Zzp’ers hebben geen boekhouder nodig! Of toch wel?

Zzp’ers hebben geen boekhouder nodig! Of toch wel?

Zelfstandige Zonder Personeel. Precies, zelfstandig. Dus een boekhouder heb je daar niet bij nodig, toch? De meeste ZZP’ers starten door hun boekhouding gewoon zelf te doen. Dat gaat in de meeste gevallen goed, vooral wanneer er sprake is van dienstverlening.

Boekhouden is dan nog niet bepaald complex. Vooral bij het gebruik van een online boekhoudprogramma lukt het de meesten goed om de inkomende en uitgaande facturen netjes te boeken, net als de andere belangrijke onderdelen van de administratie. Zodra er sprake is van meer structurele inkoop, personeelsadministratie of meer complexe offertes en overeenkomsten wordt het echter toch interessant om eens naar aanvullende mogelijkheden te kijken.

Zelf boekhouden

De meeste ZZP’ers die hun onderneming starten besluiten om gewoon zelf te gaan boekhouden. Tenminste, besluiten… Het is de normale gang van zaken bij organische groei. De zelfstandigen beginnen zelf een boekhouding bij te houden, door zich daarbij te houden aan te richtlijnen die daar bijvoorbeeld vanuit de Belastingdienst voor gelden.

Dat gaat een tijdje goed, in veel gevallen zelfs in Excel of een ander gratis programma dat ze van een vriend of familielid aangeboden krijgen. Na verloop van tijd merken veel van de ZZP’ers echter dat de administratie hen meer tijd gaat kosten, waardoor ze op zoek gaan naar alternatieven.

Online boekhoudprogramma

Een boekhouder of (dure) accountant is dan in de meeste gevallen gelukkig nog niet nodig. Het online boekhoudprogramma maakt het goed mogelijk om zelf te boekhouden, vooral in combinatie met praktische informatie uit bijvoorbeeld informatieve E-books.

Hoe zet je als starter je administratie op?

Download ons gratis ebook

Hoe zet je als starter je administratie op?
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Wat het verschil is tussen de boekhouding en administratie
  • Waarom een goede administratie belangrijk is
  • Hoe je je administratie opzet

Leestijd: 15 minuten

Het boekhoudprogramma helpt veel tijd te besparen en voorkomt beginnersfouten, omdat de software bepaalde verplichtingen stelt aan boekingen en er automatisch voor zorgt dat bijvoorbeeld het grootboek op de juiste wijze wordt bijgehouden. ZZP’ers met een online boekhoudprogramma geven over het algemeen aan dat dit ze veel tijd en moeite bespaart, waardoor ze nog geen boekhouder nodig hebben.

Boekhouder voor complexe taken

Is die boekhouder er dan helemaal voor niets? Veel boekhouders en zeker de accountants bedienen MKB-ondernemers en grotere ondernemingen. In een aantal gevallen werken zij ook voor ZZP’ers. Het gaat dan vaak om zelfstandigen die zelf de tijd niet hebben om de boekhouding te doen of daar helemaal niets van begrijpen. Het is in die gevallen verstandig om een professional mee te laten kijken of die het werk uit handen te geven.

Daarnaast is het bij complexe overeenkomsten en een uitgebreide rittenadministratie of grote stapel kassabonnen de moeite waard om daar een boekhouder voor in te schakelen. Die kan de administratie dan controleren of het boekhouden uit handen nemen om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Een boekhouder kan op dat moment een goede investering zijn.

In de meeste gevallen kunnen ZZP’ers de boekhouding gelukkig goed zelf doen, vooral als je daarvoor gebruik maakt van een (online) boekhoudprogramma dat veel voor je kan automatiseren en je daar bovendien goed mee op weg helpt.