het uitvoerende werk dat meer tijd in beslag neemt, dit in tegenstelling tot de werkzaamheden van een accountant die vaak meer controlerend van aard zijn en daardoor dus minder tijd kwijt is. Het is dus voor een deel appels met peren vergelijken.

Geld besparen door zelf je boekhouding te doen?

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+


Samenvatting verschillen boekhouder en accountant


Boekhouders Accountants
Richten zich op Zzp’ers, eenmanszaken en kleine (MKB) ondernemers Werkt vaak voor kleine en grote MKB-bedrijven
Rol Uitvoerend: ondersteuning bedrijfsadministratie Uitvoerend en adviserend: samenstellen en controle van de jaarrekening
Werkzaamheden Administratieve taken, belastingaangiften, factureren, banktransacties. Samenstelling, controle, advisering fiscaal en juridisch.
Opleiding Geen (specifieke) opleiding vereist Verplichte accountantsopleiding, HBO of Universitair
Aansprakelijkheid Niet verplicht zich te verzekeren tegen aansprakelijkheid Verplicht verzekerd bij wet voor Beroepsaansprakelijkheid
Waarneming Niet verplicht Verplicht
Permanente educatie Niet verplicht Verplicht
Titel Niet beschermd, iedereen mag zich boekhouder noemen Beschermd, titel krijg je uitsluitend na opleiding
Gedrags- en beroepsregels Niet verplicht Verplicht
Tuchtrecht Boekhouders vallen niet onder het tuchtrecht Accountants vallen verplicht onder het tuchtrecht

Besparen door online boekhouden

Het uitvoerende werk voor boekhouders is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat de online boekhoudsoftware waarmee je de uitvoerende werkzaamheden doet steeds eenvoudiger is geworden waardoor je als ondernemer véél meer zelf kunt doen.

Door meer zelf te doen met behulp van eenvoudige online boekhoudsoftware kun je dus als ondernemer besparen op de kosten.